Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam taki dziwny przypadek, wygląda to na bug programistyczny Allegro w algorytnie przy naliczaniu kosztów dostawy. A może to taki feature? Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?
Jak chcę kupić tylko pierwszy produkt z koszyka to mam darmową dostawę.
Jak chcę kupić tylko drugi produkt z koszyka to też mam darmową dostawę:
Ale jak chcę kupić oba produkcy z koszyka mam naliczone 144,90 zł (sic!) kosztów dostawy.
@_HolaOla_ Coś tu chyba jest nie tak. Powinno wypaść ze smarta dopiero powyżej 100zł kosztów wysyłki. Przy dodaniu drugiego produktu wypada wcześniej.
@AnnaG-Antyki Wspólna dla tych ofert metoda dostawy nie jest darmowa w ramach Allegro Smart!
Tu jest właśnie ten błąd o którym piszę. Dla pierwszej aukcji jest smartowa dostawa, dla drugiej aukcji też jest smartowa dostawa, ale robiąc wspólną płatność z obu akcji, smartowa dostawa staje się z niewiadomych przyczyn niedostępna.
To jest absurdalne, bo Allegro wręcz zachęca "Dobierz, aby mieć darmową dostawę. W koszyku jest coś od tego sprzedającego" ale gdy to dodam zgodnie z sugestią Allegro, to już smartowa dostawa przestaje być dostępna.
Dlaczego smartowa metoda dostawy znika, gdy próbuję jednocześnie kupić za dwie smartowe oferty z smartowymi dostawami?
Jeżeli tak faktycznie Smart tak ma działać to powinniście dodać komunikat dla klientów "Usuń jeden produkt z koszyka aby mieć darmową dostawę". Bo teraz komunikujecie całkowicie coś odwrotnego.
@mbuczek2 Dla obu ofert jedynymi wspólnymi metodami dostawy są:
Żadna z nich nie jest w SMART.
Proste 🙂
@mbuczek2 To nie jest błąd. Kiedy kupujesz produkty z różnych ofert, system sprawdza które metody dostawy powtarzają się w każdej z nich. Tylko z tych metod dostawy możesz skorzystać przy składaniu zamówienia.
Nie ma wspólnej darmowej metody dostawy w ramach Allegro Smart! w ofertach, które wybrałeś, dlatego nie możesz z niej skorzystać.
Nawet jak nie ma to i tak jest to błąd. Bo siatka mieści się w kryteriach smarta i wysyłka powinna być za darmo. Jak już za coś powinna być opłata od wysyłki to tylko za opaski... Nie może być tak, że dokładając 1-den przedmiot z płatną dostawą doliczacie kilka x koszt wysyłki. To idio**tyczne.
Czyli podsumujmy:
Dodajemy produkt smart do koszyka. System wie i sprawdza które metody dostawy powtarzają się w każdej z nich i tylko z tych metod dostawy można skorzystać przy składaniu zamówienia.
Jednocześnie Allegro informuje mnie, że muszę dodać coś do koszyka aby mieć darmową dostawę, chociaż system wie, że dla tego produktu wspólna metoda dostawy nie jest darmowa w ramach Allegro Smart.
Jeżeli to nie jest błąd programistyczny, tak jak pierwotnie myślałem, ale celowe dzianie Allegro, mające na celu wprowadzenie klienta w błąd, o przyznam, że jest grubo. Jak nic nosi to znamiona określone w art 5. 1 ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym.
Abstrahując już od cenników wysyłek i ich konfiguracji który system sobie gdzieś tam w tle wylicza, sprawdza i decyduje czy coś naliczyć czy nie naliczyć to w procesie zakupowym na pewno jest błąd i ewidentnie następuje wprowadzenie w błąd konsumentów.
Tak wygląda proces zakupowy na platformie Allegro z punktu widzenia konsumenta:
Jeżeli to jest prawidłowe i intencjonalne zachowanie systemu Allegro i nie wynika z błędu, to niniejszy problem zamiast do działu developerskiego powinien być adresowany raczej do działu compliance.
@mbuczek2 "Jednocześnie Allegro informuje mnie, że muszę dodać coś do koszyka aby mieć darmową dostawę, chociaż system wie, że dla tego produktu wspólna metoda dostawy nie jest darmowa w ramach Allegro Smart."
Nie - system nie informuje, że musisz dodać coś do koszyka aby mieć "darmową" dostawę - system informuje, że:
"brakuje 46,02 zł do dostawy za 0,00 zł"
ale przecież system nie wie co masz zamiar do tego koszyka dodać - może dodasz coś co ma wspólne metody dostawy w ramach SMART ale równie dobrze możesz dodać coś to tych dostaw wspólnych nie ma.
Aczkolwiek - zgadzam się, że system powinien już w tym miejscu:
weryfikować czy dane oferty mają wspólne metody dostawy.
"ale przecież system nie wie co masz zamiar do tego koszyka dodać - może dodasz coś co ma wspólne metody dostawy w ramach SMART ale równie dobrze możesz dodać coś to tych dostaw wspólnych nie ma."
A skąd kupujący ma do jasnej ciasnej wiedzieć, czy dany przedmiot który chce dodać dodatkowo do koszyka ma "wspólne" czy tylko "indywidualne" dostawy smart? Mam tylko "Dobierz, aby mieć darmową dostawę", a w informacjach o kosztach wysyłki dla obu przedmiotów jest "Kurier, DHL 14,99 zł, za darmo z pakietem dla zakupu od 65 zł". Dopiero po dodaniu obu do koszyka i próbie płatności, jakiś magiczny system coś tam gdzieś w tle wylicza i wychodzi mu, ze jednak akurat tych dwóch ofert to w ramach Smart łączyć nie można. Usuwam zatem go z koszyka, poświęcam kolejne 15 minut na znalezieniu innej oferty smart od tego sprzedawcy, dodaje do koszyka, przechodzę do płatności i... znów pudło, bo system znów wyliczył, że nie, tych też nie można łączyć.
I najciekawsze jest to, że tu nie ma żadnego błędu, ale celowe działanie Allegro do robienia konsumentów w przysłowiowe bambuko.
@mbuczek2 "w informacjach o kosztach wysyłki dla obu przedmiotów jest "Kurier, DHL 14,99 zł, za darmo z pakietem dla zakupu od 65 zł"
Nie ma wspólnego kuriera DHL dla obu ofert.
Wspólny jest tylko GLS poza SMART.
Dla siatki metody dostawy na adres to:
Dla opasek zaciskowych:
OK, faktycznie.
Pytaniem jest jeszcze jak przefiltrować oferty sprzedającego aby były smart kompatybilne z przedmiotami które są już koszyku? Bo tak jak wcześniejszej zostało wspomniane informacja "pokaż oferty z wybraną korzyścią" mocno wprowadza w błąd.
@mbuczek2 Tego się - z tego co mi wiadomo - zrobić się nie da.
A dać się powinno 🙂
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@komis-bell Myślisz, że jest w ogóle szansa że Allegro samo z siebie naprawi funkcjonalność "Pokaż oferty z wybraną korzyścią" tak aby nie wprowadzało kupujących w błąd czy cokolwiek ruszą w tym temacie dopiero jak pismo z UOKiK dostaną?
Teoretycznie jest szansa, że zrobią to sami z siebie ale w mojej opinii jest ona bliska zera.
Można zgłosić swój pomysł. Może w ciągu kilku lat uda się to zmienić 🙂
Co do UOKIK - reakcja Allegro na takie pismo będzie następująca: