Dzień dobry,
Czy ktoś mnie może wyjaśnić co się ostatnio dzieje z przesyłkami przewoźnika Orlena?
W historii śledzenia paczki pojawia się następująca informacja:
2 kwi 2026, 14:34
Jeszcze dodam, że od decyzji odwołałam się i 24.03.2026 poproszono mnie o podanie adresu do zwrotu po czym kontakt urwał się i do tej pory pierwsza zagubiona paczka do mnie nie wróciła. Klient zapłacił za ponowną wysyłkę i od 23.02.2025 nadal czeka na dostawę. 1,5 miesiąca, czy to jest normalne?
Jak kurier odsyła do hurtowni, to musisz uderzyć do sprzedawcy (hurtownia to pewnie magazyn sprzedawcy). On musi sprawdzić powód zwrotu do niego.
A w Adamie jest magazyn Fullfilment Allegro. Pewnie sprzedawca z niego korzysta.
A może najpierw trzeba przeczytać uważnie całość, a potem komentować?
Ja jestem sprzedawcą. Wysłałam zamówienia. Jeden klient nie zdążył odebrać i zamówienie zamiast wrócić do mnie od razu zostało skierowane do magazynu paczek nieodebranych. A pozostałe dwa klienci zrezygnowali z zakupu i skorzystali z darmowego zwrotu. I również ich zwroty trafiły zamiast do mnie do hurtowni w Adamowie. W historii przesyłek jest podana informacja, że paczki do mnie wróciły, co jest kłamstwem. Potwierdziliście to wysyłając maila. Wklejam treść:
Dobry wieczór,
kontaktuję się w sprawie przesyłki numer AD01UNGJU2.
Otrzymałam informację od oddziału, że kurier doręczył paczkę do magazynu przesyłek niedoręczalnych.
Proszę o informację, na jaki adres mamy zwrócić przesyłkę?
Najmocniej przepraszam za utrudnienia związane z doręczeniem paczki, informuję, że nie są to standardy, do których dążymy w naszej firmie.
Życzę spokojnego wieczoru!
Pozdrawiam
// Alicja Koczut
Zespół Allegro
Tylko, że na zwrot nie mogę doczekać się od lutego!
To czemu napisałaś, że kurier zwrócił paczki do hurtowni? Hurtownia to podmiot od którego kupujesz towar i nie ma on nic wspólnego z przewoźnikiem.
A to czy towar z hurtowni trafia do ciebie i ty wysyłasz go dalej, czy hurtownia wysyłka towar bezpośrednio do twojego klienta, jest tu kwestią wtórną.
I teraz jak napisałaś że paczka trafiła do hurtowni, to potwierdziłaś zwrot przesyłki. Jest to ostatecznie i nieodwoływalne. I nie jest to kwestia polityki Allegro, lecz powszechnie obowiązującego prawa. Przewoźnik musi odrzucić bezwzględne ewentualną reklamację na niedoręczenie lub zaginięcie przesyłki (przymus ustawowy).
Moje paczki trafiły do miejsca przesyłek nieodebranych. Czy to jest hurtownia, czy nie, dla mnie nie ma znaczenia. Nie kupuję niczego z żadnej hurtowni. Jak nie możesz pomóc, to nie przeszkadzaj.
Allegro AD01UNGJU2 AD0225PHI8 dwie paczki do mnie nie wróciły. Jeżeli już udzielasz się tu, to powiedz konkretnie kiedy wrócą do mnie?
@olo-oro już to weryfikuję, wrócę do Ciebie z informacją
Chyba powinnam zgłosić sprawę do UOKiK.
@olo-oro przesyłki są obecnie w naszym magazynie. Jedna z nich (AD01UNGJU2) zostałą dzisiaj nadana na Twój adres, druga też zostanie nadana w najbliższym czasie. Proszę Cię o jeszcze chwilę cierpliwości.
Od lutego czekam, więc jestem cierpliwa. Dziękuję 🙂
Dzień dobry. Informowała Pani o wysłaniu do mnie przesyłki. Wczoraj nie była dostarczona. Dzisiaj również nie. Na jakiej podstawie Pani uzyskała informacje o rzekomym nadaniu?
@olo-oro taką informację otrzymaliśmy z oddziału. Przesyłka widzę, że ma status doręczonej - rozumiem, że jej nie otrzymałaś. Skierowałam prośbę do oddziału o weryfikację losów przesyłek.
@olo-oro najmocniej przepraszamy za zaistniałą sytuację. Obie przesyłki zostały już wysłane do Ciebie. Jedna z nich z tego co widzę została już doręczona. Czy mógłbyś to potwierdzić? :
- https://tracktrace.dpd.com.pl/parcelDetails?typ=1&p1=0053546020805W - paczka doręczona
- https://tracktrace.dpd.com.pl/parcelDetails?typ=1&p1=0053560359982W - paczka wydana do doręczenia
Tak, jedna jest dostarczona.
@olo-oro Super! A co z drugą? W systemie widzimy, że również została doręczona (wczoraj), czy możesz potwierdzić?
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ co się dzieje z moim zwrotem ? AD023TQ4M8
Czy ktoś w końcu mi odpisze gdziekolwiek i rozwiąże tą sprawę raz a dobrze ? Bo wysyłanie przez was maili do oddziału nic nie daje jak widać
@AlePiesio Działam w sprawie Twojej paczki. Jak tylko otrzymam informację, wrócę z odpowiedzią.
Potwierdzam, druga już też dotarła.