anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro ogranicza konkurencję? Przeszukanie UOKiK

drekenzes
#19 Nestor ⭐

Czy jest możliwy jakiś komentarz Administratorów Allegro? Bo posty moderacji już znamy z forum.

https://uokik.gov.pl/czy-allegro-ogranicza-konkurencje-przeszukanie-uokik

@msniezek @b_marta_b 

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes o tym pisałem już parę lat temu , posty zwykle były usuwane , nawet i kilkudniowy ban mi się przytrafił .

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes a to najlepsze 🙂

Postępowanie wyjaśniające prowadzone jest w sprawie, a nie przeciwko konkretnym przedsiębiorcom. Jeśli zebrany materiał potwierdzi podejrzenia, Prezes Urzędu rozpocznie postępowanie antymonopolowe i postawi zarzuty konkretnym podmiotom. Za udział w porozumieniu ograniczającym konkurencję grozi kara finansowa w wysokości do 10 proc. obrotu przedsiębiorcy.

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@kostas11 Czyżby UPS, Fedex, GLS itd. się wkurzyli? Ja obstawiam UPS.

"Prezes UOKiK prowadzi postępowanie wyjaśniające dotyczące możliwego faworyzowania na platformie handlu elektronicznego allegro.pl własnych usług logistycznych Allegro, w tym dostaw do automatów paczkowych Allegro One Box oraz usług przedsiębiorców należących do programu Allegro Delivery. Podejrzewane działania mogą jednocześnie stawiać w gorszej pozycji firmy kurierskie, które nie należą do tego programu."

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes na 99 UPS

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@mdrogeria InPost też nie należy do tego programu 😉

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@sl-aw-ek Inpost należy, ma paczkomaty. Nie ma kuriera. A ostatni zgrzyt w AD był na linii Allegro One-> UPS. Fedex bierze Inpost, też może być.

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Czy Fedex bierze czy nie to sie jeszcze ma wyjaśnić, bo podobno bez zgody inwestorów nie mogą sprzedać...  

Ogólnie mogę sie założyć, że do godziny ten temat też zniknie. A co myślę to chyba pisać nie muszę. Zreszta jakbym się wypisała to znowu bananem bym oberwała xD

Już raz miałam za protesty na zmianę punktu dostawy przy ponowieniu płatności czyli już po zawarciu umowy...

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sl-aw-ek i nigdy nie należał , a przy rozwodzie UPS - AD ponoć żyletki fruwały , mam u siebie w sklepie AP i inne , wystarczy nieco pociągnąć za język opiekuna czy kurierów  ,a często i sami puszczają krew .

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@sl-aw-ek A fakt, pomyliłem AD z uczestnictwem w Smart. Czyli Inpost mimo udziału w smart mógł dostać gorsze warunki niż firmy w AD (większe dopłaty do przesyłek, wrzucenie dostępności na mapkę itd).

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes może FedEx po przejęciu inpost

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes nie koniecznie mogło się więcej skumulować, przewoźnicy, sprzedawcy, wkurzeni kupujący i się nazbierało tyle że wkroczyli do akcji 😄

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@drekenzes nasz rzecznik prasowy już się w tej sprawie wypowiadał - to jest nasz jedyny komentarz. Przypomnę:

Potwierdzamy, że przedstawiciele UOKiK przeprowadzili czynności w naszych biurach w ramach toczącego się postępowania wyjaśniającego. Tego typu działania są standardowym elementem procedur prowadzonych przez Urząd.

Jesteśmy przekonani, że nasze działania pozostają w pełni zgodne z obowiązującymi przepisami prawa oraz zasadami uczciwej konkurencji. Od samego początku postępowania w pełni współpracujemy z Urzędem, przekazując na jego wniosek wszystkie wymagane dokumenty i informacje. W tej sprawie również zapewniamy pełną transparentność i dalszą współpracę.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

datsun1931
#10 Popularyzator

Za podstepne przerzucenie kosztow smarta na sprzedawców (Gdzie to Allegro powinno płacic za swoj populistyczny pomys SMARTl aby osiagnac monopol cenowy) ,

Za tworzenie katalogu ktory powoduje bitwy cenowe i patologie aby produkt był wogole widoczny na serwisie.

Za restrykcji typu 1 dyskusja, 1 negatyw i - miliard punktow w dol ktore sciaga konto na dno i neiwazne czy szlusznie cyz nie slusznie

Za brak poszanowanie sprawy urlopow gdzie mozna bezstresowo zawiesic konto chcociaZ NA TEN 1 -2 dni a pozniej wrocic spokojnie do sprzedazy.

Kibicuje urzedowi aby zrobil rzetelna robote.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@datsun1931 uokik bada tylko jedną kwestię

tutaj masz linka

https://uokik.gov.pl/czy-allegro-ogranicza-konkurencje-przeszukanie-uokik

i nazywa swoją akcję przeszukaniem,

a komunikat oficjalny allegro zacytowany powyżej "czynnościami"

jak było naprawdę się nie dowiemy

cyt: "to jest nasz jedyny komentarz"

zdanie na ten temat musicie wrobić sobie sami

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

może jeszcze się doczekamy czasów - ,że to Allegro będzie skomlało o sprzedawców - jak im fala odejdzie do przyszłej konkurencji. Może się mylę  ( oby NIE ) - ale nigdy wcześniej - ten portal nie miał widma konkurencji tak dużego - jak obecnie. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie mylisz się. Ja już mając do wyboru tego samego polskiego sprzedawcę tu i na wiadomo którym chińskim portalu wybierałam tam... Lepsze raty, szybsze zwroty, wygodniejsze zakupy (bo jak za 5 min chce coś dokupić to anuluję, odzyskam kasę i ponowię zamówienie dokładnie w minutę), zero problemów... 

KrzepkiRadek
#9 Pomysłodawca

@-Outlet-Butik- nie żartuj 🙂 Gdzie to widmo? I dlaczego uważasz, że jest większe niż [edytowano] , czy kilkadziesiąt innych serwisów, które niemalże od początku istnienia Allegro próbowały i nadal próbują swoich sił [edytowano]?

Sprzedawcy nie "odejdą" do konkurencji, tylko będą wszędzie, gdzie się da. Więc to nie liczba sprzedawców jest kluczowym wskaźnikiem, tylko liczba sprzedanych rzeczy.

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

tak - było paru co chciało.

Dlaczego tak uważam ?

- Bo juz mają markę,

-Bo ONI JUŻ mają bazę setek  tyś firm które mają z nimi umowę na spedycję i obecnie sprzedają m.in na Allegro  - i podbijają na testy do nich - bo... bo mają takie prawo bo to ich Klient 🙂

Zatem w porownaniu do innych co próbowali - mogą dużą cześć z nich ( swoich Klientów na logistykę )  - wepchać na swój e-commerce - nawet tych co nigdy nie sprzedawali na Allegro !

Rozumiesz różnicę?

Kolejna - nikt nigdy - nie miał takiego zaplecza logistycznego - nawet Allegro na dzis nie ma i nie bedzie mieć.

Kolejna - nikt nigdy nie była aż tak w.... na Allegro jak obecnie sprzedawcy.

Dopiszcie kolejne - bo wg. mnie można to mnożyć 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-Outlet-Butik- puki będzie tu kupujący to i sprzedawcy będą 🙂