Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
gdzie można znaleźć godziny nadania paczki w automacie Allegro One, tak żeby tego samego dnia została odebrana. W Inpoście jest to ustalenia bez problemu. Pytam, bo włożyłem paczkę do automatu dziś ok. 14-tej i leży tam do tej pory, a więc zapewne do poniedziałku... A włożone parę minut później do do paczkomatu InPost już są w oddziale.
Po drugie, dlaczego z szczegółach zamówienia widnieje status "oczekuje na nadanie", a po kliknięciu w numer przesyłki wyświetla się, że "Przesyłka została nadana" ?
pozdrawiam
Tomasz
@TomBanknoter słyszałem, że godzina graniczna to 12. Status paczki chyba się zmieni jak paczka trafi na sortownie .
Allegro One to nowa usługa, która się dopiero rozwija. Minie z kilka lat zanim się dotrze.
Też to widziałem, ale myślałem, że to dotyczy dostawy tego samego dnia - na czym mi akurat nie zależy. W takim razie podziękuję za ten wspaniały wynalazek, i wykreślę Allegro One z cenników. Nie będę latał pięć razy dziennie, osobno z każdym rodzajem przesyłki. Ta nieudolna próba konkurowania z InPostem to jeden z bardziej bezsensownych pomysłów Allegro...
Czemu bezsensowna? Może dzięki temu poprawi się jakość obsługi i paczki do paczkomatów zaczną dochodzić szybciej niż w tydzień (obecnie to wygląda tak, nadanie -> umieszczenie w zupełnie innym paczkomacie odbiorczym (kurier wpisuje, że to ma mój wniosek) -> reklamacja -> zwrot do odziału -> umieszczenie we właściwym paczkomacie). I tak od ponad 10 lat, choć czasem dostarczą prawidłowo (ale to można policzyć na palcach jednej ręki).
Nie wiem dlaczego Allegro uparło się, żeby być kombajnem, zamiast skupić się na swojej podstawowej działalności, a usługi kurierskie zostawić fachowcom.
Dla One by Allegro (kurier, punkt, box) godziną graniczną jest 12:00 (§ 3 pkt 4 regulaminu usługi).
Natomiast dla Paczkomatów Inpost godzina graniczna zależy od strefy, i tak:
- strefa A - 16:00
- strefa B - 15:00
- strefa C - 14:00
- strefa D - 13:00
Tu jest wyszukiwarka stref https://inpost.pl/godziny-odbiorow po kodzie pocztowym.
Dzięki, teraz jasne. Czyli w sumie to kicha. Tak, wiem, trzeba było przeczytać regulamin przed udostępnieniem metody dostawy, ale optymistycznie założyłem, że działa to podobnie jak InPost.
Tu masz wyszukiwarkę przy nadaniu u kuriera (https://allegro.pl/kampania/one/kurier/godziny-graniczne) po kodzie pocztowym nadawcy.
Dzięki, ale przy jedne paczce na tydzień (bo taka jest średnia zamówień z tą metodą dostawy, przy moich 20-30 przesyłkach dziennie), to wolę nadać w paczkomacie
Strefy strefami a rzeczywistość jest taka że kurier odbiera jak mu pasuje i jak ma czas . U mnie po tym jak zerkam na godziny odbioru to odbywa się to wcześniej lub nawet czasem około 18-tej .