Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Pompa kupiona niecałe pół roku temu. Niesprawna od początku co kilka minut się wyłącza.
1. Zamówiłem kuriera DPD po odbiór paczki.
2. Chcę cały proces mieć opisany w dyskusji allegro - jako dowód, może pomoc ze strony allegro. W razie dochodzenia sądowego będzie to dowód, czy wyłącznie mailowo?
3. W dyskusji napiszę: że "reklamuję towar w ramach rękojmi". Czy to wystarczy?
4. Czy przed wysłaniem paczki powiadomić sprzedawcę, żeby odebrał paczkę reklamacyjną, czy zachować w tajemnicy, bo jeszcze specjalnie nie odbierze? (gdy w dyskusji napisałem mu o reklamacji w ramach rękojmi, odpisał mi żeby to wysłać do producenta, a ja już nie mam oryginalnego opakowania i w ogóle wolę rękojmię).
Pozdrawiam gorąco.
@Goduntertan To Ty decydujesz, czy paczkę reklamujesz u producenta, czy sprzedającego.
Przed wysyłką powinieneś poinformować sprzedającego, co znajduje się w paczce.
Podczas składania reklamacji nie zapomnij dodać, jakie są Twoje roszczenia względem reklamacji.
Wyślij sprzęt bezpośrednio do sprzedawcy który sprzedał Tobie towar wraz z odpowiednim pismem reklamacyjnym w którym napiszesz swoje żądania. Producent nie ma nic do reklamacji z tytułu rękojmi bo z nią występujesz zawsze do sprzedawcy na adres podany w zakładce "reklamacja" gdzie ma potem 14 dni na odniesienie się do reklamacji. Co potem będzie z tym robił czy odsyłał do producent to nie Twoje zmartwienie.
Dla pewności wklej pismo również w dyskusję oraz śledź losy przesyłki. Do dokonania reklamacji nie potrzebujesz oryginalnego opakowania.
W przypadku przekroczenia terminu 14 dni reklamacja w świetle kodeksu cywilnego została rozpatrzona pozytywnie.
@Goduntertan a jesteś firmą żeby reklamację z tytułu rękojmi składać? albo kupiłeś towar od osoby prywatnej?
To jaką złożyć? Ja czytam:
"Rękojmia przysługuje konsumentom na podstawie art. 558 § 1 Kodeksu Cywilnego. Podstawą odpowiedzialności przedsiębiorcy wobec konsumenta jest wada fizyczna lub prawna (art. 556 KC)"
Przyznam, że tak ukierunkowanej odpowiedzi się nie spodziewałem.
W skrócie kupiłeś pompę od firmy jako osoba prywatna? Czy pompa została zakupiona od osoby fizycznej, bądź czy dokonałeś zakupu na działalność gospodarczą?
@Goduntertan nie stosuje się w przypadku konsumenta kc o ile ustawa konsumencka nie stanowi lepszej ochrony w twoim przypadku ma zastosowanie ustawa konsumencka jeśli zakup był od firmy jako konsument i reklamacja za niezgodność towaru z umową. Co innego zakup firma jgd od firmy na fakturę a jeszcze co innego reklamacja z tytułu gwarancji
Tak - czyli kupiłem od firmy jako osoba prywatna. Czy w takim razie, taka nota będzie dobra:
"Reklamacja w zakresie rękojmi
za wady zakupionego towaru w sklepie internetowym(przez allegro.pl)" [...]
Z uwagi na powyższe proszę o wymianę towaru na wolny od wad lub usunięcia wady)"
@Goduntertan nie rękojmi a z tytułu niezgodności z opisem / umową
Wszystko rozumiem. Na razie bardzo dziękuję 🙂 Odezwę się za ok. 14dni.. mam przeczucie po komentarzach, że z tym sprzedawcą łatwo nie pójdzie.
Pozdrawiam gorąco Państwa.
@Goduntertan Jak nie chcesz popełnić błędu to reklamuj przez otwarcie dyskusji, masz tu pomoc Allegro.https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa