Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, zakupiłem w zeszłym miesiącu telefon na raty z tej aukcji:
Dostałem pozytywną decyzję ratalną, telefon jest już u mnie, niestety mam z nim problem. Okazuje sie, że telefon nie został opłacony u operatora przez co grożą jego zablokowaniem. Chciałbym rozpocząć dyskusję z sprzedającym, niestety zakup nie wyświetla się w zakładce "Moje zakupy". Co zrobić? Czuję się oszukany na 4,5 tysiąca.
Niestety nie ma tej aukcji na liście
Konto mam jedno, ale faktycznie zdziwiło mnie to, że ze względu na zakup na raty (nigdy wcześniej takiego nie robiłem) nie pojawił się charakterystyczny mail z allegro "Kupiłeś przedmiot [...]". Mam fakturę wystawioną przez sprzedawcę. Umowę ratalną i faktury za aktywację kredytu i pierwszą ratę.
Informacja, która otrzymałem od Leaselink:
"Zakup został wykonany u Sprzedawcy lombardexpres38 data: 15 kwi 2024, 14:39na platformie Allegro.
Prosimy o powołanie się na kupującego leaselink5."
@Mateooko Czyli to jest leasing przez zewnętrzne narzędzie? Nie kupowałeś bezpośrednio przez allegro?
Jeśli tak było to musisz to wyjaśnić bezpośrednio z leaselink - dla sprzedającego lombardexpres38 nie jesteś tu stroną zawartej umowy i nie będziesz mieć możliwości otwarcia dyskusji.
Na allegro wybrałem opcję "kup na raty", przekierowało mnie na stronę leaselink i tam dokończyłem zakup.
@Mateooko Nie mam 100% pewności więc trzeba poczekać na wyjaśnienia od moderacji ale wygląda na to, że Leaselink zakupił telefon od sprzedającego na allegro a następnie sprzedał go tobie na raty - wskazuje na to odpowiedź od leaselink:
"Zakup został wykonany u Sprzedawcy lombardexpres38 data: 15 kwi 2024, 14:39na platformie Allegro.
Także Ty nie jesteś bezpośrednio stroną umowy dla sprzedającego na allegro - jest nią firma Leaselink i to z nimi musisz to wyjaśnić a oni ewentualnie ze sprzedającym.
Więc w jaki sposób udało się sfinalizować transakcję? E-mail z 15.04, faktura również jest wystawiona na firmę.
@Mateooko Otrzymałeś fakturę tak? Jakie są dane wystawiającego fakturę - lombard czy firma Leaselink?
Na fakturze za sprzęt są dane Lombardu
@Mateooko Dane nabywcy - Twoje?
Zakupu dokonał pośrednik i jak pisałem - Ty jesteś stroną umowy z firmą Leaselink a firma Leaselink jest stroną z lombardem.
Musisz kontaktować się Leaselink i tam to wyjaśnić.
Nabywcą na fakturze jest moja firma
Sprzedawcą na fakturze jest Lombard
Nigdzie nie ma informacji o pośrednictwie LeaseLink oprócz tego, że dostałem od nich odpowiedź:
"Bardzo proszę o kontakt z Dostawca w celu weryfikacji sytuacji, być może jeżeli części są niedostępne i nie ma możliwości naprawy, Dostawca będzie w stanie zaproponować zamiennik / wymianę sprzętu na nowy.
Informuję, iż nie odpowiadamy za wybór dostawcy. W przypadku takiej formy finansowania to Pana firma jest właścicielem sprzętu oraz nabywcą na fakturze, a firma LeaseLink stroną finansującą.
Zakup został wykonany u Sprzedawcy lombardexpres38 data: 15 kwi 2024, 14:39na platformie Allegro.
@Mateooko Tak ale zakupu na allegro dokonano z konta "leaselink5" a nie z Twojego.
Także bezpośrednio przez allegro tylko z konta " leaselink5" można otworzyć dyskusję itp itd.
Jeśli na fakturze widniejesz jako nabywca to możesz się kontaktować bezpośrednio z lombardem i spróbować to wyjaśnić - przez allegro tego nie zrobisz bo zakupu nie dokonano z Twojego konta.
Z ciekawości sprawdziłem możliwość przeliczenia rat w innej aukcji. Bez problemu można to zrobić i sfinalizować zakup z poziomu mojego konta
@Mateooko Jak rozumiem Leaselink jest tutaj pośrednikiem, o czym już pisał w tym wątku @komis-bell. Na Twoim koncie nie ma tego zakupu, bo nie z niego kupiono ten przedmiot. Transakcja została opłacona z góry. W ogóle nie jest oznaczona w Allegro jako ratalna. Musisz tę sprawę wyjaśnić z Leaselink.