Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, pytanie. Kupuję na allegro od kilku lat i zawsze, jak składałem reklamację to allegro w tym pomagało, teraz nie dość, że musowo było iść na policję, składać jakiś wniosek, a później czekać na odpowiedź z prokuratury to i tak oddalają reklamację. Mimo wszystko ,że była istotna bo kupiłem buty, a rozkleily mi się po roku czasu.
Czyżby allegro zaczęło wspierać stronę silniejszą na tym portalu, a nie kupujących? Przechodzą na ilość, a nie jakość produktów? Może najwyższy czas zmienic platformę na chińczyków
@Gonzo199513 ale reklamację składa się u producenta, albo u sprzedającego, a nie do Allegro
Zgadzam się. Składałem wileoktornie,ale zawsze miałem pomoc od allegro,a teraz niespodzianka.
Allegro teraz pozostawia wiele do życzenia, wprowadzili bałagan z produktyzacją, niespójne porady doradców, utrudnienia z rekompensatami itd.
ja myślę, że on już tę drogę przeszedł, dyskusja była nierozwiązana i dopiero dostał wniosek do protecta. a ci kazali mu iść na policję
Dokładnie tak
Z reklamacją nie idzie się na policję, bo to nie jest sprawa kryminalna.
Jeśli tak ci w Allegro kazali, to prawdopodobnie składałaś wniosek w takiej chwili, że przypadł na rozpoznawanie na weekend. Wtedy tam siedza przypadkowi gimnazjaliści i gadają głupoty.
Ponów wniosek ale teraz, nie czekaj do końca tygodnia. Może jeszcze ostał się tam ktoś przy zdrowych zmysłach
Serwis Allegro kolejny raz nakłania do składania (najpewniej fałszywych) zawiadomień o podejrzeniu popełnienia przestępstwa - nie wiadomo na jakiej podstawie i to jeszcze w sytuacji kiedy kupujący niekoniecznie sprzedającego o popełnienie przestępstwa podejrzewa.
Przecież to jest absurd.
Jeśli serwis Allegro ma jakieś podejrzenia to sam powinien złożyć zawiadomienie a nie wyręczać się kupującym.
Jeśli zawiadomienie okaże się fałszywe i @Gonzo199513 zostanie za to pociągnięty do odpowiedzialności to co wtedy na to powie Allegro?
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@Gonzo199513 Napisali Ci chociaż na postawie jakiego artykułu masz złożyć to zawiadomienie?
Pomijam już kompletnie kwestię, że nierozpatrzona / odrzucona reklamacja to jest sprawa cywilna a nie kryminalna. Policja się takimi rzeczami nie zajmuje.
oni chyba przyłożyli jeden wzorzec do wszytskich zgłoszeń. Niewysłana paczka? Cegły w przesyłce? To dawajcie będzie oszustwo.
Nic takiego nie napisali. Chcieli tylko by złożyć zawiadomienie
@Gonzo199513 Złożyłeś to zawiadomienie? Na podstawie jakiego artykułu zostało ono złożone?
Sprzedający odrzucił Twoją reklamację czy na nią nie odpowiedział? Co dokładnie miało miejsce?
Z art 286 par. 1,a sprzedający od razu odrzucił reklamację
@Gonzo199513 Sprzedający ma takie prawo - to jego decyzja i to na nim spoczywa odpowiedzialność za tą decyzję.
Aczkolwiek - czy ta decyzja jest słuszna czy nie może rozstrzygać jedynie sąd w postępowaniu cywilnym.
Możesz poprosić o pomoc lokalnego rzecznika praw konsumenta, poradzić się w UOKIK itp.
To nie jest sprawa kryminalna i sam fakt, że Allegro wymaga od kupujących zgłaszania odrzuconych reklamacji na policję to absurd 🙈
Tak, AP to program uznaniowy i Allegro ma prawo wydać decyzję odmowną na wniosek o rekompensatę ale sytuacja w której serwis wysyła kupujących składać w swoim imieniu zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w sytuacji kiedy kupujący o takie przestępstwo nikogo nie podejrzewa to jest już wyższa szkoła absurdu.
Ponawiam pytanie co będzie, jeśli policja/prokuratura uzna zawiadomienie za fałszywe i to @Gonzo199513 zostanie pociągnięty do odpowiedzialności za składanie fałszywych zawiadomień?
Co wtedy powie Allegro?
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Powie "klient ma prawo do subiektywnej opinii".
@komis-bell nie odnosimy się do sytuacji typu "co będzie jeśli". Jeśli osoba składająca wniosek dostanie takie zawiadomienie, powinna nas o tym poinformować.