anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak opcji anuluj zakup

Szczupaly
#9 Pomysłodawca

Witam przez przypadek zakupilem cos czego nie chcialem, chce anulowac zakup a tam nie widze opcji anuluj jak do tej pory... dlaczego raz jest opcja anuluj a teraz jej nie ma oraz co mam w takim przypadku zrobic. Status przesylki sie nie zmienil a wiec zrobilem co bylo mozliwe czyli zwrot towaru ktory tak naprawde nie jest zwrotem. Zwrot bylby wtedy gdybym otrzymal przesylke a nie kiedy przesylka jeszcze nie zostala wyslana. Skad to zamieszanie? Czy robiac zwrot teraz otrzymam srodki lacznie z kosztami przesylki? Czy jednak sprzedawca wysle i bedzie czekal az odesle towar spowrotem? 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Szczupaly to na przyszłość pomyśl zanim kupisz 😄 bo widzę że nie pierwszy raz to robisz 😄

Anuluj jest puki sprzedawca nie zmieni statusu, a niektórzy mają automaty które od razu zmieniają i edytują etykiety, wtedy znika anuluj, po drugie anuluj to wymysł allegro prawnie nie ma czegoś takiego inaczej to zwykłe odstąpienie 😄 przy anulowaniu system zwraca automatycznie o ile sprzedawca ma kasę bo allegro automatycznie pobiera prowizje 😞 jak dokonałeś zwrot, sprzedawca ma od tego czasu 14 dni na zwrot kasy o ile nie wyśle i nie będzie czekał na paczkę jak wróci 😄

Szczupaly
#9 Pomysłodawca

jpg.jpgTo czy mysle zanim cos kupie czy nie to juz pozwol ze ja zadecyduje. Sprzedawca nie zmienil statusu ani nie stworzyl automatycznie etykiety poniewaz status przesylki nie zmienil sie "w przygotowaniu" a mimo wszystko brak jest opcji anuluj. Prawnie mozesz w sklepie powiedziec ze jednak nie placisz i zabierasz produkt na swoje miejsce i wychodzisz ze sklepu. Albo nawet nie bierzesz go z polki. Nie musisz sie wymadrzac tylko byc pomocny i odpowiedziec na pytania ktore zadalem. Do tej pory nie mialem problemu z anulowaniem jakiegokolwiek zakupu i nigdy nie bylo problemu z brakiem opcji anuluj. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Anulowanie czy zwrot - nie ma żadnego znaczenia bo skutek jest dokładnie ten sam czyli złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

W przepisach UOPK słowo „anulowanie” w ogóle nie występuje a słowo „zwrot” występuje jedynie w kontekście zwrotu wpłaty przez sprzedającego.  

oznacz moderatorów

Szczupaly
#9 Pomysłodawca

Ale czy zaszly jakies zmiany na alegro? Czy opcji anuluj juz nie ma i pozostal zwrot ?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Opcja anuluj jest dostępna o ile po stronie sprzedającego status zamówienie pozostanie jako „nowe”. 
Sprzedaż jest teraz zautomatyzowana i często ten status zmienia się od razu po wpłynięciu zamówienia. 

oznacz moderatorów

Szczupaly
#9 Pomysłodawca

Czyli w ciagu 33 minut ten status sie u niego zmienil i ja juz nie mam opcji anulowania? Czyli jakos szczesliwie wszyskie anulacje ktorych dokonalem w calej swojej historii zakupow na alegro musialy byc nie zautomatyzowane? Ja rozumialem do tej pory ze dopoki status przesylki jest w etapie przed "w przygotowaniu" mozna paczke anulowac i nie mialem nigdy z tym problemu a zdarzalo mi sie anulowac zamowienie nawet nastepnego dnia po zlozeniu. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie chodzi o status przesyłki a o status zamówienia - jeśli po stronie sprzedającego zamówienie ma status „nowe” to masz możliwość użycia przycisku ,anuluj’.
Jeśli status jest inny to widzisz ,zwróć zakup’. 

Status mógł się automatycznie zmienić już w chwili wpłynięcia zamówienia. 

oznacz moderatorów

Szczupaly
#9 Pomysłodawca

I to zautomatyzowanie jakos od niedawna dziala czy po prostu ja mialem szczescie ze do tej pory na nie nigdy nie trafilem? 

oznacz moderatorów

Szczupaly
#9 Pomysłodawca

Allegro Pomoc:

Kiedy możesz anulować zakup

Możliwość anulowania błędnego zamówienia dostępna jest w zakupach od kont firmowych, ale tylko dopóki sprzedający:

• nie zmieni statusu Twojego zamówienia na: W realizacji, Przygotowane do wysyłki lub Wysłane,
  • nie poda w zamówieniu numeru do śledzenia przesyłki.

Ponieważ anulowanie zakupu jest jednoznaczne z odstąpieniem od umowy, dlatego – zgodnie z prawem – skorzystasz z niego, jeśli kupisz jako konsument.

oznacz moderatorów