@aniadob91 Podaj numer paczki. To pomoże mi w weryfikacji.
Witam. Mój numer przesyłki : A003T3MIL9
Cześć, @aniadob91. Już to weryfikuję i niedługo wrócę z odpowiedzią.
Przepraszam bardzo czy coś juz wiadomo w mojej sprawie ?
Przepraszam za dłuższy czas oczekiwania, proszę jeszcze o chwilę cierpliwości - dopytałem w Twojej sprawie i trzymam rękę na pulsie żeby wrócić szybko z odpowiedzią do Ciebie.
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Witam. Przesyłka została uszkodzona w trakcie dostawy, za kluczyk pieniądze zostały mi zwrócone ale dlaczego mam być stratny i płacić za przesyłkę skoro to kurier uszkodził moja przesyłkę w trakcie dostawy? Ile czasu jeszcze potrzeba żeby wyjaśnić prosta według mnie sprawę?
@aniadob91 Z informacji które uzyskałem, została zwrócona maksymalna kwota w ramach uznanej reklamacji w przypadku uszkodzenia przesyłki.
§ 14. ZASADY I WARUNKI ODPOWIEDZIALNOŚCI OPERATORA, pkt 9, regulamin usługi Allegro Delivery:
Z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania Usługi uprawnionemu przysługuje odszkodowanie:
1) za utratę, ubytek lub uszkodzenie Przesyłki – w wysokości nie wyższej niż zwykła wartość utraconych lub uszkodzonych rzeczy;
2) za opóźnienie w doręczeniu Przesyłki w stosunku do gwarantowanego terminu doręczenia – w wysokości nieprzekraczającej dwukrotności opłaty za Usługę.
Zgodnie z informacją, jaką przekazała konsultantka w zgłoszeniu mailowym o numerze 59116909, istnieje możliwość odwołania od decyzji reklamacyjnej odpowiadając na mail w zgłoszeniu w ciągu 14 dni kalendarzowych od momentu otrzymania decyzji.
Także ustawa w tej kwestii mówi:
Art. 88. [Wysokość odszkodowania]
4. Z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania usługi pocztowej niebędącej usługą powszechną przysługuje odszkodowanie:
1) za utratę, ubytek lub uszkodzenie przesyłki pocztowej niebędącej przesyłką z korespondencją - w wysokości nie wyższej niż zwykła wartość utraconych lub uszkodzonych rzeczy,
2) za utratę, ubytek lub uszkodzenie przesyłki pocztowej z zadeklarowaną wartością - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż zadeklarowana wartość przesyłki,
3) za utratę przesyłki z korespondencją - w wysokości dziesięciokrotności opłaty za usługę nie niżej jednak niż pięćdziesięciokrotność opłaty za traktowanie przesyłki listowej jako poleconej, określonej w cenniku usług powszechnych,
4) za opóźnienie w doręczeniu przesyłki pocztowej w stosunku do gwarantowanego terminu doręczenia - w wysokości nieprzekraczającej dwukrotności opłaty za usługę
- chyba że postanowienia regulaminu świadczenia usługi pocztowej w zakresie wysokości odszkodowania są korzystniejsze.
Tak więc ustawa Prawo pocztowe, nie przewiduje obowiązku zwrotu także opłaty za przesyłkę. Co innego w przypadku zaginięcia, wtedy zwraca się do też opłatę za nadanie.