anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sąsiad postawił paczkomat, który wchodzi na mają działkę

Inglesina_Polska
#7 Wielbiciel#

Hej, proszę o pomoc z kim się skontaktować w sprawie paczkomatu Allegro One. Sąsiad bez mojej zgody postawił paczkomat na granicy z działką. Wiem, ma takie prawo. Ale paczkomat + dodatkowo napis i lamele, który wystaje z tylnej ściany wchodzi na granicę mojej działki. Dodatkowo, któregoś dnia znalazłam na mojej posesji Panów, którzy chcieli wkopywać na mojej działce bluszcz - nie wyrażałam na to żadnej zgody. Dzwoniłam na infolinię, ale tam Pani mi powiedziała, że nie bardzo wie z kim może mnie skontaktować i że powinnam zgłosić to sąsiadowi. Sąsiad standardowo nie chce współpracować. W dodatku zaraz się wyprowadza i będzie wynajmował dom.

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

LEW433
#21 Demiurg#

Na Policję.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

Bez tytułu.pngBez tytułu.png

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Jeżeli działka jest nieogrodzona,  zaniedbania to niebawem rózne rzeczy będą się tam działy.  Przy paczkomacie parking bezpłatny jest potrzebny, jakaś pijalnia napojów też....

oznacz moderatorów

AlePiesio
#14 Krzewiciel#
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Inpost posiada coś takiego jak kierownika oddziału. Zawsze można w najbliższym punkcie chociażby wynękać, żeby zadzwonili i powiadomili jak coś bardzo jest nie tak. Ale co ma allegro one??? Podejrzewam, że będą Cie odsyłać z kąta w kąt, aż może Ci się znudzi z nimi użerać i odpuścisz. Tak robią ze sprzedającymi od 2 lat, ostatnio również z kupującymi, na cuda nie licz i w tym przypadku. Najpewniej pewnie będzie spytać na policji. Albo u adwokata, pismo wzywające do zaprzestania naruszeń pewnie będzie pierwszym krokiem. I to musi byc od adwokata.

oznacz moderatorów

Inglesina_Polska
#7 Wielbiciel#

No bo to jest "paczkomat" od Allegro, a nie Inpostu.

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

Próbuj do skutku:

Jak skontaktować się z Allegro One Box?

zadzwoń do nas pod numer 616 306 886 (od 8:00 do 22:00)

Nie niszcz, nie podpalaj, nie rzucaj granatami. Zadzwoń do Inpost, DHL, Orlen, DPD i zaproponuj im postawienie swoich automatów 😉
--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@brakestop to nie tak idealnie jak się Wam wydaje, hałas, auta, rozjeżdżone trawniki, zastawione wjazdy - chodniki, śmieci kartony opakowania latające po dzielnicy, takie automaty powinny stać przy sklepach czy bocznych uliczkach a nie pod domkiem 😞

@Inglesina_Polska wydaje mi się że tu z pismem do nadzoru budowlanego - gminy itp. wydali zezwolenie więc nakażą demontaż przestawienie 😄 możesz też dokumentować uciążliwość maszyny dla mieszkańców i wnioskować o likwidację 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Inglesina_Polska
#7 Wielbiciel#

Dokładnie, dzięki za zrozumienie. To jest teren nieogrodzony, ale przed ogrodzonym ogródkiem. Gdybym chciała w tym wypadku dalej w linii prostej pociągnąć ogrodzenie, które już stoi, aby odciąć się od tej maszyny, to nie mogę, bo będzie kolidowało z paczkomatem.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Inglesina_Polska dziękuję za sygnał! Zgłoszę Twój przypadek, żeby zweryfikować umiejscowienie naszego automatu paczkowego. Podaj mi proszę numer automatu, o który dokładnie chodzi. 😊

oznacz moderatorów

Inglesina_Polska
#7 Wielbiciel#

Dziękuję, ALO91PZ1.

oznacz moderatorów

Inglesina_Polska
#7 Wielbiciel#

Mam jeszcze jedno pytanie. W wymogach na postawienie paczkomatu jest taki zapis: "W ramach umowy będą Państwo musieli jednak umożliwić dostęp pracowników serwisu (sporadycznie) od tyłu maszyny."

Dostęp jest, ale tylko na moim terenie - oczywiście nigdy nie wyraziłam zgody i nie wyrażam na wejście kogokolwiek. Dlatego coraz bardziej zastanawiam się, jak to możliwe, że bez mojego podpisu i mojej zgody Allegro miało prawo postawić maszynę na granicy z moją działką. Paranoja...

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

@Inglesina_Polska Nawet jak sąsiad sadzi drzewo to są jakieś parametry ile od miedzy ,tak samo jest chyba z takim "obiektem" i raczej powinna być zgoda sąsiada przed postawieniem.

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Idź z tym do gminy, wcale nie jest tak, że sąsiad sobie może stawiać co chce i gdzie chce...

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

zgłaszasz samowolę budowlaną w odpowiednim urzędzie,

a prawnik przygotuje Ci odpowiednie pismo dla sąsiada i allegro

ostatnio paczkomaty są uznawane za obiekty budowlane - duży problem ma z tym inpost

https://www.prawo.pl/biznes/paczkomat-czy-potrzebne-pozwolenie-na-montaz,510757.html

https://www.senat.gov.pl/download/gfx/senat/pl/senatoswiadczenia/3622/10_027_1144_1_odp.pdf

https://www.money.pl/gospodarka/paczkomaty-podrozeja-wszystko-zalezy-od-interpretacji-prawa-i-samorz...

oznacz moderatorów

Inglesina_Polska
#7 Wielbiciel#

Dzięki za rzeczową odpowiedź.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@Inglesina_Polska Musi zachować 3 m od granicy działki jeśli będziemy to traktować ulgowo jak jakąś szopkę czy inny mini obiekt. Pierwsze wezwanie przedsądowe do usunięcia budowlanego śmiecia z terminem  np 1 tydzień od doręczenia wezwania. Jak nie pomoże to zgłoszenie bodajże do nadzoru budowlanego. To tylko kwestia czy pójdzie po rozum do głowy i sam to usunie, czy usunie pod przymusem i karami.

Tak czy siak łamie to przepisy.

Mnie tylko zastanawia, jak Allegro mogło dopuścić do takiego usytuowania automatu paczkowego? To tam nie ma nikogo od nadzoru? Gdzie dział prawny Allegro? @Sa_nova 

Inglesina_Polska
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź. I też mnie to bardzo zastanawia...

oznacz moderatorów