@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Chciałem się wypowiedzieć na temat przesyłek z nadaniem i dostawą Allegro One Box.
Zaczęło się kilka miesięcy temu kiedy chciałem nadać przesyłkę, która sobie klient zamówił Allegro One Punkt. Akurat krążyłem po okolicznych miejscowościach i żaden automat Allegro ONE Box nie chciał przyjąć przesyłki. Dzwoniłem, pisałem i konsultanci Allegro nie pomogli w rozwiązaniu problemu. Może trafiłem na stażystów i się nie znali 😉 W końcu okazało się, że tam gdzie chciałem nadać to nie jeździł jakiś ich kurier (ich maszyny) i się nie da. Na szczęście maszyna najbliżej mnie okazała się w zasięgu tego ważnego i niezbędnego kuriera i w końcu się udało nadać.
Minęło kilka miesięcy i oprócz kupujących sam zacząłem korzystać z tej formy przesyłki w swoich zakupach. I pewnego dnia .....
Paczka nie dotarła bo awaria maszyny, którą okazało się przepełnienie maszyny.
Powód bardzo prosty. Allegro zaczęło promować swoje przesyłki i efekt był taki, że się im zaczęły maszyny zapełniać i nie mieli gdzie przesyłek zostawiać.
Minęło kilka tygodni i nadaję przesyłkę do klienta. I teraz poniżej zamieszczam historię przesyłki:
5 gru 2025, 10:10 Przesyłka oczekuje na odbiór
5 gru 2025, 07:44 Przesyłka została wydana do doręczenia
5 gru 2025, 07:42 Przesyłka została przyjęta w oddziale
5 gru 2025, 01:08 Wysłana z sortowni
4 gru 2025, 23:22 Przesyłka została przyjęta w sortowni
4 gru 2025, 22:23 Przesyłka została przyjęta w sortowni
4 gru 2025, 13:05 Przesyłka wyjechała w drogę do punktu docelowego
4 gru 2025, 12:27 Przesyłka została przyjęta w sortowni
3 gru 2025, 11:23 Przesyłka została podjęta z maszyny przez kuriera
2 gru 2025, 06:42 Przesyłka została nadana
1 gru 2025, 19:56 Przesyłka została przygotowana przez nadawcę
Umieszczam przesyłkę w automacie około 15 godzin od zakupu klienta. Przesyłka zostaje wyjęta z maszyny po 29 godzinach !!!! I to jest nic, bo jeszcze po drodze wygląda na to jakby jeździła z kurierem ponad 24 godziny. Analizując jej historię to od "wysłania" jej w automacie do umieszczenia do odbioru mija prawie 76 godzin !!!! SKANDAL
To oczywiście nie koniec historii z automatami Allegro.
Czekam na kilka przesyłek z odbiorem w Allegro ONE Box. Wczoraj ma coś do mnie dotrzeć. Przez pół dnia jest info, że już wydane do doręczenia. Po kilku godzinach jest informacja, że AWARIA MASZYNY. Myślę OK, wszystko możliwe. Czekam.
Dzisiaj rano info, że następne paczki są w doręczeniu i że będą dzisiaj. Super! Wreszcie jest info, że umieszczone w maszynie i można odebrać. Po kilku godzinach przychodzi info, że jednaj nie można bo awaria maszyny 😞
Kilka godzin później przejeżdżam koło maszyny i nie widzę, żeby nie działała.Podjeżdżam i wygląda na to jakby wszystko było OK. Sprawdzam na aplikacji i tam dalej info o awarii, ale wchodzę w szczegóły przesyłek i się okazuje, że od kilku godzin teoretycznie są w maszynie. Znajduję numer telefonu do infolinii. Dzwonię. Czekam i w końcu słyszę info, że nie dadzą rady odebrać, żebym zadzwonił w innym terminie. Hmm. Zanim się rozłączam jednak ktoś odbiera. Po co ta ściema i info żebym dzwonił później??
Miła Pani po drugiej stronie słucha moich żalów. Po czym sprawdza coś i proponuje próbę otwarcia zdalnego skrytek z moimi przesyłkami. Udaje się i trzy przesyłki odbieram, ze skrytek, które otwiera Pani z infolinii. Automat w informacji przy innych przesyłkach jest dalej niby "w awarii". O co chodzi?? Nie wiem.
Znaczy wiem tyle, że jeżeli macie taką informację na aplikacji to jedźcie pod automaty i dzwońcie na infolinię. Może się uda odebrać przesyłki.
Podsumowując, jako sprzedający i kupujący będą omijał szerokim łukiem tą formę przesyłki. Klient zrobił mi zwrot przesyłki, ze względu na spóźnienie, której historię podałem powyżej.
A na następne paczki dalej czekam obserwując w aplikacji komunikat o awarii maszyny.
Jak Allegro nie ogarnia przesyłek to powinno zostawić to sprawdzonym i kompetentnym przewoźnikom.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dzięki za szczegółowe opisanie sytuacji. Kilka rzeczy, które warto wziąć pod uwagę:
Sprawdzenie obsługi One Kuriera w Twojej okolicy - to zawsze pierwszy krok, bo nie każda lokalizacja jest objęta obsługą automatu/kuriera Allegro One. Możesz to zrobić tutaj: Godziny graniczne Allegro One Kurier.
Godziny graniczne nadawania przesyłek - paczka musi być włożona do maszyny lub punktu przed określonym czasem dla danego przewoźnika. Informacje znajdziesz tutaj: Godziny graniczne dla przewoźników.
Numery przesyłek - bez nich ciężko cokolwiek dokładnie sprawdzić po stronie Allegro. Jeśli możesz, podaj numery paczek, które miały problem, wtedy da się zweryfikować, co poszło nie tak.
Awaria maszyn - niestety, takie rzeczy mogą się zdarzyć każdemu przewoźnikowi. Traktowałbym to jako losowość, a nie systemowy problem.
Podsumowując: dobrze, że opisujesz swoje doświadczenia, bo pokazuje to realne wyzwania przy korzystaniu z Allegro One Box. Jednocześnie warto korzystać z powyższych narzędzi, podawać numery przesyłek i pamiętać, że awarie są niestety możliwe wszędzie.
1. Paczka nadana 2 grudnia o godzinie 06:42, a podjęta przez kuriera na DRUGI dzień 3 grudnia o godzinie 11:23. Jak to się ma do Waszego komunikaty na wskazanej przez Was stronie, że godzina graniczna to 12 lub 13:30
2. Przesyłki np A003DPJ127 , A003DP5VU3 , A003DF5P41 , A003DGEZQ3 , a ta to już rekordzistka z problemami A003D716Y1
3. Awarie automatów owszem się zdarzają. Ale o jakiej awarii możemy mówić, jeżeli stoję przed maszyną, która działa. Wszystko jest ok. Ja w aplikacji widzę, że są w niej moje paczki. Ale w aplikacji mam info, że jest awaria maszyny, której nie ma. A że nie ma to dowodem jest kilkanaście minut później (dokładani 11) otworzenie zdalnie skrytek przez Waszego pracownika na infolinii.
Przez Wasze promowanie tego typu przesyłki macie pewnie pełne automaty i tyle. Tylko, żeby zrobić miejsce trzeba panować nad obsługą tego typu urządzeń. Kilka lat temu jak inPost miał zapełnione paczkomaty, to ich kurierzy stali samochodami pod paczkomatami i wydawali paczki.