Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam miałem gdzieś w obserwowanych ofertach fotel ktory pierwotnie kosztował 497 zł .. dostałem dzis maila i obniżce towaru o 49% nie zastanawiając sie dłużej zakupiłem przedmiot w kwocie 249 zł.
po godzinie dostałem telefon ze sklepu że to pomyłka .. i że nie może sprzedać mi w tej cenie że może zaoferować 50zł rabatu ...
jak to wygląda prawnie ? .. przegadam Internety i widze przypadki tylko takie skrajne .. ze towar jest przeceniony o 90% .. i że ktoś kupuje za grosze ..
ze sprzedawcą ustaliliśmy że wstrzymamy sie z decyzjami do poniedziałku .. mnie zależy na tym fotelu a jemu na tym żeby nie stracić .. jak wy to widzicie ?
@malgospla Pomyłka jakie często się zdarzają na allegro. Pewnie chciał przecenić o 49 zł a przecenił o 49%.
Ok. Rozumiem.. Cenę poprawił na pierwotna czyli 497.. Czyli co mam odpuścić?
@malgospla Możesz iść do sądu. Bez wyroku sprzedawca nie sprzeda.
Sam podobnie kiedyś przeceniłem bo na allegro te rubryki są mało przejrzyste a ograniczenie na allegro dziwnym zbiegiem okoliczności działa tylko przy podnoszeniu cen a nie przy obniżaniu.
@malgospla zawarłeś prawnie wiążącą umowę ze sprzedawcą . jeśli zapłaciłeś to masz prawo domagać się wydania rzeczy po cenie , która widniała w ofercie . nie pozwól sobie wmawiać , że jesteś cwaniakiem , który chce wyzyskać błąd biednego sprzedawcy . miałeś pełne prawo skorzystać z przeceny .
Sprzedawca ma pełne prawo uchylić się od obowiązku sfinalizowania transakcji, jeśli umowa została zawarta pod wpływem błędu.
Klient, który chce wykorzystać błąd sprzedawcy dla własnej korzyści, z całą pewnością jest cwaniakiem, żeby nie powiedzieć mocniej. Na szczęście @malgospla wyraźnie nie należy do tej grupy kupujących😊
@Kasiulki2 masz absolutną rację - każdy kto kupuje towar przeceniony o 49% to cwaniak , złodziej i oszust , żeby nie powiedzieć mocniej . a "z cwaniakami trzeba po cwaniacku, inaczej się nie da" .
@Client:98572120 Jest różnica między kupowaniem świadomie przez sprzedawcę przecenionego towaru, nawet o 90%, a upieraniem się o otrzymanie błędnie przecenionego.
Pan miał przecież inny numer Clienta.
masz absolutną rację - każdy kto kupuje towar przeceniony o 49% to cwaniak , złodziej i oszust
To dokładnie tak jak dla ciebie każdy sprzedający to podły i szczwany kramarczyk, handlarzyk, handlarzyna i kup czyk, który żyje tylko po to by wyzyskać i oszukać klienta. Codziennie tutaj o tym czytam.
@Cott666 w tej sprawie nie ma mowy o wyzyskaniu błędu . sprzedawca złożył kupującemu oświadczenie woli o sprzedaży w cenie obniżonej o 49% . kupujący w momencie zakupu nie mógł wiedzieć o błędzie , ani z łatwością tego błędu zauważyć , bo oferta wyglądała zupełnie normalnie . sprzedawca nie ma podstaw do uchylenia się od skutków swojego oświadczenia woli . a próba przerzucania winy na kupującego za rzekomy błąd rzekomo popełniony przez sprzedawcę to fikołek tak karkołomny , że da się wytłumaczyć tylko tzw. "logiką sprzedawców" .
@Client:98572120 Nie pisałem o wyzyskaniu błędu, tylko o ludzkiej kulturze i uczciwości. Skoro się dowiedziałem od sprzedawcy o pomyłce, to odpuszczam. Po prostu. Nie drę na chama, bo mi się należy. Czy to aż tak trudno zrozumieć?
