Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, mam problem.
Pierwsze pytanie, czy Wy sobie ciągle robicie żarty z Waszych chlebodawców? Czyli Nas sprzedawców?!
To już kolejny problem, ostatnio pisałem w sprawie Orlenowych skrzynek....
Klient zamówił przesyłkę poprzez Automat DPD Pickup . Niestety wymiary paczki z tym produktem maja długość 64cm (max długość paczkomatów InPost), natomiast max wymiar do automatu Automat DPD Pickup to 59cm. Nigdy nie chciałem korzystać z tych automatów, ale oczywiście jak do wszystkiego tutaj zostałem zmuszony…. Zdecydowanie jest za dużo wymuszonych na sprzedających opcji dostawy🤯 (zaraz będzie podjeżdżać 10 kurierów po 10 paczek ) Proszę o pomoc, co mam zrobić w tej sytuacji? Podaje nr zamówienia: e1892631-d4e0-11f0-ac90-fdbb82b7f556
Wszędzie jak byk jest podany wymiar sprzedawanego towaru, wic zróbcie coś z tym! Brak kompetencji osoby odpowiedzialnej za ten cały Allegro Delivery przeraza mnie...
Ps. Nie poniosę żadnych kosztów związanych z dodatkowymi zwrotami czy wysyłkami ponownie, a wręcz będę żądał odszkodowania od Allegro!
Proszę się ustosunkować do każdego z ww tematów.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Cześć, @dregal_pl. Maksymalne wymiary przesyłek do automatów paczkowych Allegro Automat DPD Pickup to 41 x 38 x 59 cm, o czym informujemy, np. tutaj oraz w ustawieniach cennika.
Jako sprzedający zapewne wiesz jakie wymiary ma Twój produkt i czy zmieści się do skrytki o powyższych wymiarach - dzięki temu możesz dopasować cennik dostaw pod konkretny produkt, aby uniknąć takich sytuacji w przyszłości. Jeśli towar jest gabarytowy i przekracza wymiary skrytki, to możesz udostępnić w jego cenniku wyłącznie dostawy kurierskie do drzwi bez żadnych dostaw do automatu/punktu.
Metoda dostawy Allegro Delivery DPD dostawa do Automatów nie jest obowiązkowa i możesz ją wyłączyć w swoich cennikach. Do końca stycznia 2026 nie musisz udostępniać metod Allegro DPD w ramach programu Allegro Delivery, aby Twoje oferty miały oznaczenie Smart.
Ja to wszystko wiem. I proszę nie robić z ludzi głupich...
Cały czas narzucacie różne formy dostawy, nawet nie chce mi się tego komentować.
Co mam w tej sytuacji zrobić? paczkę mam spakowaną , kurier zamówiony po 13 ma być po odbiór.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@dregal_pl, w tej sprawie skontaktuj się z kupującym, aby ustalić dalsze kroki. W międzyczasie warto edytować cennik dostaw w ofertach, których produkty wykraczają poza wymiary skrytek.
Możesz zaproponować klientowi wysyłkę zamówienia dostawą kurierską we własnym zakresie. W tej zakładce możesz anulować przesyłkę i podjazd.
Innym rozwiązaniem jest propozycja zgłoszenia odstąpienia od umowy, zwrot środków i ponowne złożenie zamówienia z inną metodą dostawy (już po edycji cennika dostaw).
Niestety nie ma możliwości anulowania przesyłki i podjazdu... Co teraz?
@dregal_pl, najpewniej przewoźnik przyjął już zlecenie do realizacji, przez co anulacja może być niemożliwa.
Skonsultuję to i niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@dregal_pl, przed chwilą zleciliśmy dyspozycję anulacji podjazdu i przesyłki u przewoźnika.
Dziękuję! Natomiast zrobiłem to już bezpośrednio u mojego kuriera.
Niestety sytuacja jest dalej niewyjaśniona, co z paczkami o długości 64 cm zamówionych do Automat DPD Pickup gdzie max długość to 59 cm.
