Przesyłka jest w doręczeniu pod adres, pod którym nie mieszkam. Nie potrafię dokonać zwrotu ani zmienić adresu. Doręczyć przesyłkę miała firma DPD. Jak sobie z tym poradzić?
@Client:68660254 podaj numer paczki lub zamówienia.
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
chociaż nie wiem czy czy będzie możliwość przekierowania. Pewnie wróci do sprzedawcy.
@Client:68660254 Proszę, podaj numer przesyłki, o którą chodzi. Sprawdziłam Twoje konto i wszystkie paczki są oznaczone jako odebrane.
4bbeda70-86a9-11f1-b7b0-fdd3a25c3deb
dzięki za pomoc!
teraz widzę, że mam komunikat, że zwrot został zgłoszony - po prostu nie wybrałam metody zwrotu, bo nie mam tych paczek
@Client:68660254
Jeżeli chodzi o doręczenie przesyłki, to kurier ma prawo wydać przesyłkę każdej pełnoletniej osobie zamieszkałej pod wskazanym adresem i nie potrzebuje do tego twojej zgody (art 37 ust 2 pkt 3 lit b, ustawy prawo pocztowe). Jest to tzw zgoda ustawowa.
Jeżelu chodzi o zwrot, to masz obowowiązek odesłania towaru. Fakt, że przy zamówieniu podałeś nieaktualny adres, obciąża wyłączie ciebie. Ewentualne odzyskanie przesyłki to sprawa pomiedzy tobą a osobą mieszkającą pod wskazanym adresem.
Nikt tam aktualnie nie mieszka
@Client:68660254 To zamówienie zostało doręczome, zatem podejrzewam, że osoba znajdująca się pod tym adresem, odebrała przesyłkę od kuriera. Nie wraca ona do nadawcy.