anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Decyzja o zwrocie > brak środków na koncie > nie można założyć dyskusji.

MyHmmm
#8 Zapaleniec

Cześć, 

7 dni temu Sprzedawca otrzymał paczkę z zwracanym towarem, 6 dni temu potwierdził pełen zwrot środków. Chciałam zapytać w dyskusji czy zwrot ten zoslat już wysłany (podobno ma tydzień od odbioru paczki) ale nie mogę jej utworzyć bo jest już decyzja o zwrocie. 

Dotyczy zakupu: 41be1620-a95b-11f0-814d-7b95b9db2709

Z góry dzięki. 

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MyHmmm sprzedawca ma 14 dni na zwrot kasy od odstąpienia 😄 

Skoro system nie pozwala założyć dyskusji i był mail od allegro o zwrocie, to nie wina sprzedawcy, allegro teraz jest operatorem płatności i ma ostatnio spore problemy z opóźnieniami, więc pisz do Allegro !!!

MyHmmm
#8 Zapaleniec

Właśnie nie przypominam sobie żebym dostała maila od allegro, tak jak zwykle o zwrocie. Stąd chciałam napisać do Sprzedawcy czy faktycznie go zlecił. A co co terminów - też się zdziwiłam ale takie info widnieje w apce, że niby Sprzedawca ma 7 dni na zwrot od momentu odbioru paczki. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MyHmmm skoro nie można złożyć dyskusji to znaczy że sprzedawca zlecił, resztę rozlicza allegro, sprzedawcy też się skarżą na opóźnienia w wypłatach, napisz do allegro 🙂 

To co pisze allegro o 7 dniach to wprowadzenie konsumenta w błąd, zgodnie z prawem sprzedawca na zwrot kasy ma do 14 dni od odstąpienia, może się wstrzymać do otrzymania towaru 🙂

MyHmmm
#8 Zapaleniec

@kostas11 ja o tym wiem, dlatego mnie zdziwiło. Ale chyba bardziej chodzi o zwrot już PO otrzymaniu przesyłki zwrotnej, na to ma chyba 7 dni. Przynajmniej ja to tak rozumiem. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MyHmmm ustawa brzmi tak 🙂

Art. 32. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w
terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od
umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym
koszty dostarczenia towaru.

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane

@MyHmmm Sprzedawca zlecił zwrot środków, ale ta operacja nie zakończyła się poprawnie. Możliwe, że nie miał środków na saldzie w Allegro Finanse. Czy próbowałaś się kontaktować z nim bezpośrednio poza dyskusją?

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@nat_not coś dużo ostatnio problemów i postów na temat opóźnień zwrotów i wypłat od kiedy działa Allegro Finance 😞 

MyHmmm
#8 Zapaleniec

@nat_not wczoraj pisałam wiadomość ale została bez odpowiedzi. Dlatego chciałam założyć dyskusję. 

oznacz moderatorów

nat_not

@MyHmmm Jeśli dzisiaj do końca dnia nie dostaniesz odpowiedzi, daj nam znać ponownie.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MyHmmm
#8 Zapaleniec

Podsumowując:

1. Sprzedawca zleca zwrot środków.

2. Z jakiegoś powodu - winy Sprzedawcy bo np miał niewystarczające środki lub winy systemu Allegro, 'operacja' ta nie doszła do skutku.

3. Nikt nie informuje o problemie ze zwrotem środków.

4. Ja jako Kupujący nie mogę nawet otworzyć dyskusji bo pkt 1.

Fajnie 😅

oznacz moderatorów