Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, proszę przedawców o poradę. Klient złożył reklamację na produkt. W reklamacji stwierdził że kosmetyk który otrzymał w formie płynu nie jest klarowny i boi się go użyć. Klient postanowił płyn odesłać jednak przesyłka w transporcie uległa uszkodzeniu i została z utylizowana. Jak mam rozpatrzyć reklamację skoro nie otrzymałem produktu, co teraz powinienem zrobić?
@NanoZakupy reklamacja do przewoźnika , na podstawie decyzji uznajesz lub odrzucasz reklamację
Witam.
Jeśli odesłanie produktu organizowałeś Ty, to wystąp do przewoźnika o odszkodowanie za zniszczoną przesyłkę, uznaj roszczenie, zwróć kasę nabywcy i zapomnij o sprawie.
Odrzucenie roszczenie będzie trudne, bo nabywca się z obowiązku udostępnienia produktu do oceny zasadności roszczenia wywiązał, a Ty produktu nie masz, więc go nie sprawdzisz. Ale jak masz jakieś argumenty, to możesz próbować. Pamiętaj tylko by roszczenie odrzucić najdalej 14-go dnia od zgłoszenia reklamacji, bo inaczej zostanie ono uznane z "urzędu".
Allegro dobrze udokumentowanej odmownej decyzji reklamacyjnej nie podważy, a nawet przyzna Ci rację, że miałeś prawo tak postąpić.
Tylko co z tego, jak rozczarowany klient wystawi Ci negatywa i dyskusję zakończy jako nierozwiązaną, a Ty stracisz całą masę punktów w jakości sprzedaży, których Allegro nie anuluje.
Tu podobny wątek sprzed kilku dni, w którym co prawda chodzi o odstąpienie a nie reklamację, ale konsekwencje dla sprzedawcy są takie same:
Bo nawet gdy z prawnego punktu widzenia masz rację, to przed poniesieniem konsekwencji skorzystania ze swojego prawa Allegro Cię nie ochroni. Nie wiem jak drogi to był kosmetyk, ale policz sobie czy naprawdę warto.
Pozdrawiam. Marek.
klient zamówił dwa takie same kosmetyki, wcześniej już złożył reklamację na produkt bo gdzieś w necie wyczytał że wyleczy mu ranę pooperacyjną. Musiałem odrzucić reklamację ponieważ to był kosmetyk do ciała a nie lek. Za odrzucenie reklamacji otrzymałem już negatywa, Teraz klient postanowił zareklamować drugą butelkę i sam odesłał produkt który pewnie przez brak jakiegokolwiek zabezpieczenia uległ zniszczeniu.
Witam.
Jak masz informację od przewoźnika, że przesyłka została uszkodzona z powodu złego zapakowania produktu przez nabywcę, to jak dla mnie jest to podstawa do odrzucenia roszczenia, zwłaszcza że w takiej sytuacji przewoźnik kasy Ci nie odda.
Ale pamiętaj o potencjalnej zemście nabywcy. Normalny zrozumie, że popełnił błąd i nie będzie się "mścił". Ale jak trafisz na "roszczeniowca" to kłopoty masz murowane.
Powodzenia. Marek.
czy jeżeli otrzymam emaila od firmy kurierskiej że przesyłka została uszkodzona ponieważ została nieodpowiednio zabezpieczona to mogę odrzucić reklamację?
@NanoZakupy tak , możesz odrzucić bez tej informacji jako powód podając ,, brak przedmiotu do weryfikacji ,, jednocześnie informując klient o prawie do odwołania , zyskujesz tym kolejne 14 dni na decyzję , w tym czasie otrzymujesz odpowiedź na reklamację u przewoźnika , na jej podstawie wydajesz decyzję ostateczną .
@NanoZakupy pamiętaj o 14 dniach na odniesienie się do reklamacji
czy jeżeli otrzymam emaila od firmy kurierskiej że przesyłka została uszkodzona ponieważ została nieodpowiednio zabezpieczona to mogę odrzucić reklamację?@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
zwrot był robiony przez allegro one, podpowiedzcie mi proszę jak mam zgłosić reklamację za zniszczoną przesyłkę ewentualnie czy powinienem napisać do klienta aby to on złożył reklamacje.
@NanoZakupy znajdź przesyłkę tu -https://salescenter.allegro.com/ship-with-allegro/shipments? , kliknij przy niej ,, rozwiń ,, i następnie --reklamuj dostawę
Opisz wszystko , podaj numer zwrotu i NIECH WALCZĄ 😀
dziękuję
@NanoZakupy wtedy reklamację sobie zgłasza do allegro kupujący skoro to zwrot darmowy smart to reklamację składa odbiorca lub nadawca a paczka wcale nie doszła więc nie musisz jej składać a reklamację odrzuć z powodu niedostarczenia przedmiotu reklamacji do ekspertyzy
@az1rael ..Niech @NanoZakupy zrobi to ze swojej strony ,otrzyma na maila potwierdzenie i ma twardą podstawę na odrzucenie reklamacji
jak się okazało klient złożył już wcześniej reklamację którą odrzuciliśmy. Allegro przyznało nam rację a teraz klient ponownie złożył reklamację. Czy klient ma prawo składać ponownie reklamację która została odrzucona?
tak o ile powód reklamacji jest inny
powodem pierwszej reklamacji było to że klient nie wyleczył sobie rany pooperacyjnej. Reklamacja została odrzucona ponieważ produkt jest kosmetykiem o właściwościach łagodzących podrażnienia a nie produktem medycznym do leczenia ran. Teraz klient reklamuje produkt ponieważ jest mętny i boi się go użyć. Nie mogę sprawdzić czy jest mętny ponieważ produkt został zutylizowany
@NanoZakupy odrzuć z powodu nie dostarczenia produktu do ekspertyzy reklamacyjnej.
allegro zaproponowało Panu allegro protect, mam nadzieję tylko że nie z moich pieniędzy.