anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro nie pozwala wyszukiwać swoim ciągiem znaków.

MAMY ROZWIĄZANIE!
Ami_6502
#9 Pomysłodawca#

Allegro nie pozwala wyszukiwać swoim ciągiem znaków.

Taki ciąg: "macmini g4" jest zmieniany na taki "mac mini g4".

Teraz konkretnie - sprzedający czasami piszą byle jak, dlatego przy wyszukiwaniu sprawdzam wszystkie opcje.

Dlaczego allegro to zablokowało? Czy sprzedający nie może wystawić aukcji z tytułem bez spacji? Też jest korygowany?

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Ami_6502 poprawiamy takie rzeczy jak drobne literówki czy połączone wyrazy, aby kupującym łatwiej było znaleźć interesujące oferty. Zawsze masz możliwość wyboru takiej frazy jaką wpisałeś.

la_nika_0-1638889026033.png

Sprzedającym zależy, aby ich przedmioty były łatwe do znalezienia przez kupujących, my również zachęcamy ich aby dbali o poprawność tytułów i opisów ofert, ponieważ ma to ogromny wpływ na znalezienie oferty na Allegro.

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Ami_6502
#9 Pomysłodawca#

Ta fraza na dole oryginalna która jest linkiem, kliknięcie w nią powoduje jeszcze większe wykastrowanie oryginału, proszę spróbować 🙂

oznacz moderatorów
maniek0708
#7 Wielbiciel#

A dlaczego została wyłączona opcja "Sprawdzaj też w tytułach i opisach"? Czy można zakładać, że teraz silnik wyszukiwania robi to domyślnie?
I druga sprawa - czy wyszukiwarka allegro przewiduje jakieś znaki zmieniające tryb wyszukiwania jak np. Google? Przykładowo "cudzysłów wyszukiwania", aby wyszukiwana był tylko cały ciąg znaków a nie każde słowo osobno? Przykładowo, szukam teraz case'a na telefon Xiaomi MI 10 Lite, więc w odpowiedniej kategorii wyszukuję "MI 10 Lite" i chcę dostać TYLKO takie wyniki, a co dostaję? Wszystkie możliwe kombinacje modeli w których występuje MI, 10, Lite, więc z jednego modelu, dostaję kilkadziesiąt stron wyników do przejrzenia, z czego mojego modelu dotyczy co najwyżej kilka. W tych czasach wielu ludzi umie korzystać z trochę bardziej zaawansowanych form wyszukiwania. Dlaczego ich ograniczać, skoro tego typu funkcje są zwykle wbudowane w silnikach wyszukiwania?

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@maniek0708 obecnie wyszukiwarka sprawdza też parametry produktu, dlatego opcja szukania w opisie już nie jest dostępna. 
Wyszukując interesujących Cię produktów (ponieważ obecnie mamy widok produktowy, nie ofertowy) możesz korzystać ze znaków specjalnych, np. z cudzysłowem

la_nika_0-1729783187964.png

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Client:87296636
#12 Orędownik#

@la_nika Jest to nieprawda : parametry w wiekszosci macie zje.....bledne do produktow ..zglaszamy  i nic nie robicie z tym...noo sorry jest wklejane info z automatu: ze robicie ale my tego nie widzimy i nie wolno nam zobaczyc ...dlaczego nas traktujecie jak d e b i l i  ????..hmmm w sumie to chyba jednak , moze macie racje, ze chcielismy pomoc spolecznosci, a wy drodzy moderatorzy( nie wszyscy)  poprostu plujecie na nas ..tymi waszymi odpowiedziami ..macie niezly ubaw???  @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

256-bit limit
oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:87296636 naprawdę rozumiem, że wprowadzone w ostatnim czasie zmiany są trudne, a wyniki wyszukiwania nie zawsze pokazują odpowiednie produkty, takie błędne wyszukiwania o których nam tutaj piszecie, zgłaszamy. 
Ciągle czytam, że jako moderatorki forum wklejamy tylko przygotowane formułki. Nie jest to prawda, a nasza praca nie polega na odhaczaniu kolejnych wątków czy odpowiedzi, tylko na realnej pomocy i na te moje cztery lata tutaj mogę napisać, że od pierwszego posta jaki napisałam na forum, nic się nie zmieniło i jestem tutaj, bo lubię pomagać.
Jeśli piszemy, że niektórych naszych działań nie widać (a dodam, że nie piszemy tak w przypadku zgłoszeń błędnych parametrów), to nie jest to generyczna odpowiedź. Zespół, który zajmuje się weryfikacją ofert podejmuje różne działania, a widoczne, czyli usunięcia ofert są tylko jednym z nich, pozostałych faktycznie nie widać. Dodatkowo o ich podjęciu informowana jest tylko osoba bezpośrednio zaanagażowana, czyli autor danej oferty. 
Gdy przekazujemy zgłoszenia, czy sugestie do zespołów zajmujących się konkretnym obszarem nie jesteśmy obecne na dalszych etapach ewentualnych wdrożeń, ale możemy zapewnić, że Wasze sugestie, pomysły czy uwagi trafiają bezpośrednio do osób, które zajmują się danym obszarem. 
 P.S. Jeśli chcesz kupić mysz do kompa, wpisz w wyszukiwarkę "mysz komputerowa" otrzymasz listę produktów odpowiadających temu wyszukaniu. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
#12 Orędownik#

