witam. Miałem zamówiony podjazd na 2.01 Allegro Delivery DPD (AK) który nie podjechał więc nadałem przesyłkę w automacie. Dzisiaj 3.01 klient zgłosił zwrot (powód :nie dotarł na czas). Czy idzie w jakiś sposób anulować albo przekierować przesyłkę aby nie jechała do klienta (paczka w automacie DPD)?
Nr. przesyłki A003J3HIA4 (Zamówiony podjazd był z drugiego konta ale kurier bierze zawsze wszystkie paczki z jednego podjazdu)
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Tak może zażądać wycofania przesyłki lub przekierować ją pod inny adres. W twoim przypadku najlepiej będzie wycofać przesyłkę (art 18 ust 1 pkt 1 ustawy Prawo pocztowe).
Co ważne jest to czynność, którą operator pocztowy wykonuje na podstawie ustawy. Nie ma znaczenia czy jego przewiduje taką usługę.
Stosuje się tu art 18 ustawy Prawo pocztowe.
Art. 18. [Odstąpienie przez nadawcę od umowy o świadczenie usługi pocztowej; zmiana adresu lub adresata]
1. Nadawca może przed doręczeniem przesyłki rejestrowanej lub kwoty pieniężnej określonej w przekazie pocztowym:
1) odstąpić od umowy o świadczenie usługi pocztowej;
2) żądać zmiany adresata, jego adresu lub miejsca doręczenia przesyłki.
2. Operator pocztowy, który zawarł z nadawcą umowę o świadczenie usługi pocztowej, może żądać od nadawcy uiszczenia opłat za czynności wykonane w związku z odstąpieniem przez nadawcę od tej umowy albo realizacją zmian, o których mowa w ust. 1 pkt 2.
@az_shop Przekazałam Twoje zgłoszenie do odpowiedniego zespołu i otrzymałam informację, że doradca już kontaktował się z Tobą w opisywanej sprawie. 🙂