anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak kontaktu ze strony DHL

szelessst
#7 Wielbiciel

5.07 zamówiłam paczkę, deklarowany czas dostarczenia 7.07. Nadawca wysłał paczkę sprawnie, DHL wysłał mi możliwość przekierowania paczki do punktu odbioru (skrytki) zamiast z podanego nadawcy adresu, nie miało to spowodować opóźnienia przesyłki. Przekierowałam do punktu. 

7.07 przesyłka nie dotarła - brak kontaktu ze strony DHL.

8.07 przesyłka nie dotarła - brak kontaktu ze strony DHL.

Ok. 15:00 8.07 na stronie śledzenia przesyłki DHL pojawił się komunikat o nieudanej próbie dostarczenia i że paczka czeka na kolejny cykl dostarczenia.

9.07 przesyłka nie dotarła, brak kontaktu ze strony DHL, info na stronie - paczka w drodze  

Po południu 9.07 zadzwoniłam na infolinię DHL, z której dowiedziałam się, że paczka nie zostanie dostarczona ani dziś ani jutro do punktu, bo nie mieści się w skrytce, a kurier nie ma obowiązku informowania o tym kupującego oczekującego na paczkę ani pozostawiania jej w innym punkcie odbioru.

Wg DHL Nadawca podał zły wymiar i paczka nie zmieściła się do wybranego boxa. Brak kontaktu z kurierem (przy przekierowaniu do skrytki nie udostępniają kontaktu), kurier z kolei mając mój kontakt wg DHL nie musi się kontaktować ze mną.

Skontaktowałam się z Nadawcą - nie widzi nieprawidłowości ze swojej strony, paczka była duża - wysłał na adres (zgodnie z wybraną przeze mnie metodą dostarczenia), problem wynikł przy przekierowaniu do skrytki. Natomiast Nadawca twierdzi, że obowiązkiem kuriera jest kontakt z kupującym w takiej sytuacji. 

Zostałam bez paczki i z twierdzeniami o braku nieprawidłowości po żadnej ze stron.  

Pod adresem podanym nadawcy byłam od 5.07 do 10.07 - paczka nie została dostarczona ani nie podjęto prób kontaktu ze mną ze strony DHL, mimo mylących statusów na stronie i tego, że wg pana z infolinii mieli informacje o tym, że paczka jest za duża.

Nie mam możliwości  odbioru przesyłki z tego adresu w innym terminie. Przebywałam tu czasowo. Aktualnie wyjeżdżam, poprosiłam o przekierowanie przesyłki na adres zamieszkania (kilkaset km dalej), niestety zgłoszenie pozostaje bez odpowiedzi. Prosiłam o to infolinię DHL 09.07,  brak maila potwierdzającego zgłoszenie, oraz dziś, przez opcję „zlokalizuj przesyłkę”, mam info „zgłoszenie w toku”. 

Na stronie DHL nadal status „w drodze” - co w takiej sytuacji?

DHL: 30838380968

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@szelessst

Po pierwsze, kurier nie ma obowiązku kontaktować z odbiorcą końcowym. A w przypadku doręczenia do automatu dla niego odbiorcą jest ten automat a nie ty.

Po drugie. Przekierowanie paczki do innego regionu, musi zgłosić nadawca. Jest to usługa płatna (100% opłaty podstawowej, bo jest to traktowane jako przesyłka od oryginalnego adresu doręczenia do nowego). Robi się to przez panel DHL24.

Może ewentualnie spróbować zrobić zlecenie przez https://przekieruj.dhlecommerce.pl/ lub z aplikacji Mój DHL. 

Po trzecie. Jeżeli przesyłka nie mieści w skrytce, to powinna trafić do punktu odbioru, a jak wymiary to wykluczają, zostać zwrócona do nadawcy. Nie zezwala tu się na jakikolwiek kontakt z odbiorcą. Kontakt z odbiorcą to natomiastowa dyscyplinarka.

Ps. Dla tego nr jest jakieś zgłoszenie. Niestety w DHL eCommerce, może to trochę zając,zwłaszcza że ktoś teraz musi opłacić tą przesyłkę (pewnie będzie do zapłaty przy odbiorze). 

oznacz moderatorów

szelessst
#7 Wielbiciel

Dzięki za odpowiedź, czyli, jeśli przekierowałam do punktu. Okazało się, że nie mogłam (ja nie mam wiedzy na temat konkretnych wymiarów paczki), bo była za duża, to nie mogę już nic z tym zrobić? Nie dostaję info od DHL, paczka wraca do nadawcy i to jest okej? 

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @szelessst, zgłosiłem sprawę do przewoźnika. Wrócę do tego wątku gdy otrzymam od niego odpowiedź.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów