Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Hej, proszę o pomoc z kim się skontaktować w sprawie paczkomatu Allegro One. Sąsiad bez mojej zgody postawił paczkomat na granicy z działką. Wiem, ma takie prawo. Ale paczkomat + dodatkowo napis i lamele, który wystaje z tylnej ściany wchodzi na granicę mojej działki. Dodatkowo, któregoś dnia znalazłam na mojej posesji Panów, którzy chcieli wkopywać na mojej działce bluszcz - nie wyrażałam na to żadnej zgody. Dzwoniłam na infolinię, ale tam Pani mi powiedziała, że nie bardzo wie z kim może mnie skontaktować i że powinnam zgłosić to sąsiadowi. Sąsiad standardowo nie chce współpracować. W dodatku zaraz się wyprowadza i będzie wynajmował dom.
Na Policję.
Jeżeli działka jest nieogrodzona, zaniedbania to niebawem rózne rzeczy będą się tam działy. Przy paczkomacie parking bezpłatny jest potrzebny, jakaś pijalnia napojów też....
Inpost posiada coś takiego jak kierownika oddziału. Zawsze można w najbliższym punkcie chociażby wynękać, żeby zadzwonili i powiadomili jak coś bardzo jest nie tak. Ale co ma allegro one??? Podejrzewam, że będą Cie odsyłać z kąta w kąt, aż może Ci się znudzi z nimi użerać i odpuścisz. Tak robią ze sprzedającymi od 2 lat, ostatnio również z kupującymi, na cuda nie licz i w tym przypadku. Najpewniej pewnie będzie spytać na policji. Albo u adwokata, pismo wzywające do zaprzestania naruszeń pewnie będzie pierwszym krokiem. I to musi byc od adwokata.
No bo to jest "paczkomat" od Allegro, a nie Inpostu.
Próbuj do skutku:
@brakestop to nie tak idealnie jak się Wam wydaje, hałas, auta, rozjeżdżone trawniki, zastawione wjazdy - chodniki, śmieci kartony opakowania latające po dzielnicy, takie automaty powinny stać przy sklepach czy bocznych uliczkach a nie pod domkiem 😞
@Inglesina_Polska wydaje mi się że tu z pismem do nadzoru budowlanego - gminy itp. wydali zezwolenie więc nakażą demontaż przestawienie 😄 możesz też dokumentować uciążliwość maszyny dla mieszkańców i wnioskować o likwidację 😄
Dokładnie, dzięki za zrozumienie. To jest teren nieogrodzony, ale przed ogrodzonym ogródkiem. Gdybym chciała w tym wypadku dalej w linii prostej pociągnąć ogrodzenie, które już stoi, aby odciąć się od tej maszyny, to nie mogę, bo będzie kolidowało z paczkomatem.
@Inglesina_Polska dziękuję za sygnał! Zgłoszę Twój przypadek, żeby zweryfikować umiejscowienie naszego automatu paczkowego. Podaj mi proszę numer automatu, o który dokładnie chodzi. 😊
Dziękuję, ALO91PZ1.
Mam jeszcze jedno pytanie. W wymogach na postawienie paczkomatu jest taki zapis: "W ramach umowy będą Państwo musieli jednak umożliwić dostęp pracowników serwisu (sporadycznie) od tyłu maszyny."
Dostęp jest, ale tylko na moim terenie - oczywiście nigdy nie wyraziłam zgody i nie wyrażam na wejście kogokolwiek. Dlatego coraz bardziej zastanawiam się, jak to możliwe, że bez mojego podpisu i mojej zgody Allegro miało prawo postawić maszynę na granicy z moją działką. Paranoja...
@Inglesina_Polska Nawet jak sąsiad sadzi drzewo to są jakieś parametry ile od miedzy ,tak samo jest chyba z takim "obiektem" i raczej powinna być zgoda sąsiada przed postawieniem.
Idź z tym do gminy, wcale nie jest tak, że sąsiad sobie może stawiać co chce i gdzie chce...
zgłaszasz samowolę budowlaną w odpowiednim urzędzie,
a prawnik przygotuje Ci odpowiednie pismo dla sąsiada i allegro
ostatnio paczkomaty są uznawane za obiekty budowlane - duży problem ma z tym inpost
https://www.prawo.pl/biznes/paczkomat-czy-potrzebne-pozwolenie-na-montaz,510757.html
https://www.senat.gov.pl/download/gfx/senat/pl/senatoswiadczenia/3622/10_027_1144_1_odp.pdf
Dzięki za rzeczową odpowiedź.
@Inglesina_Polska Musi zachować 3 m od granicy działki jeśli będziemy to traktować ulgowo jak jakąś szopkę czy inny mini obiekt. Pierwsze wezwanie przedsądowe do usunięcia budowlanego śmiecia z terminem np 1 tydzień od doręczenia wezwania. Jak nie pomoże to zgłoszenie bodajże do nadzoru budowlanego. To tylko kwestia czy pójdzie po rozum do głowy i sam to usunie, czy usunie pod przymusem i karami.
Tak czy siak łamie to przepisy.
Mnie tylko zastanawia, jak Allegro mogło dopuścić do takiego usytuowania automatu paczkowego? To tam nie ma nikogo od nadzoru? Gdzie dział prawny Allegro? @Sa_nova
Dziękuję za odpowiedź. I też mnie to bardzo zastanawia...