Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam taki dziwny przypadek, wygląda to na bug programistyczny Allegro w algorytnie przy naliczaniu kosztów dostawy. A może to taki feature? Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?
Jak chcę kupić tylko pierwszy produkt z koszyka to mam darmową dostawę.
Jak chcę kupić tylko drugi produkt z koszyka to też mam darmową dostawę:
Ale jak chcę kupić oba produkcy z koszyka mam naliczone 144,90 zł (sic!) kosztów dostawy.
@mbuczek2 Weryfikuję sprawę.
@mbuczek2 Twoje screeny są niewidoczne dla użytkowników.
Użyłem funcji "Wstaw zdjęcie" w edytorze wizualnym. Czy to nie jest funkja do wstawiania zdjęć i screenów? Czy może ja coś zrobiłem nie tak? Czy może Allegro ukryło moje screeny ( choć tam była tylko zawartość koszyka i ceny )?
@mbuczek2 jest ale masz za niską rangę, moderatorki muszą zatwierdzić 😄
@mbuczek2 kup oddzielnie, allegro w smart pokrywa tylko 100 zł kosztów dostawy, jak kupujesz po 5 produktów masz 75 zł a za 10 masz 144 zł 🙂 czyli przekraczasz 100 zł za dostawę 😄
Sprzedawca ma ustawione jedna paczka = jeden produkt 😄
To nie do końca tak, bo generalnie chciałem kupić jeszcze inne produkty i nie w takich ilościach jak w przesłanym przykładzie. Generalnie zakup kilku produktów z koszyka powoduje "wyłączenie" smarta, a darmowa dostawa smart działa tylko dla jednej pozycji (jeżeli sa spełnone warunki) ale nie jest to związane z kosztami samej przesyłki.
@kostas11 ma rację. Portal ma limit kosztów wysyłki w smarcie przy jednym zamówieniu to max 100zł. Powyżej dostawa i zwrot robi się płatny. Ja to robiłam tak, że wrzucałam do koszyka co potrzeba, a potem dzieliłam to na mniejsze zamówienia np. po te 45 czy 75zł. Pokombinujesz troszkę to podzielisz tak, żeby każde poszło. Zaczynałam od tych najtańszych, ewentualnie dokładając cos droższego, potem kolejne już bez problemu się dzieliły. Droższe rzeczy nawet pojedynczo można brać.... Takie akcje to standard na tym portalu. Nie robią takich numerów klientom kupującym coś za 2zł i dokładającym do zwrotu smartem za 43 zł dla darmowej wysyłki. Ale komuś robiącemu duże zamówienie to już tak... Jak pierwszy raz na to trafiłam to nie dość, że przyszło mi zapłacić za wysyłkę ciuchów z licytacji, bo jak się połączy to już nie rozłączy wysyłki to jeszcze płaciłam za zwrot nie pasujących!!!.
Siatka na krety to 1sztuka w paczce to masz już 5 paczek, agrowłóknina to 2-5 sztuk w paczce max w zależności od metody dostawy. Wiec takie zamówienie to co najmniej 6 wysyłek. Czyli teoretycznie 100zł nie przekroczyło, Tobie podaje i tak za wysoką kwotę. Być może sprzedawca ma coś nie tak ustawione i liczy z jakiegoś powodu agrowłókniny 1sztuka = 1 paczka, wtedy by się zgadzało... Choć nie widzę w niej takich limitów... Jednak na tym portalu nic nie działa tak jak by się, wydawało to jest to możliwe... Podziel i olej temat, osiwiejesz zanim tu z czymkolwiek dojdziesz do ładu.
Tutaj kolejny przykład. Dla samej siatki na krety wpada darmowa dostawa, ale dołączenie do koszyka i do tej samej płatności dodatkowo trytytki za 1,65 zł od tego sprzedawcy, powoduje "reset" darmowego smarta i wtedy zarówno dla trytytek jak i dla siatki jest naliczana jest płatna dostawa (nie przekracza 100 zł)
@mbuczek2 Podaj mi proszę dokładne numery ofert lub linki. To pomoże mi w dalszej weryfikacji.
A ja jakoś bez większego problemu znalazłam... Wystarczyło wejść w sprzedawcę i wysortować.
Podobno nie macie problemów z wyszukiwarką....xD
a waga produktu czy rozmiar produktu?
może tam jest dla 1 dostawy tylko kurier ustawiony?
I tak i nie. Siatka to 1-na sztuka, agrowłókinina 2-5., trytki 5 lub 30 w zależności od metody dostawy.
Nie chcę mi się już teraz z tymi trytkami liczyć. W każdym razie wczoraj na pozostałych dwóch produktach wychodziło mi 6-8 przesyłek (na 90% było 6, bo jedna oferta miała tylko kurierskie, wiec prawdopodobnie wybrał kuriera), najdroższą wysyłkę miał 14.99, więc nie powinno tych 100zł przekroczyć.
