anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

gdzie zglosic sprawę oszustwa

dzidekp07
#1 Nowicjusz

Czy to jest właściwe miejsce zgłoszenia?

Wczoraj wysłałem wiadomość na tego maila phishing@allegro.com o tresci:

Dzień dobry,
chce poinformować że dziś zostałem oszukany przy pomocy allegro.
Dziś rano o godz. 9 koledze włamano sie od telefonu i przejęto komunikator messenger. Za pomocą tego komunikatora otrzymałem wiadomość że potrzebuje dokonać zakupu na allegro ale ma zablokowany bank i bym dokonał zakupu za pomocą BLIK.
Wiadomość był wiarygodna gdyż razem uprawiamy kolarstwo i kolego prpowadzi sklep z serwisem rowerowym i wczoraj pisał ze bedzie kupowal czesci i by sie deklarowac co potrzebujemy (dla chętnych z drużyny)
będąc w pracy o godz 10:12 i czytając wiadomość moja czujność była minimalnie obniżona.
Potwierdzilem transakcje kodem blik.
Gdy oszuści zgłosili o kolejną transakcje zadzwoniłem do kolegi i przekazał ze to nie on rozsyła wiadomości.

O godz 10:31 zadzwoniłem do swojego banku o cofnięcie lub zablokowanie tego przelewu, powiedziano mi ze transakcje BLIK nie można cofnąć ale przyjmą zgłoszenie o wycofanie transakcji jako oszustwo. Jednocześnie poprosili o zgłoszenie na Policje co uczyniłem w dniu dzisiejszym.
Proszę o ustalenie odbiorcy allegro tej transakcji, jeśli jesteście w stanie po przelewie ustalić go i wystąpić z roszczenie o zwrot pieniedzy.

Dołączam potwierdzenie przelewu.
też mam konto na allegro.
W załączeniu potwierdzenie pdf, 
nr zgłoszenia/sprawy na Policji SWD 356468/25, numer zgłoszenia do ING bank śląski - 122669/09/2025

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dzidekp07 Skąd pewność, że ten BLIK posłużył do opłacenia transakcji na Allegro? Jaki jest tytuł tej transakcji?

oznacz moderatorów

dzidekp07
#1 Nowicjusz

potwierdzenie przelewu sugeruje, numer konta i odbiorca

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dzidekp07 Generalnie Twoja rola kończy się na zgłoszeniu sprawy na policji. 
Możesz oczywiście zgłosić do Allegro taki incydent ale żadnych informacji i tak Ci niestety nie udzielą.

oznacz moderatorów

dzidekp07
#1 Nowicjusz

pytanie jest, czy to jest wlasciwy mail na zgloszenie tej sprawy czy jest lepsze miejsce, co zrobi Allegro dalej to drugi temat

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Najpewniej wiadomość wysłana na tego maila będzie ok ale można dopytać moderację.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć @dzidekp07, dziękujemy za zgłoszenie.
Przykro mi, że dotknęła Ciebie taka sytuacja. Adres e-mail podany przez Ciebie jest prawidłowy do zgłaszania tego typu oszustw, zweryfikujemy tę sprawę.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

dzidekp07
#1 Nowicjusz

ok, właśnie rozmawiałem z pracownikiem allegro i sprawa nabiera biegu. Z przykrością wiadomość wysłana na maila phishing@allegro.com  nie została do dziś odczytana. Na szczęście udało mi się z Wami skontaktować bezpośrednio ale to nie jest taki proste. W takich przypadkach przestępczych może warto udostępnić sprawniejszą ścieżkę. Dziękuję za informację.

oznacz moderatorów