@malgospla Ciężko ocenić. Oczywista pomyłka to np zamiast 1000 PLN - 10PLN. Wtedy sprawa jasna i sprzedający zgodnie z prawem może wycofać się z umowy. Tutaj juz tak oczywiste nie jest. Możesz się upierać przy wydaniu rzeczy - kupujący aby nie stracić pewnie się nie zgodzi - negatyw i tyle. Lepiej po prostu pogadać.
@malgospla "jak to wygląda prawnie" - to raczej pytanie na forum prawne, tutaj z pewnością nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi.
malgospla masz prawo domagać się wydania towaru , umowa została zawarta . Sprzedawca może odmówić wydania towaru powołując się na pomyłkę jeśli roznica w cenie jest rażąca . W przypadku , który opisujesz nie ma nic nadzwyczajnego 50% obniżki się zdarzają . Jeśli masz ochotę na przepychankę otworz dyskusję i domagaj się wydania towaru .Możesz dochodzić również swoich praw z powództwa cywilnego . Allegro będzie służyło Ci pomocą w dyskusji , ale do momentu zwrotu środków przez sprzedawcę co pewnie zrobi bez Twojej akceptacji ..Niemniej możesz podziękować sprzedawcy oceną transakcji oraz zakończeniem dyskusji jako ,, nierozwiązanej , ,a to boli .
To tyle , a zrobisz jak będziesz uważała
Pomylił się, trzeba go dojechać niech wydaje zakupiony towar.
Miałem taki przypadek że wysłałem towar i nie wpisałem pobrania, ponad 700 zł. Po tygodniu zadzwonił do mnie klient i poprosił o nr. konta bo przecież nie zapłacił a otrzymał towar. Mógł to mieć za darmo a jednak był uczciwy i powiadomił o braku pobrania.
Więc taki morał, szanujmy się nawzajem.
@malgospla Domagaj się wydania towaru zgodnie z zawartą umową. To nie jest rażąca pomyłka w cenie, dająca sprzedawcy podstawę do odmowy sprzedaży. Gdybyś kupił ten fotel za 5 zł, wtedy tak. Jeśli będzie Ci stwarzał problem, otwórz spór i poproś tam o pomoc Allegro. Gdyby to nie rozwiązało problemu, zakończ spór jako nierozwiązany i wystaw odpowiedni komentarz.
Prawnie wygląda to tak ,że za taką pomyłkę Odpowiada sprzedający. /Kodeks cywilny. / masz na ,,piśmie ofertę W postaci maila i JEST ONA OBOWIAZUJACA . Sprzedający nie ma prawa się Wycofać. Od razu napisz że kierujesz sprawę do uokik. Skoro dostałaś taką ofertę wg prawa jest obowiązująca..
Pozdrawiam
Jak juz nnapisałem. Sprzedawca MUSI sprzedać towar po cenie obniżonej, takie jest prawo polskie ,unijne . Wystarczy że powiadomień uokik w swoim mieście, otwórz spór na allegro . Tyle. Obniżka/promocja czy była świadoma czy nie ,została Ci przedstawiona mailowo i jest obowiązująca.
Nieprawda. Pokaż mi przepis prawa polskiego lub unijnego, który wyłącza stosowanie przepisu art. 84 kodeksu cywilnego (błąd jako wada) w przypadku, kiedy to sprzedający działa pod wpływem błędu.
Napiszę prosto.
Jeżeli otrzymała maila z taką ofertą, nie podpisaną jako ,,przykład,, a wysłaną/podpisaną przez sprzedającego (zwłaszcza na allegro gdzie przeceny jak możesz sprawdzić są np. 199pln na 69pln) to ten mail jest obowiązujący. To tak jak w markecie stacjonarnym. Jeśli jakąś promocja (nawet przypadkiem) jest na opisce z ceną ,właśnie taka cena obowiązuje.