Po zgłoszeniu reklamacji poprzez portal Allegro i zwróceniu wadliwego przedmiotu sprzedającemu sprzedający nie chce spłacić kosztów "Allegro Pay" zakupu na raty. Obsługa Allegro zakończyła dyskusje ze sprzedającym bez mojej zgody na zakończenie dyskusji twierdząc, że to ja (kupujący) mam spłacić te koszty. Jest to wada portalu "Allegro" prowadząca do konfliktów między sprzedającymi a kupującymi. W tym przypadku sprzedający winien ponieść te koszty "Allegro Pay" sprzedaży wadliwego produktu. Proszę o pomoc w tej sprawie w formie rekompensaty z programu Allegro Ochrony Kupujących ( czyli mnie ).
emko0 a ja tak zapytam z innej strony, skoro towar miał wadę to dlaczego nie został naprawiony lub wymieniony? W jednym z postów napisałeś że jak sprzedawca usunie wadę to kupisz towar ponownie - dlaczego tego nie zrobiono od razu.
Kolejna rzecz, cytuję
"Zależy mi jednak na tym aby zapobiec takim sytuacjom w innych przypadkach - w przypadkach wykorzystywania tej wady portalu Allegro do cwaniackich wyłudzeń pieniędzy przez sprzedających. "
Jakie wyłudzenia masz tutaj na myśli?
@emko0 cały dowcip polega na tym, że sprzedawca nie może wyłączyć na allegro sprzedaży ratalnej i on go nie obsługuje - to są mechanizmy allegro i tam kieruj swoje roszczenia
Ja jako sprzedawca mam z tym duży problem - obecnie w mojej branży są duże braki towaru - więc przedsiębiorcy wykupują masowo całe ilości podane w ofertach, doskonale wiedząc, że nie dostaną całej puli towarów
oczywiście nie za swoje bo przecież jest darmowy kredyt, więc po co wykładać kasę jak się nie uzyska całego towaru - generalnie idealne rozwiązanie ale jest z tym problem - allegro uniemożliwia zwrot wpłaty i blokuje zwroty - a o tym już nikt nie wie
i robi się problem
jak i gdzie mam zwrócić wpłatę za transakcję
f2225bd0-db50-11f0-afdd-cdb462f48162
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
To nie jest dowcip.
W moim przypadku sprzedawca, który zwrócił większość moich kosztów zakupu wadliwego produktu, otrzymał ode mnie dane do spłaty odsetek "Allegro Pay" ( regulaminowych innych uzasadnionych moich kosztów zakupu ) .
Innym problemem jest brak automatycznej zmiany statusu "zwrot towaru" w portalu Allegro w przypadku uznania przez sprzedającego reklamacji i zwróceniu kosztów zakupu w ramach reklamacji. Moim zdaniem brak automatycznej zmiany tego statusu jest wadą portalu Allegro.
Zareklamowany produkt mogę kupić ponownie jeżeli zostanie pozbawiony wady a sprzedawca pokryje koszty odsetek "Allegro Pay" zakupu wadliwego produktu.
Dowody wady tego produktu mam zarchiwizowane.
Twoim problemem jest brak produktu, który oferujesz jako dostępny do zakupu z określonym czasem przesyłki.
Nie. O zakupie produktu z opcją Allegro Pay zdecydowałaś Ty. Sprzedawca nie ma na to żadnego wpływu. Allegro Pay uruchomiło Allegro. Sprzedawca nie moze tego w zaden sposób udostepnić czy nie udostępnić. Nie ma nic do powiedzenia w tym temacie... Rób jak chcesz. Ja kończę temat. Powiedziałam jak to sie skończy i jakie masz opcje. Nic więcej nie poradzę.
A tak pół żartem pół niestety serio to ogólnie na tym portalu sprzedawca nie ma na nic wpływu. Począwszy od Allegro pay, przez wyświetlenia czasu dostawy, dostępne metody dostawy, a nawet opis czy tytuł przedmiotu. Na dowód kilka dni temu sprzedałam zestaw dwóch książek, choć nigdy takiego zestawu nie wystawiałam. Jedna książka wisiała sobie dość długo i gdzieś w tym cyrku tytuł przedmiotu zmienił się na zestaw dwóch przedmiotów... Taki to wpływ na cokolwiek mają sprzedawcy, że wiecznie świecą oczami i przepraszają z idio*tycznymi tłumaczeniami typu "to nie ja, to Allegro", niestety często prawdziwymi...
W moim przypadku sprzedawca sprzedał dla mnie produkt wadliwy. Wadę mam udokumentowaną i jestem gotów kupić ponownie ten produkt po usunięciu wady oraz po spłacie przez sprzedawcę odsetek "Allegro Pay" zakupu wadliwego produktu.
W moim przypadku winę ponosi sprzedawca.
@emko0 Masz prawo dochodzić swoich racji na drodze sądowej.
Pamiętaj żeby dać znać o wyniku sprawy.
wróćmy do przepisów
kodeks cywilny w teorii wymaga zwrotu kosztów w tej sytuacji ale nie od sprzedawcy
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-odstapienie-od-umowy-o-kredyt-przez-konsumenta
wg ai bez uwzględnienia allegro
.
@emko0 wczytaj się w zawarte umowy i regulamin allegro, w Twoim przypadku sprzedawca nie udzielił kredytu, nawet o nim mógł nie widzieć
zwróć się z tym do allegro bo to ta firma była sprzedawcą kredytu - to allegro zarządza finansami w swoim serwisie
zauważ, zadałem pytanie moderatorom w Twoim wątku jako sprzedawca i nie dostałem żadnej odpowiedzi
@RED Obsługa Allegro też jest wadliwa. Klasyczna spychologia i robienie z Klienta "barana", który wg moderatorów i obsługi Allegro musi płacić koszty wad portalu Allegro. Wadą jest tu brak automatycznego zgłoszenia zwrotu zakupu w sytuacji zwrotu produktu przez kupującego ( przeze mnie ) w ramach reklamacji.
W moim przypadku obwiniam Allegro ( za w/w wadę ) oraz sprzedawcę, który sprzedał mi produkt wadliwy.
Od 29 PLN odsetek nie zbiednieję.
Stracą sprzedający i "Allegro sp. z o. o", bo już nie będę robił zakupów na większe kwoty na raty przez Allegro Pay.