anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak opcji rozłącz te same oferty.

renata86aa
#9 Pomysłodawca#

Przed chwilą po wpisaniu jakiekolwiek frazy zauważyłem, że wyszukiwanie działa jedynie dla produktów a nie ofert. Nie mam opcji rozłączenia produktu. 

Czy to jakiaś zmiana czy błąd ? @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
1 965 ODPOWIEDZI 1 965

orinoco
#9 Pomysłodawca#

Macie wy może jakiegoś programistę w zespole? Bo z twojej sugestii wynika, że same dzieci, bezradne jak przedszkolaki tam pracują. Nie wiem ilu tzw. programistów liczy wasz korpo-zespół, ale jeden Yahoo na początku całe allegro ogarniał i działało jak marzenie.

oznacz moderatorów

^Got^
#11 Animator#

No na pewno mają, ale troche to im współczuje, przychodzisz do roboty i codziennie dowadujesz się że jest inna decyzja i co innego na 1 miejscu xD

,,ɐʍosǝuzᴉq ɐſɔʎzǝp,, ɐzsɐu ʇsǝſ ɐʞɐʇ 'ǝᴉdnp ʍ sɐʍ ʎɯɐW :oɹƃǝllⱯ
oznacz moderatorów

Rafiusz
#9 Pomysłodawca#

I jak udał się eksperyment? 😄

oznacz moderatorów

d-avid
#7 Wielbiciel#

Korzystajcie dopóki działa:

Aby automatycznie dodać tekst &description=1 do każdego adresu URL strony Allegro w przeglądarce Firefox, można użyć rozszerzenia przeglądarki o nazwie „Tampermonkey” lub „Greasemonkey”. Te rozszerzenia pozwalają na tworzenie i instalowanie skryptów, które mogą modyfikować strony internetowe.
Kroki instalacji i konfiguracji:

Zainstaluj Tampermonkey:
Otwórz sklep z dodatkami Firefoksa i wyszukaj "Tampermonkey" lub "Greasemonkey".
Zainstaluj wybrane rozszerzenie.

Napisz skrypt: Po zainstalowaniu Tampermonkey pojawi się ikona w pasku narzędzi przeglądarki. Kliknij ją i wybierz "Utwórz nowy skrypt".

Dodaj kod skryptu: W nowo otwartym oknie wklej poniższy skrypt:

javascript

// ==UserScript==
// @name Allegro URL Modifier
// @namespace http://tampermonkey.net/
// @version 1.0
// @description Dodaje &description=1 do URL na Allegro
// @author Your Name
// @match *://allegro.pl/*
// @grant none
// ==/UserScript==

(function() {
'use strict';
const url = new URL(window.location.href);
if (!url.searchParams.has('description')) {
url.searchParams.set('description', '1');
window.location.replace(url);
}
})();

Zapisz i uruchom:
Zapisz skrypt klikając "Plik" > "Zapisz".
Teraz, przy każdym wejściu na stronę Allegro, do adresu zostanie automatycznie dodany parametr &description=1, jeśli nie jest on już obecny.

Skrypt działa, sprawdzając, czy parametr jest obecny w URL. Jeśli nie, dodaje go i przekierowuje do nowego adresu.

oznacz moderatorów

Maaarcin95
#3 Debiutant#

Co z tego że testujecie? Nikt tego nie chce. Wystarczy chyba ilość komentarzy tutaj by się dowiedzieć jaki to był strzał w stopę. 

To że oferty sponsorowane zawsze były na górze ludzie wiedzą od dawna. Szukacie innych sposobów żeby mniej doświadczeni użytkownicy wybierali mniej korzystne oferty? Wszystkie zakupy z ostatnich dni kosztowały mnie nieporównywalnie więcej czasu niż zwykle. Ludzie korzystają z allegro bo miało dokładne wyszukiwanie i pozwalało kupić to co się chce a nie to co wy chcecie żeby ktoś kupił. Stosując tak agresywne zmiany godzące w dobro klientów nie dziwcie się jak ludzie będą odchodzić do konkurencji gdzie wyszukiwanie jest podobnie chore ale chociaż co jakiś czas mają świetne promocje. Już teraz prime jest tańszy i ma wiele innych dodatków względem smarta.

