anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy allegro protect działa?

Juliaa3344
#1 Nowicjusz#

Kupiłam telefon Iphone za 5 799 zł (na raty w banku) i po 2 latach i 2 miesiącach stracił z dnia na dzień sieć (około miesiąc temu). Myślałam, że po prostu się popsuł ale po ustaleniu okazało się, że telefon ma blokadę IMEI w orange - dlatego nie działała żadna inna karta sim bo telefon był zablokowany;)) Zgłosiłam reklamację, odesłałam telefon ale i tak nie doszliśmy do porozumienia z sprzedającym więc wystąpiłam o wniosek do Allegro protect (mam wszystkie potwierdzenia - bank, orange itp.) czekam na decyzję ale zastawiam się czy to jest w ogóle realne żeby otrzymać jakikolwiek zwrot za to? Co śmieszne cwany sprzedawca spłacił jedną z rat i teraz telefon jest odblokowany. Nie zmienia to faktu jednak, że nie mogłam z niego korzystać i od prawie miesiąca była dyskusja za dyskusją. Wiadomo, już złożyłam pisma do urzędów i różnych osób ale zastanawiam się czy Allegro protect faktycznie cokolwiek zrobi?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@Juliaa3344  jakim cudem po dwóch latach i dwóch miesiącach rozpoczęłaś dyskusję🤔

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Juliaa3344
#1 Nowicjusz#

Dopiero teraz telefon przestał działać, jak to jakim cudem?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@Juliaa3344  no bo sprzedający odpowiada za wady tylko 2lata i ani dnia więcej, chyba, że gwarant dał dłuższą   gwarancję, ale w to Allegro już nie wnika

oznacz moderatorów

Juliaa3344
#1 Nowicjusz#

Na reklamację mam/miałam do listopada tego roku wiec mogłam normalnie zgłosić. 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Juliaa3344 Zakup został złożony 4.11.2023, zatem nie minęły 2 lata - dlatego mogłaś założyć dyskusję. Zgodnie z informacją w dyskusji, Twój wniosek jest rozpatrywany. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Juliaa3344  Gdzie jest teraz telefon?  No i kto jest jego formalnym właścicielem? Bank  czy Orange a może jakiś  posiadacz konta Orange.  To bardzo ważne.

oznacz moderatorów

Juliaa3344
#1 Nowicjusz#

Telefon jest u sprzedanego ale allegro napisało że ma go odesłać z powrotem.

wiadomość z Orange 

„Wyjaśniamy, że jest ono własnością Orange, a jego użytkownik nie ma prawa

go sprzedać.”

Przez miesiąc był zablokowany Imei, po odesłaniu do sprzedającego teraz nie jest chodź nie wiadomo na ile..

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Juliaa3344 w ofercie było, że telefon jest niespłacony? Jak nie to kupiłaś z wadą prawna. Odstąp od umowy kupna z tego powodu.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Juliaa3344   @Client:44052296   Przedmiot nie był własnością sprzedającego,  sprzedający nie miał prawa sprzedawać  telefonu,  umowa sprzedaży jest nieważna i  powinnaś mieć 100%  zwrot wpłaconych pieniędzy  plus przeprosiny za przykrości.

Ale skoro eksperci Allegro  nie uznają  podstawowych faktów to może to oznaczać tylko jedno:  sprzedawca jest pod szczególną ochroną Allegro, możliwe więc że jest to sklep Allegro.

Był już kiedyś taki temat (trudno zapomnieć), nasz Najjaśniejszy Przywódca Społeczności usiłował nas obrazić  nazywając  nas użytkowników "pelikanami chwytającymi wszystko " bo broniliśmy oczywistej  racji klienta a nie sklepu co było niezgodne z jego poglądami.

Są równi i równiejsi...

oznacz moderatorów