Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zgodnie z zasadami zwrotów opisanymi w pomocy dla kupujących jeżeli zrezygnuję z zakupu, to sprzedający ma od 2 do 7 dni kalendarzowych od momentu otrzymania przesyłki na zwrot pieniędzy. Ale jak próbuję skontaktować się ze sprzedającym (mineło 8 dni) to wyskakuje mi podpowiedź że sprzedający ma 14 dni na zwrot - jak to w końcu jest ?
Do 14 dni
Według prawa jest to do 14stu dni. Według regulaminu allegro 2 dni. Prawo jest nadrzędne xD. Ja tam o 2 dni kłócę się tylko wtedy jak wina jest po stronie sprzedawcy czyli on anulował. Po 7 dniach biorę zwyczajnie piszę wiadomość w stylu "nieśmiało przypominam o zwrocie", u większości sprzedawców nic więcej nie potrzeba. Przy anulowaniu generalnie powinien zrobić to szybciej i jakby nie zareagował na wiadomość to pewnie też bym po 7 dniach dyskusję założyła. A wiadomość pewnie blokuje Ci Alina, musisz tam potwierdzić chęć jej wysłania. Allegro nie może zrozumieć, ze ten bot jedyne co robi prawidłowo to gra na nerwach...
Dzięki za info. Rozumiem że Alinę mogę pominąć ale w sumie dobrze że podpowiedziała bo sądziłem że obowiązuje 7 dni a nie 14. A nie lubię się czepiać i poganiać - skoro sprzedający ma jeszcze kilka dni to zaczekam 🙂
Dokładnie mówiąc przepisy mówią tak: do 14dni od zgłoszenia odstąpienia lub może wstrzymać się ze zwrotem do czasu powrotu paczki z towarem chyba że otrzymał od kupujacego dowód nadania paczki zwrotnej
@Alb_allegro Bo zgodnie z prawem to ma 14dni ale od momentu odstąpienia od umowy zakupu--zwrotu a nie otrzymania albo odesłania.