Po rozmowie z kurierami(którzy są mocno zażenowani taką sytuacją), ta patologia trwa już jakiś czas. I oczywiście kosztami zwrotu jest obarczany sprzedawca.. Nie wspomnę o nerwach i reakcji kupujących..
Pozdrawiam Panią i życzę wszystkiego dobrego 😄
@dregal_pl Maria już napisała, co możesz zrobić w przypadku takich zamówień - "zaproponować klientowi wysyłkę zamówienia dostawą kurierską we własnym zakresie. W tej zakładce możesz anulować przesyłkę i podjazd.
Innym rozwiązaniem jest propozycja zgłoszenia odstąpienia od umowy, zwrot środków i ponowne złożenie zamówienia z inną metodą dostawy (już po edycji cennika dostaw)."
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Allegro odda mi pieniądze, za wysyłkę na mój koszt? to Wasz błąd!
Oddaj paczke.Do punktu DPD.Jest od groma punktów.
Nie rozumiem?
Dzwoniłem po kurierach i spedytorach.. Takie paczki, które nie mieszczą się w tej skrzynce DPD wracają do mnie na mój koszt..
Co Ty piszesz ?
Pozdro
Nie masz racji. Do punktu może oddać paczkę nadawaną do punktu. Jeśli paczka jest do odbioru w automacie to nadanie jej w punkcie sprawi jedynie, że zapłaci za jej powrót...
@MiMary powiem to jako kupująca. Jako sprzedająca wolę nie używać wcale smarta niż się z tym użerać... Ta odpowiedź jest niepoważna. Dlaczego klient ma być stratny i nie móc korzystać z paczkomatów, Allegro onów, automatów Pocztexu czy DPD z powodu tylko jednego rzadko używanego przewoźnika ? Jak zwykle utrudniacie wszystkim sprzedaż. To jest działanie całkowicie nielogiczne... Problem powinien być rozwiązany ze 2 lata temu, a Wy wciąż powtarzanie idio*ty*yczne wymówki... Część klientów wybiera specjalnie wysyłki do automatów, bo w dzień zwyczajnie ich nie ma. Jak mają zamówić skoro z powodu jednego Orlena nie może skorzystać z pozostałych przewoźników? To nie wina klienta, powinniście zwyczajnie dać możliwość wykluczenia jednego przewoźnika. Niestety megalomania już tak nad Wami zapanowała, że wolicie ludziom ograniczyć sprzedaż, ograniczyć własną prowizję oraz wkurzać klientów byle postawić na swoim. Postów na temat tych automatów było tu sporo, Wasz poziom pomocy dla klientów jest poniżej 1 gwiazdki... Azjaci zbierają opinie o dostawach i potrafią upilnować kurierów. Potrafią ustawić wysyłki tak, by dochodziły w terminie... Wy macie wszystko gdzieś... Zamawiając więcej paczek od konkurencji mam z nimi mniej kłopotów niz z tymi z Allegro. To jest niepoważne. Jak mogą przesyłki krajowe gorzej dochodzić niż zagraniczne?
Na pocieszenie powiem ci że wczoraj miałem podobną sytuacje lecz przez sendit. Po wymiarach mojej paczki InPosta od razu odrzuciło ale o dziwo DPD mi zaakceptowało, oczywiście wybrałem kuriera ale to pokazuje że coraz częściej są jaja i łatwo sobie narobić problemów z pózniejszym odkręcaniem tego
Dzięki za wiadomość! Niestety nie pociesza. Arogancja Allegro w stosunku do swoich chlebodawców jest odrażająca.. I to jest coraz gorzej.
Allegro ma Cie w poważaniu, a kupujący wymaga, wystawiając stosowna ocenę-którą zaś ten portal namiętnie pokazuje i publikuje w Naszych ofertach, gdzie sam jest winowajcą!
Ten monopol powinien być ukrócony...