Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@kuperczak Widzę, że doradca w sprawie mailowej dokładnie wyjaśnił, że do uzyskania zwrotu środków z AOK, potrzebna jest ekspertyza.
Swoją drogą, na forum znajdziesz wiele wątków o odwrotnej treści, więc to ciekawe, że trawa zawsze zieleńsza po drugiej stronie.
Widzę ze jesteście : mistrzami " nie zapoznawania się z historią która jest do waszej dyspozycji korespondencji ze sprzedającym. ponizej przesyłam treść ostatniej. Już nie mam nadziei że to kogokolwiek obchodzi a zwłaszcza kilkunastoletni WASZ KLIENT.
Szanowni Państwo,
proszę o niezwłoczne przekazanie sprawy do przełożonego / koordynatora Allegro Ochrony Kupujących, ponieważ dalsza korespondencja z konsultantami AOK zaczyna mieć charakter chaotyczny i błędny oraz nie uwzględnia realnego stanu faktycznego.
Wskazuję jasno:
Sami Państwo to napisaliście:
„Przykro mi, że sprzedający odrzucił złożoną reklamację.”
Skoro reklamacja została odrzucona — nie mam żadnych prawnych możliwości uzyskania ekspertyzy, ponieważ sprzedawca zatrzymał całą głowicę napędu wraz z elektroniką, silnikiem i płytą sterującą.
Została mi wyłącznie metalowa szyna, która nie podlega żadnej diagnostyce.
Prośba o ekspertyzę jest więc niewykonalna z przyczyn niezależnych ode mnie.
To oznacza, że:
nie mam sprzętu, który mógłby zostać zbadany,
nie mam możliwości pozyskania ekspertyzy,
sprzedawca jednostronnie pozbawił mnie jakichkolwiek szans na udowodnienie czegokolwiek.
System AOK został stworzony właśnie dla takich sytuacji:
reklamacja odrzucona,
brak realnej możliwości naprawy,
sprzedawca utrudnia proces,
kupujący nie ma już towaru (bo został zatrzymany),
żadna ekspertyza nie jest możliwa.
Proszę więc o:
- zorganizowanie odbioru szyny na koszt Allegro
Proszę o kontakt osoby decyzyjnej, która:
zapozna się całościowo z historią,
zrozumie, że nie mam fizycznej możliwości wykonania ekspertyzy,
ps. właśnie się zgodziłem na odzyskanie czegokolwiek czyli 435zł z 870zł przykre tak potraktować swojego nastoletniego klienta. Skłaniam do większej refleksji na tekstem pisanym i odrobiną empatii
a to wiadmość kolejna : błagającą o pomoc:
Wysłane: 20.11.2025, 17:28
Do:allegro.kontakt@allegro.pl
Temat: Odp: Odpowiedź na zgłoszenie nr "55995561" [ ref:!00D240aE05.!500Ti0cIBou:ref ]
Sprzedawca w swoich wiadomościach oświadcza, że „czeka na decyzję Allegro”.
Tym samym odmawia wydania decyzji reklamacyjnej, co widzą Państwo w korespondencji.
W tej sytuacji nie mam żadnej możliwości otrzymania decyzji od sprzedawcy, bo sprzedawca jej po prostu nie wyda.
Proszę o interwencję i wskazanie sprzedawcy obowiązku niezwłocznego rozpatrzenia reklamacji, ponieważ dopiero wtedy można uruchomić procedurę Ochrony Kupujących.
Obecnie sprzedawca wprowadza Państwa i mnie w błąd twierdząc, że Państwo mają wydać decyzję — co jest niezgodne z regulaminem.
Proszę o jasne zobowiązanie sprzedawcy do wydania decyzji zgodnie z prawem.
Dziękuję.
a to już kolejna :
Dobry wieczór,
dziękuję za odpowiedź, natomiast muszę jednoznacznie wyjaśnić, dlaczego Państwa propozycja dostarczenia ekspertyzy jest w mojej sytuacji fizycznie niewykonalna.
