anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy należy mi się częściowy zwrot pieniędzy?

dann000
#7 Wielbiciel#

Cześć, kupiłem na jednej aukcji 15 par skarpet które były podzielone po 5 par(3 opakowania), zwróciłem 10 par czyli 2 opakowania a jedna otwartą zostawiłem u siebie, sprzedający napisał, że nie zwroci mi pieniędzy, bo na aukcji jest napisane 15 par i one stanowią jedną całość i musiałbym zwrócić wszystkie 3 opakowania, czy sprzedający ma rację czy należy mi się częściowy zwrot pieniędzy?

oznacz moderatorów
63 ODPOWIEDZI 63

dann000
#7 Wielbiciel#

zakupiłem dwie oferty z rożnymi rozmiarami, więc nie typowo dla smarta a napisałem tutaj, że jedną aukcje, żeby nie mieszać jeszcze bardziej

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@dann000  Ok, jesłi kupiłeś więcej "ofert"  to przepraszam.  Zestawy są fabrycznie pakowane po 5 par więc niczego nie zdekompletowałeś.  Ale sprzedawca w innej ofercie sprzedaje 5 par po 20zł, nie zdziw się więc jeśli zwróci ci tylko róznicę 5 zł.  Ale coś zwrócić powinien. (o ile nie znajdzie śladów używania - teraz wszystkiego możesz się spodziewać)

oznacz moderatorów

dann000
#7 Wielbiciel#

Mozesz pokazac aukcje gdzie sprzedaje takie same skarpety po 20zl?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@dann000  Nie widzę takiej potrzeby żebym dla ciebie wyszukiwał ofert.  Miłego dnia życzę.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@dann000 prawo mówi jasno , towar po odstąpieniu należy do sprzedawcy , jeśli nie zwrócisz w terminie całości sprzedawca będzie miał pełne prawo wezwać Cię do zwrotu i naliczać Ci za ,, bezumowne korzystanie z przedmiotu ... kropka 

oznacz moderatorów

dann000
#7 Wielbiciel#

Gdzie jest tak napisane? Chetnie bym to poczytal

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@dann000 więc czytaj.... choć to trochę woda po kisielu , powinieneś to zrobić przed zawarciem transakcji . Sprzedawcy zwykle idą klientom na rękę co nie znaczy ,że muszą to robić .

oznacz moderatorów

dann000
#7 Wielbiciel#

Na aukcji jest napisane jeszcze coś takiego

"Kupujesz produkt w zestawie? – jeżeli zwrócisz część zestawu, stracisz prawo do zniżki. Kwota zwrotu zostanie pomniejszona o różnicę pomiędzy ceną produktu w zestawie, a ceną produktu bez zestawu"

co to oznacza, bo nie za bardzo rozumiem

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@dann000 Wskazana przez Ciebie oferta nie ma oznaczenia ,,zestaw ,,

oznacz moderatorów

dann000
#7 Wielbiciel#

w aukcji jest napisane, że to zestaw

"SKARPETY MĘSKIE ZESTAW 15 PAR BAWEŁNA, SPORTOWE, CZARNE"

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@dann000 Zestaw 15 par w jednej ofercie.

Czym innym jest zestaw dwóch różnych ofert.

Tak czy inaczej tu nie ma to żadnego znaczenia.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@dann000 Naprawdę po co się z nimi wykłócasz, prawie wszyscy to sprzedający, wrogo nastawieni do kupujących , wg prawa masz prawo do zwrotu, sprzedający nie ma prawa nie przyjęcia zwrotu, ma prawo obniżyć Ci zwrot środków, ale nie może nie przyjąć zwrotu konsumenckiego, Otworzyłeś dyskusję??

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@LEW433 Nikt tu nie napisał, że sprzedający robi słusznie odmawiając zwrotu.
Piszemy, że kupujący odstąpił od całości umowy i zgodnie z przepisami powinien zwrócić całość zakupu.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@dann000 Oznacza to tyle, że:

Standardowa cena X wynosi 10 zł
Standardowa cena Y wynosi 10 zł

Cena w zestawie X+Y wynosi 15 zł

Kupujesz w zestawie produkt X oraz produkt Y (uśredniając cena za jeden z elementów zestawu wynosi 7,5 zł) a następnie zwracasz tylko jeden z nich.

Sprzedający w takim wypadku zwraca Ci tylko 5 zł.

Aczkolwiek tu nie ma to zastosowania bo to tylko ogólna informacja a ta oferta nie jest zestawem.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@br. @komis-bell @mdrogeria  czy przeczytaliście dokładnie pytanie ? 

Autor nie pyta się ile dostanie tylko czy mu się należy, bo sprzedawca odmawia przyjęcia zwrotu, przez co łamie prawo 😞

@dann000 otwórz dyskusję i poproś o pomoc allegro, i nie słuchaj wpisów bo to odpowiadają sprzedawcy i bronią swojego 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@kostas11  Po pierwsze ja nie jestem sprzedawcą, aktualnie niczego nie sprzedaję.

Od początku pisałem że zwrot jakiejś kwoty mu się nalezy, natomiast dyskusja zeszła na temat poboczny: ile mu się należy lub czy w ogóle coś się należy.

Do instrukcji założenia dyskusji jest  tylko jeden upoważniony więc nie psuj mu interesu...😁

oznacz moderatorów

szymela54
Maestra

@kostas11 Ja także nie jestem (nie byłam i na pewno nie będę) sprzedawcą, a to co "moje" broni się samo 😉.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@br. @szymela54 a wiecie że to na końcu co dopisałem to taki ukłon w stronę zwierzaczka z grzywą chciałem go wyprzedzić 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

szymela54
Maestra

@kostas11 Dokładnie tak pomyślałam 😄

oznacz moderatorów