A to tak dla moderatora, może da radę resztę odszukać xD
Ścieżka dojścia do błędu:
A). Dodaj 4 sztuki siatki na krety do koszyka z poniższej oferty:
Oferta jest ze Smart! więc przy 4 sztukach naliczy się darmowa dostawa (59,96 zł zrabatowane do 0 zł)
B) Dodaj do koszyka dodatkowo jeszcze jeden produkt ze Smart! od tego sprzedawcy, np trtytkę z poniższej oferty:
https://allegro.pl/oferta/opaski-zaciskowe-mocne-obejmy-trytki-czarne-2-5x100mm-100-szt-17687643053
Oferta jest ze Smart! ale jedna sztuka w koszyku nie nalicza darmowej dostawy (dostawa płatna 10,99 zł )
C). Teraz spróbuj przejść do płatności z dwoma pozycjami w koszyku. Nie dość, że nie naliczy smarta do trytytek ( to ewentualnie mógłbym zrozumieć jeśli paczki wysyłane z różnych magazynów sprzedawcy ) ale dlaczego do jasnej ciasnej jeszcze dodatkowo anuluje wcześniej naliczonego smarta dla wysyłki siatki na krety ?!? Przy wspólnej płatności dla dwóch smartowych pozycji koszty wysyłki są w wysokości 70,95 zł ( 59,96 + 10,99 ).
O co tu chodzi? Faktycznie tak smart ma działać czy to jest bug w Allegro?
@mbuczek2 dziękuję, za linki oraz zrzuty ekranu. Wyjaśniam ten przypadek i wrócę z informacją.
Czy udało się coś ustalić w tej sprawie? Jak wciąż czekam z zakupem, ale jak widzę Allegro nie śpieszy się do naprawy tego buga.
Żeby było ciekawiej, już Allegro mnie ponagliło bym oznaczy wątek jako rozwiązny (sic!)
@mbuczek2 niestety nie, ponieważ nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi. Poprosiłam już zespół o ponowne sprawdzenie tej sytuacji, więc przepraszam Cię za tę sytuację i poproszę jeszcze o cierpliwość.
@mbuczek2 już mam info, że wspólną metodą dostawy jest GLS z następującymi ustawieniami i tak w pierwszej ofercie: https://allegro.pl/oferta/opaski-zaciskowe-mocne-obejmy-trytki-czarne-2-5x100mm-100-szt-17687643053#... jest taki warunek:
Natomiast w drugiej: https://allegro.pl/oferta/siatka-na-krety-przeciw-kretom-mocna-2x10m-30g-gesta-wytrzymala-50-kotw-17... taki:
Stąd dla 10 szt. każda kolejna sztuka powyżej 1 to dodatkowe 13.99 lub 14.99 do kosztów dostawy. Wszystko działa zgodnie z ustawionym cennikiem i nie ma tutaj błędu po naszej stronie.
Chyba się nie rozumiemy. Ja piszę o bugu polegającym na ANULOWANIU SMARTA a nie o kosztach wysyłki powyżej 10 sztuk.
Jeszcze raz postaram się wyjaśnić, tak biznesowo i od strony klienta:
Dodaję do koszyka 4 szt. ( słownie cztery sztuki ) tego porduktu: https://allegro.pl/oferta/siatka-na-krety-przeciw-kretom-mocna-2x10m-30g-gesta-wytrzymala-50-kotw-17...
Ponieważ przekroczyłem 65 zł i jestem SMART! to HURRA mam DARMOWĄ WYSYŁKE !
Do tego koszyka dodaje jeszcze jedną szt. ( słownie jedną sztukę ) tego produktu: https://allegro.pl/oferta/opaski-zaciskowe-mocne-obejmy-trytki-czarne-2-5x100mm-100-szt-17687643053
Teraz proszę o skupienie bo to jest meritum problemu. Dodanie piątego produktu do koszyka spowodowało CAŁKOWITE ANULOWANIE DARMOWEJ WYSYŁKI SMART i naliczenie pełnych kosztów wysyłki dla wszystkich pięciu produktów ( 70 zł kosztów wysyłki ). Usunięcie piątego produktu z koszyka i zostawienie tylko czterech, aktywuje Smarta i znów nalicza darmową wysyłkę.
Pytanie do Allegro. Czy na pewno Wysyłka Smart tak ma działać? Że jak chcę kupić za dużo to nie nalicza mi darmowej wysyłki i muszę USUWAĆ z koszyka produkty aby mieć darmową wysyłkę?
Do dnia dzisiejszego myślałem, że działa to w drugą stronę, czyli "dorzuć coś jeszcze do koszyka to naliczymy ci darmową wysyłkę", a nie jak w moim przypadku "jak chcesz mieć darmową wysyłkę to musisz coś z koszyka wyrzucić".
@mbuczek2 W ofertach, które wybrałeś, nie ma wspólnej darmowej metody dostawy w ramach Allegro Smart! To dlatego ta opcja znika po dodaniu do koszyka produktu z drugiej oferty.
Kiedy próbujesz zamówić 4 sztuki w ofercie nr 17399259854, podpowiadaną metodą dostawy jest Kurier darmowy w Allegro Smart!, ale zwróć uwagę, że jeśli wybrałbyś Kuriera GLS, musiałbyś zapłacić 55, 96 zł za dostawę:
Kiedy dodajesz do zakupu jeszcze jedną sztukę towaru z oferty nr 17687643053, masz już dostępną jedynie niesmartową metodę dostawy, czyli Kuriera GSL i pełne koszty: