Witam przez przypadek zakupilem cos czego nie chcialem, chce anulowac zakup a tam nie widze opcji anuluj jak do tej pory... dlaczego raz jest opcja anuluj a teraz jej nie ma oraz co mam w takim przypadku zrobic. Status przesylki sie nie zmienil a wiec zrobilem co bylo mozliwe czyli zwrot towaru ktory tak naprawde nie jest zwrotem. Zwrot bylby wtedy gdybym otrzymal przesylke a nie kiedy przesylka jeszcze nie zostala wyslana. Skad to zamieszanie? Czy robiac zwrot teraz otrzymam srodki lacznie z kosztami przesylki? Czy jednak sprzedawca wysle i bedzie czekal az odesle towar spowrotem?
@Szczupaly to na przyszłość pomyśl zanim kupisz 😄 bo widzę że nie pierwszy raz to robisz 😄
Anuluj jest puki sprzedawca nie zmieni statusu, a niektórzy mają automaty które od razu zmieniają i edytują etykiety, wtedy znika anuluj, po drugie anuluj to wymysł allegro prawnie nie ma czegoś takiego inaczej to zwykłe odstąpienie 😄 przy anulowaniu system zwraca automatycznie o ile sprzedawca ma kasę bo allegro automatycznie pobiera prowizje 😞 jak dokonałeś zwrot, sprzedawca ma od tego czasu 14 dni na zwrot kasy o ile nie wyśle i nie będzie czekał na paczkę jak wróci 😄
To czy mysle zanim cos kupie czy nie to juz pozwol ze ja zadecyduje. Sprzedawca nie zmienil statusu ani nie stworzyl automatycznie etykiety poniewaz status przesylki nie zmienil sie "w przygotowaniu" a mimo wszystko brak jest opcji anuluj. Prawnie mozesz w sklepie powiedziec ze jednak nie placisz i zabierasz produkt na swoje miejsce i wychodzisz ze sklepu. Albo nawet nie bierzesz go z polki. Nie musisz sie wymadrzac tylko byc pomocny i odpowiedziec na pytania ktore zadalem. Do tej pory nie mialem problemu z anulowaniem jakiegokolwiek zakupu i nigdy nie bylo problemu z brakiem opcji anuluj.
Anulowanie czy zwrot - nie ma żadnego znaczenia bo skutek jest dokładnie ten sam czyli złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy.
W przepisach UOPK słowo „anulowanie” w ogóle nie występuje a słowo „zwrot” występuje jedynie w kontekście zwrotu wpłaty przez sprzedającego.
Ale czy zaszly jakies zmiany na alegro? Czy opcji anuluj juz nie ma i pozostal zwrot ?
Opcja anuluj jest dostępna o ile po stronie sprzedającego status zamówienie pozostanie jako „nowe”.
Sprzedaż jest teraz zautomatyzowana i często ten status zmienia się od razu po wpłynięciu zamówienia.
Czyli w ciagu 33 minut ten status sie u niego zmienil i ja juz nie mam opcji anulowania? Czyli jakos szczesliwie wszyskie anulacje ktorych dokonalem w calej swojej historii zakupow na alegro musialy byc nie zautomatyzowane? Ja rozumialem do tej pory ze dopoki status przesylki jest w etapie przed "w przygotowaniu" mozna paczke anulowac i nie mialem nigdy z tym problemu a zdarzalo mi sie anulowac zamowienie nawet nastepnego dnia po zlozeniu.
Nie chodzi o status przesyłki a o status zamówienia - jeśli po stronie sprzedającego zamówienie ma status „nowe” to masz możliwość użycia przycisku ,anuluj’.
Jeśli status jest inny to widzisz ,zwróć zakup’.
Status mógł się automatycznie zmienić już w chwili wpłynięcia zamówienia.
I to zautomatyzowanie jakos od niedawna dziala czy po prostu ja mialem szczescie ze do tej pory na nie nigdy nie trafilem?
Możliwość anulowania błędnego zamówienia dostępna jest w zakupach od kont firmowych, ale tylko dopóki sprzedający:
Ponieważ anulowanie zakupu jest jednoznaczne z odstąpieniem od umowy, dlatego – zgodnie z prawem – skorzystasz z niego, jeśli kupisz jako konsument.