To jest Polska, tu każdy chce kupić tanio, szybko i móc samemu decydować. To jedyne powody dla których macie nadal czołowe miejsce na rynku. Bojąc się zachodniego konkurenta sami odpychacie klientów w jego stronę stając się podróbką z gorszymi warunkami.  

oznacz moderatorów

rantek
#1 Nowicjusz#

Jak obecnie wyłączyć łączenie ofert? Kiedyś było do góry nad ofertami rozłącz podobne oferty, teraz tego nie widzę a jest to mocno irytujące w wyszukiwaniu. 

oznacz moderatorów

ogryz7
#11 Animator#

To są testy nowej wyszukiwarki, na które allegro zapisało Cię bez Twojej zgody i wiedzy. Potrwają do 30 kwietnia i serwis nie zamierza nikogo z nich wykluczać.

Musisz wypisać się sam prostą sztuczką:
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/czy-to-kolejna-awaria-wyszukiwarki-allegro...

oznacz moderatorów

eland24
#9 Pomysłodawca#

Od około 2 tygodni zaobserwowałem wadliwe działanie wyszukiwarki Allegro. Zgłosiłem to do obsługi Allegro ale jak zawsze odpowiadają że wina nie leży po ich stronie lub w ostatnich odpowiedziach tłumaczą że tak ma działać. No 10 lat tak działała jak teraz i ja tego nie zauważyłem 🙂  Czasami bywa że cała jedna strona odpowiedzi to całkiem inne  przedmioty.

Zalecają żebym wpisywał frazę w cudzysłowie. Ok. Tylko jak ja to mam ogłosić kupującym, żeby szukali nazwy  przedmiotu w cudzysłowie? Może jakieś ogłoszenie na 1 stronie Allegro dam?

Pytanie do innych sprzedawców:

1. Czy wasz asortyment jest wyszukiwany poprawnie? Proszę zadajcie pytanie o wasz przedmiot i wyfiltrujcie od najtańszego. Czy to taki przedmiot jak pytacie?

2. czy Allegro może ograniczyć funkcjonalność konta sprzedawcy, blokując mu możliwość poprawnego wyszukiwania i filtrowania listy? Pytam bo dzisiaj zauważyłem jakieś zmiany w wyszukiwanym przedmiocie. Zniknęło kilka niewłaściwych przedmiotów które pokazywały mi się od 14 dni. Wygląda jakby było mniej niewłaściwych przedmiotów.

Bardzo proszę sprzedawców o opinię bo dokładam niepotrzebnej pracy, a Allegro tłumaczy mi że tak ma być . Matrix normalnie...... Tylko że tak nie było !!!

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@eland24 Twoje wyszukanie, niekoniecznie musi się pokrywać z wyszukiwaniem kupującego, często różne algorytmy, ustawienia czy dopasowania inaczej pokazują 😞 

Wielu ma w kwietniu testy gdzie takie same oferty są połączone na stałe więc na dziś jest taki bałagan że pewnie samo allegro nie wie co i jak się wyświetla 🙂

A kliknąłeś na dole ?

sort.jpg

________
Κώστας
oznacz moderatorów

eland24
#9 Pomysłodawca#

Tak kliknąłem "sortuj bez dopasowania". Niestety cała strona to przedmioty z innej bajki. Jest taki bałagan że ta wyszukiwarka jest bezużyteczna. W najbliższych dniach postaram się sprawdzić jak to wygląda na innych kompach, nawet tych spoza mojej firmy.

Najgorsze jest to że nikt z obsługi Allegro nie powiedział o jakiś problemach tylko tłumaczą mi ze to ja mam zwidy. No prawie już do lekarza po psychotropy się wybierałem.

oznacz moderatorów

ogryz7
#11 Animator#

Właśnie zauważyłem, że włączył mi się widok produktów w wyszukiwarce i nie mogę go przełączyć z powrotem na widok ofert - zniknął stosowny przycisk.

Co jest grane?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@ogryz7 jesteś szczęśliwcem i załapałeś się na testy do 30 kwietnia musisz się pomęczyć 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

ogryz7
#11 Animator#

Nie chcę żadnych testów, chcę widok ofert, jak do tej pory. Nikt nie pytał mnie o zdanie.

Dżizas, co tu się znów odstawia?

@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_

oznacz moderatorów

ogryz7
#11 Animator#

Instrukcja dla Chrome, jak wypisać się z testów (UWAGA - nastąpi automatyczne wylogowanie):

Klikamy w przycisk przy pasku adresu i postępujemy zgodnie z obrazkami. W ostatnim kroku klikamy na ikony kosza na śmieci przy allegro. U mnie zadziałało, mogę przeglądać oferty zamiast produktów. Nie wiem, czy zadziała u wszystkich.

allegro.jpg

oznacz moderatorów

resistdj
#10 Popularyzator#

Dzięki, działa. Dziwne że żaden z moderatorów nie podzielił się tą informacją, zmuszając nieświadomych użytkowników do buszowania po upośledzonym interfejsie.

oznacz moderatorów

AR_Auto_Czesci
#13 Ambasador#

@eland24 większość moich klientów znajduje moje oferty przez  Google 😅

Sam ostatnio szukałem pewnej lampy samochodowej, oczywiście w wyszukiwarce Allegro nie znalazłem, znalazłem dopiero na Google że takie lampy są na serwisie wystawione 🤣

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#9 Pomysłodawca#

Tak jak pisałem w poprzednim temacie.

Niestety jest jakiś problem z wyszukiwarką, zauważyłem to już kilka razy gdy nie mogłem odnaleźć swojego produktu w wyszukiwarce,  nie zgłaszam tego jako sprzedający.

Niestety jako kupujący także jestem zaniepokojony wyszukiwarką. Ostatnio szukałem dla córki słuchawek bezprzewodowych, wybór padł na  Haylou S35 ANC.

Wyszukiwarka Allegro

Screenshot_20240406-214615_Samsung_Internet.jpg

Na screenie nr. 2 są mi rekomendowane. Pod nieudanym wyszukiwaniu. Bez dopisku "ANC" nie wyświetla już w rekomendacji 

Screenshot_20240406-214722_Samsung_Internet_1.jpg

Wyszukanie tych słuchawek na Google

Screenshot_20240406-215003_Samsung_Internet.jpg

Widoczność tych słuchawek na Alllegro 

https://allegro.pl/oferta/sluchawki-bezprzewodowe-nauszne-haylou-s35-anc-15381143260

Screenshot_20240406-215013_Samsung_Internet.jpg

oznacz moderatorów

eland24
#9 Pomysłodawca#

Ponownie proszę o sygnał komu jeszcze nie działa poprawnie wyszukiwarka.

Pytanie do innych sprzedawców:

1. Czy wasz asortyment jest wyszukiwany poprawnie? Proszę zadajcie pytanie o wasz przedmiot i wyfiltrujcie od najtańszego. Czy to taki przedmiot jak pytacie?

2. czy Allegro może ograniczyć funkcjonalność konta sprzedawcy, blokując mu możliwość poprawnego wyszukiwania i filtrowania listy? Pytam bo dzisiaj zauważyłem jakieś zmiany w wyszukiwanym przedmiocie. Zniknęło kilka niewłaściwych przedmiotów które pokazywały mi się od 14 dni. Wygląda jakby było mniej niewłaściwych przedmiotów.

oznacz moderatorów

resistdj
#10 Popularyzator#

Wyszukiwanie działa jak by wcale nie działało. Poza tym, nawet jak wejdziesz w jakąś kategorię, to po lewej pokazuje np 35 przedmiotów w danej kategorii, a po prawej np 8. Mimo rozłączenia ofert, nie wiedzieć czemu, niektóre oferty są ukrywane. Niektóre to mało powiedziane zresztą, bywają kategorie że ponad połowa jest ukryta choć mam pewność że tam są, na innym komputerze z tych np 35 jest nie 8 a np 20. 

oznacz moderatorów

ogryz7
#11 Animator#

Oto jak działa wyszukiwarka. Wyszukiwanie konkretnego modelu telewizora, sortowanie po trafności. Dla uczciwości dodam, że na samej górze było kilka poprawnych wyników - w sekcji ofert promowanych. Screen przedstawia oferty bez promowania.

wyszall.jpg

Sprzedaję części do telewizorów i od ok 2miesięcy, czyli od wprowadzenia zmian w wyszukiwarce, mam gwałtowny spadek sprzedaży i jednocześnie po prostu zalew zwrotów. Wnioskuję, że:

1) Klienci nie mogą znaleźć części do swojego TV, przez co sprzedaż spadła,
2) Jak już kupią, to okazuje się, że przez błędne wyniki wyszukiwania, kupili część do innego TV, więc zwracają.

oznacz moderatorów