Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Niedawno zacząłem systematycznie przeglądać oferty allegro w poszukiwaniu nowego telefonu.
Do wczoraj ofert w wybranej przeze mnie kategorii i parametrach było 64.
Dzisiaj jest ich prawie 1000!!!!!!!
900 ofert jest od jednego sprzedającego z Chin, takich jak ta:
https://allegro.pl/oferta/smartfon-samsung-galaxy-note-10-12-256-gb-czarny-9298076314
Czy to jest w ogóle dozwolone? Powiem szczerze, że mi się odechciewa szukania czegokolwiek, jak nie mogę obejrzeć innych ofert, bo wszystko jest zapchane jedną ofertą i dziwi mnie to, że Allegro na to nie reaguje.
Nie kupuj w takich ofertach, adres do zwrotów i reklamacji podany w Chinach. Po lewej stronie listy ofert zaznacz "dostawa z polski".
Widzisz zapomniałem że taki filtr jeszcze można wrzucić.
Nie zamierzam nic takiego stamtąd kupować, bo to ani gwarancji, ani gwarancji że w ogóle przyjdzie.
Dziwi mnie, że allegro nie reaguje na takie zaśmiecenie...
Takie ofert są niby zgodne z regulaminem, choć nie do końca. Są dane firmy, jest adres do zwrotów i reklamacji, dla Allegro nie ma znaczenia, że w Chinach, ważne, aby sprzedawca płacił prowizje. Dla kupującego może to mieć znaczenie kluczowe. Do tego cena podana w ofercie nie jest ceną brutto, a w regulaminie Allegro jest napisane, że ceny muszą być podane w wysokości brutto. Allegro ostrzega w zakładce Dostawa i płatność wskazanych ofert, że do ceny po takim zakupie może być doliczony VAT poza aukcją, a cena brutto to cena z VAT. Te oferty są więc wystawione w cenie netto.
Dodatkowo do tego dochodzi ilość identycznych ofert w liczbie przekraczającej 900 jednego przedmiotu. To jest w tym wszystkim najśmieszniejsze...
@_HolaOla_ Coś kiepsko Wam idzie, w odróżnieniu od niego. Miał 944 aukcje tego telefonu, teraz ma już 1226...
A teraz 1772..
2696...
Chłopak się stara, 32171 aukcji telefonów... Zaopatrzy małe miasto. I ta liczba wciąż rośnie. A Allegro - śpi.
1814...
2611...
Żeby było śmiesznie, mam to wyszukiwanie w ulubionych, co za tym idzie dostaję codziennie mail z nowymi ofertami. Tak długiego jeszcze nigdy nie było 🤣
Chyba "zrobienie z tym czegoś" jest trudniejsze niż mam się wydaje...
Allegro samo sobie robi QQ. W regulaminie brutto, a u chińczyków ostrzegają, że może być cło i VAT. Pomijam drobiazg, że informacja jest niezgodna z obowiązującymi przepisami w Polsce.
Drogie allegro to nie prawda. że zwolnione z opłat celnych są przesyłki do 150 euro, kupujący może się niemiło zdziwić.
regulamin oferty tego Sprzedawcy nie jest zgodny z polskim prawem
jeżeli sprzedaje on w Polsce podlega on naszemu prawodawstwu
allegro powinno usunąć takie oferty
Albo ten sam używany przedmiot sprzedawany jest np 30 razy i każda aukcja jest z inną ceną np różniąca się o 50 groszy. np 45,50 ł potem 46,00 zł 46,50 zł i tak do 100 zł co to ma być?
Był przez chwilę dużym sprzedawcą 😂 46918 ofert
@_HolaOla_ "Podjęliśmy działania w stosunku do tego sprzedającego w tej sprawie. "
To dobrze. A teraz jeszcze podejmijcie działania w stosunku do niezgodnych z prawem ofert wystawianych w cenach netto.
@Vryko "A Allegro - śpi. "
Ależ skądże! Allegro nie śpi tylko nalicza opłaty a wystawione aukcje!
@glenmoranghie w kategorii Telefony i akcesoria (a w takiej wystawiał ten sprzedający) nie naliczamy opłat za wystawione aukcje. Co do ceny netto/brutto ( @xyz96 @akcesoria-net-pl ), jeśli towar jest sprzedawany spoza UE to w momencie sprzedaży jest w cenie brutto. Ta cena zamienia się w cenę netto dopiero gdy przesyłka przekracza naszą granicę. Stąd - realizując obowiązki wynikające między innymi z UoPK (art. 12 pkt 1.5) - w zakładce Dostawa i płatność informujemy w takich sytuacjach o możliwości naliczenia dodatkowych opłat.
Oczywiście takie dublowanie ofert, jak miało to miejsce w tym przypadku, nie jest dozwolone.