@la_nika No nie!!!  Na boga (moze to zadziala?)  napisalem  nie  jakas mysz komputerowa  TYLKO mysz ktora dziala na szkle a  jest ich niewiele i jak mam obecnie ja znalezsc. Krotko na temat : ..Jak znalezsc u was mysz komputerowa ktora dziala na szkle ???- pls zacznijcie czytac z uwaga , albo nie bo po co? Moge dac kilkadziesiat wklejonych przez wiekszosc moderatorow tych samych na jedno kopyto na kazdy temat odpowiedzi, caly czas pisze ze tylko dwie Panie probuja cos tu robic: TY i Ola, reszta aby do pierwszego -to moje zdanie koniec kropka ..pisanie do moderatorow jak was nie ma  to jest proba kopania sie z koniem , zawsze na wszystko macie formulke badz wykretna odpowiedz , ok pobawilismy i mi styka na moje ponad 6 dych i ok 40 lat w IT (tak, tak hydraulika to dla relaksu.tez od ok 40 lat) .Nie moglem wielu rzeczy zrozumiec przez te wiele lat , obecnie sadze ze wszystko jest juz jasne dla wiekszosci z nas ..Jako rodzina (spora) rozrzucona i tu i tam ma pokasowane wiekszosc  kont w tym zacnym przybytku Oni mieli wczesniej dosyc, Ja sie naiwnie ludzilem , ze moze cos , ze moze ktos :))) 😀..Obecnie ja dotralem do limitu robienia tutaj ze mnie sobie jaj. Merci.

O ofertach prosze nawet nie wspominac - macie swoja pseudo polityke .wobec nas ok rozumiem..te skopane oferty jak byly skopane to sa dalej -tez juz to rozumiem .Rozumiem ze zglaszasz te oferty bo dlaczego mialbym Tobie nie wierzyc jesli to piszesz ale skoro przez iles dni prozaiczny blad ale istotny z punktu zakupowego -(gdybym nie zauwazyl musial byc kolejny zwrot ) to wychodzi, ze Ciebie tez olewaja - minelo iles dni od zgloszenia i kazda z tych ofert  jest w takim stanie jakim byla - jest nieprawdziwa, jest falszywa ..tak to wyglada . Wolalem aby to nasi rodacy zarabiali ale coz......,i do tego circa w jednej piatej to juz fejkowe chinskie miejsce. 

256-bit limit
oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg#

@Ami_6502 autor wątku ma rację

jak wpisuję frazę ryzen allegro wyszukuje mi ryzen 5

@la_nika jak znaleźć w nowym wspaniałym allegro mysz która działa na szkle - tu @Client:87296636 ma rację

chyba, że nas przekonasz, że tak nie jest - u kogoś w allegro potencjalne zyski z niewyszukiwania towarów zaślepiły zdrowy rozsądek

zamiast wdrażać ai - by lepiej i dokładnie wyszukiwać w treści ofert - wyłączyliście tą opcję

naprawdę rozumiem, że wprowadzone w ostatnim czasie zmiany są trudne, a wyniki wyszukiwania nie zawsze pokazują odpowiednie produkty

marnujesz się w allegro, polecam politykę

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

@la_nika  to nie działa!!!, tu masz moją aukcję: https://allegro.pl/oferta/modul-swiatel-dziennych-regulacja-coming-home-sd-2-16600499995 , a tutaj wyniki wyszukiwania : https://allegro.pl/listing?string=%22SD-2%22 , pokaż mi gdzie wynikach wyszukiwania jest mój produkt🤔

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@KOGIEL_T tak, sprawdziłam to i dopiero po wpisaniu Moduł świateł dziennych SD-2 znalazłam Twoją ofertę (tutaj cudzysłów się nie sprawdził). 
Zgłosiłam to wyszukanie. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

@la_nika  dzięki, bo właśnie po tej nazwie klienci najczęściej rozpoznają mój produkt

oznacz moderatorów
maniek0708
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź ale w takim razie coś chyba nie działa jak powinno, bo wpisując "MI 10 Lite" dostaję XXX wyników "MI 10T Lite" więc widocznie nie jest to wyszukiwanie 1:1 ciągiem znaków 🤔
Niestety, ale chyba nie tylko ja odnoszę wrażenie, że Allegro stało się polskim Ali Express. Ilość, ilość i jeszcze raz ilość. Dublowanie ofert, sugerowane wybory, upośledzenie działania filtrów. Totalna masówka mająca na celu zmuszenie użytkownika do przeglądania kilkudziesięciu stron tego samego, w poszukiwaniu jednego interesującego produktu.

Dodatkowo - komu przeszkadzała możliwość zwiększenia ilości wyników wyświetlanych na jednej stronie? 🙂 oczywiście trzeba rozbić na jak największą ilość, żeby odświeżanie reklam się zgadzało

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:87296636 ok, myślałam, że pisząc " no dobra mysz do kompa" zmieniłeś zdanie o myszy działającej na szkle. Jest to właśnie bardzo dobry przykład, który już przekazałam.
Poprzeglądałam oferty i rzeczywiście jest kilka takich ofert, ale informacja na ten temat nie jest w parametrach (czasem jest w opisie, ale nie zawsze), więc w poprzednim ofertowym widoku nawet z opcją "szukaj w opisie" wyszukanie mogłoby nie zadziałać. 
Tutaj otrzymujemy figurki szklanych myszek, co oczywiście nie jest poprawnym wynikiem.  

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
#12 Orędownik#

@la_nika  "no dobra mysz do kompa" bylo to doprecyzowanie: ze nie chodzi o inny rodzaj myszy np zywej czy martwej, czy do zabawy , czy zrobotyzowanej :))):) Jesli znajdziesz sposob to bylby to wielki krok dla ludzkosci z allegro , jest cala masa myszek działajacych na każdej powierzchni POZA szkłem. ...co mi sie widzi ,ze zaczynasz dzialac w zastepstwie tego kwadacika (duzo podobnych prosb od narodu).. to chyba nie tak mialo byc?:) serio wspolczuje i dziekuje za pomoc ..ostatni raz prywatnie Tobie zawracalem glowe przy niezlej probie lewizny z PS5...ze 3 lata temu? ..reszta dotyczy wszystkich. Ta mysz to w sumie wszystkich rowniez.

256-bit limit
oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@maniek0708 dziękuję za Twoją wiadomość! Sprawdziłam to i rzeczywiście otrzymujemy wyniki z inną frazą, niż wpisana w cudzysłów, zgłosiłam to. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
#12 Orędownik#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  Dzien dobry ..czy bedzie w tym roku jakakolwiek odpowiedz na zadane moje pytania, zgloszone sprawy , bledy dzialan stron, aukcji.

Poprosze o termin po co mam tracic czas zagladajac codziennie i widziec jak jest wszystko niewidoczne dla was panstwo moderatorzy ?? Jesli limit odpowiedzi wyczerpaliscie na ten rok  to prosze o info moze , moze zajrze w przyszlym roku?

Zglosilem iles pomyslow zawsze byla odpowiedz ze ok lub ze sorry nie teraz ..nic lol ..no chyba ze juz tam u was wiekszosc poszla do konkurencji...i nie ma komu sie nawet zalogowac ?

Od ilus tygodni nic nie zrobione nawet te zgloszone z jawnym lamaniem regulaminu..WASZEGO a nie mojego

Nawet nie dostalem odpowiedzi na pytanie jak zamknac tutaj konto ..rozumiem ze tez za trudne?? Nie ma formulki do wklejenia ??

Specjalne podziekowanie jednak za pomoc z mysza ktora dziala na szkle ...znaczy sie za jej brak kupiona w koncu po 5 dniach czekania łaske moderatorki...... u konkurencji .dziala na szkle ....dorzucili mx keys s  ....... juz nie pisze: niestety - wam nie zalezy na tym portalu to co my mamy myslec????..

256-bit limit
oznacz moderatorów
#12 Orędownik#

@la_nika ok chce kupic mysz, ktora dziala na szkle ... jak to zrobic?? slucham uprzejmie..... no dobra mysz do kompa

256-bit limit
oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Ami_6502 To działa tak, że jeśli na Allegro nie ma tego, czego dokładnie szukasz, fraza jest zmieniana na taką, aby znaleźć inny przedmiot. Bierz słowa wpisywane w wyszukiwarkę w cudzysłów, wtedy znajdziesz szukaną rzecz lub otrzymasz komunikat o jej braku. 

oznacz moderatorów
Ami_6502
#9 Pomysłodawca#

Zapomniałem o cudzysłowach, dzięki 🙂

oznacz moderatorów