Sprzedawca odebrał ode mnie całą głowicę napędu, czyli:
silnik,
enkoder,
płytę sterującą,
elektronikę,
centralę,
obudowę.
U mnie pozostała wyłącznie metalowa szyna, czyli element mechaniczny, który nie posiada żadnych komponentów elektrycznych ani elektronicznych.
W tej sytuacji wykonanie ekspertyzy jest absolutnie niemożliwe, ponieważ:
Serwis nie ma żadnego elementu napędu, który można diagnozować.
Na podstawie samej szyny nie da się stwierdzić wady urządzenia, ponieważ szyna nie jest elementem awaryjnym — to zwykły profil metalowy.
To sprzedawca, nie ja, zabrał całą część urządzenia nadającą się do badania i tym samym uniemożliwił wykonanie ekspertyzy.
W tej chwili znajduję się więc w sytuacji, w której:
nie mam możliwości dostarczenia ekspertyzy,
nie mam napędu,
nie mam wpływu na dalsze działania sprzedawcy,
sprzedawca odrzucił reklamację,
sprzedawca nie zorganizował odbioru szyny,
sprzedawca przedłuża proces,
a Allegro — po odrzuceniu reklamacji — powinno zastosować zasady „Ochrony Kupujących”.
„Sprzedający nie rozwiązał problemu przy pierwszej reklamacji, w związku z tym kupujący może oczekiwać pełnego zwrotu pieniędzy.”
nie posiadam napędu,
sprzedawca odmawia odbioru szyny,
sprzedawca odrzucił reklamację,
więc to Państwo — zgodnie z zasadami AOK — powinniście sfinalizować proces zwrotem środków.
kolejna:
Dzień dobry,
Państwa konsultant wyraźnie napisał, że sprzedawca odrzucił reklamację, co oznacza, że proces reklamacyjny został zakończony negatywnie.
Nie mogę odpowiadać finansowo za decyzję sprzedawcy.
Propozycja zwrotu części kwoty (435 zł) nie jest adekwatna, bo produkt nie działał od początku, a sprzedawca uniemożliwił prawidłowy zwrot zestawu.
Proszę o rozpatrzenie w ramach programu Ochrony Kupujących i zwrot pełnej kwoty.
Z poważaniem
czy naprawdę uważacie że potraktowaliście klienta z należytym szacunkiem i należny,i jego prawami?
przykre , kończe temat i uważam ze AOK nie chroni kupujących , a sprzedającym pozwala na samowolkę .
: brawo allegro AOK.
koniec korespondencji - Zmęczyliście swojego wieloletniego klienta
@kuperczak jeśli sprzedający odrzucił reklamacje, to przecież możesz odebrać swój towar i zrobić ekspertyzę która udowodni, że masz rację, na prawdę myślisz, że AOK odda kasę tylko dlatego, że Ty uważasz, ze tak ma być🤔
na czyj koszt skoro nawet szyny nie chciał odebrac bo oświadczył że nie bedzie ponosił już dalszych kosztów
@kuperczak jeśli reklamacja jest bezzasadna, to odbierasz towar na swój koszt, a jak chcesz udowodnić sprzedającemu, że nie ma racji to musisz sobie odebrać towar
powiedzmy że odbiorę. ekspertyzę ogarnę bez problemu że sprzęt jest wadliwy i uszkodzony. co dalej dostanę zwrot jak cały sprzęt teraz bedzie u mnie czy kolejne koszty ponisę aby go zwrócić żeby dostać całość?
@kuperczak nie wiem jaka będzie decyzja, bo AOK jest uznaniowe, ale skoro doradca twierdzi, że do uzyskania pełnego zwrotu potrzebna jest ekspertyza, to musisz ja mieć
dziękuję , że podjąłes rozm. doceniam. trzymaj sie , udanego weekendu