Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.

Otrzymałem od Allegro informację, że „na jeden dzień, do jednego adresu może być utworzone tylko jedno zlecenie podjazdu, a powielone zlecenia nie zostaną zrealizowane”. Chciałbym wyjaśnić, że właśnie z tego powodu kurier do mnie nie przyjechał, a paczki nie zostały odebrane. To postawiło mnie w sytuacji, w której nie mam pojęcia, co dalej robić ani co mam powiedzieć klientom, którzy oczekują na swoje zamówienia. Nie otrzymałem żadnych instrukcji, jak sprzedawca powinien postępować w takiej sytuacji.
W panelu Allegro nie ma żadnej informacji o takim ograniczeniu. Nie ma komunikatu, ostrzeżenia, blokady drugiego podjazdu ani zapisu w regulaminie. System pozwala zamawiać kilka podjazdów na ten sam dzień, a sprzedawca nie jest informowany, że przewoźnik ich nie zrealizuje. Dowiaduję się dopiero po fakcie, kiedy podjazd nie następuje.
Zamawianie podjazdu odbywa się wyłącznie przez panel Allegro. Sprzedawca nie widzi danych technicznych, jakie Allegro przekazuje do InPost, nie ma wpływu na sposób zlecania usługi, nie widzi ID zlecenia, nie zna przekazywanych parametrów. Skoro cały proces odbywa się przez Allegro, to logiczne jest, że to Allegro powinno złożyć reklamację jako strona zlecająca. Sprzedawca nie może weryfikować ani reklamować czegoś, do czego nie ma dostępu.
W panelu Allegro nie ma możliwości wyboru daty podjazdu. System pozwala zamówić odbiór tylko na bieżący dzień. Nie mogę wybrać odbioru „jutro” ani „pojutrze”. W efekcie sprzedawca nie ma możliwości zaplanowania wysyłki, a Allegro nie informuje, że takie zamówione zlecenia mogą zostać anulowane przez przewoźnika.
Co z czasem na nadanie przesyłki? Skoro kurier nie podjechał z powodu ograniczenia, którego Allegro nigdzie nie komunikuje, to sprzedawca nie ma możliwości nadania paczek w terminie. Co mam powiedzieć klientom, którzy spodziewają się wysyłki w danym dniu? Jak mam wytłumaczyć opóźnienia, skoro Allegro nie przekazuje żadnego procesu, instrukcji ani informacji, co zrobić w sytuacji, gdy podjazd nie zostaje zrealizowany?
Złożenie reklamacji do InPost jest niemożliwe bez pełnych danych technicznych zlecenia. Skoro to Allegro zleca podjazd i integruje się z API przewoźnika, to tylko Allegro ma dostęp do pełnych danych, na podstawie których można złożyć reklamację. Sprzedawca nie jest stroną tej umowy i nie wie, jakie informacje zostały przekazane do InPost.
Podsumowując: proszę o jasne wyjaśnienie, kto ponosi odpowiedzialność za brak realizacji podjazdu, dlaczego sprzedawca nie jest informowany o ograniczeniach przewoźnika, co sprzedawca ma powiedzieć klientom oczekującym na zamówienia oraz w jaki sposób ma postępować w przypadku anulowania podjazdu. Proszę również o wskazanie konkretnego zapisu regulaminowego dotyczącego ograniczenia jednego podjazdu dziennie oraz informację, czy Allegro zamierza dostosować proces zlecania podjazdów, aby uniknąć takich sytuacji.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
jeśli chodzi o inpost sprawdź czy nie masz zleceń odbiorów tutaj
Jeśli chodzi o całą resztę to jednak zgadzam się ze stanowiskiem allegro, powinno być jedno zlecenie dziennie inaczej kurier by musiał co chwilę wracać do jednego klienta po jedną paczkę za każdym razem jak mu wpadnie zlecenie. bez sensu.
Nie musisz wydawać tylu paczek ile deklarujesz, powinieneś, ale nie musisz. Na palcach ręki mogę policzyć przypadki które tu widziałem że kurier nie odbierał paczek poza tymi w zleceniu. Więc co za problem zrobić jedno zlecenie i dorzucić inne zrobione później paczki?
@mix-mce I tu się mylisz. problem jest. Nawet ja, która tego nie używam wiem. Były tu posty gdzie opóźnione paczki nie zostały wykluczone z braku zlecenia, mimo iż zlecenie na ten dzień do wcześniejszych paczek było .Baa były nawet posty gdzie nie były wykluczone tylko dlatego, że sprzedawca na własnej umowie miał stały podjazd. Nie ma się co dziwić, że chcą mieć podjazd do każdej paczki skoro tylko to ociupinkę pomaga chronić sprzedawcę przy takiej skali problemów z dostawami Allegro...
@AnnaG-Antyki ale wiesz że to że każda paczka powinna być na zleceniu to jest w regulaminach przewoźników a nie allegro? Allegro może sobie udostępniać wielokrotne zlecenia, ale jeśli przewoźnik powie NIE to nic z tym nie zrobią.
Oczywiście że zarówno allegro jak i przewoźnicy będą się bronić rękami i nogami przed odpowiedzialnością za opóźnione paczki. Nie wiem dlaczego każdy jest taki zdziwiony.
Tak, pisałem o tym że były tu przypadki kiedy kurier nie odebrał paczki bez zlecenia, ale w skali całego allegro to dalej jest margines i jest dużo czynników składających się na przyczynę tego zjawiska. No ale najłatwiej pokazać palcem - twoja wina! Czemu? Bo tak!