anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy regulamin zwrotu sprzedającego jest zgodny z regulaminem allegro ?

agent_x007
#9 Pomysłodawca

Witam 
W skrócie, sprzedający ma własny "wewnętrzny" sposób prowadzenia reklamacji (opisany w zakładce "o mnie"). Chciałem się upewnić, czy nie łamie on ogólnego regulaminu allegro.pl
Zaznaczyłem punkty budzące moje wątpliwości :

443eb073-b85b-4d9d-9afa-6ecc35bbe5d4.png

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
33 ODPOWIEDZI 33

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Moim zdaniem tak, a na pewno jest zgodne z prawem stojącym wyżej niż regulamin Allegro.

Ma prawo obniżyć wartość zwrotu o zużycie towaru. Często nawet zaleca się tu wystawienie takiego przedmiotu na licytację i zwrot kwoty jaką dostał, ale może też to zwyczajnie wycenić. 

Oświadczenie to też norma. Na Allegro oświadczeniem będzie kliknięcie ANULUJ lub ZWROT.

Koszt odesłania ponosi kupujący, wszystko zgodnie z prawem.

Kolejny punkt to samo. Wyjątkiem jest smart, który się nie liczy. Jeśli np w ofercie była miniprzesyłka, a kupujący wybrał kuriera to sprzedawca ma prawo zwrócić tylko za miniprzesyłkę.

Pod odstępstwa pewnie wiele rzeczy można wliczyć. Głównie to jednak będzie miało zastosowanie przy zgłoszeniu zwrotu po terminie itp. Tu zgodnie z prawem może odmówić.

Allegro przeważnie stosuje się do tego. Jednak Allegro ma masę konsultantów średnio się orientujących w czymkolwiek (oraz boty udzielające się w dyskusjach), więc odpowiedzi nie na temat albo 3 różne odpowiedzi na to samo pytanie zdarzają sie dość często... Bierz to pod uwagę. 

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@agent_x007 

Podaj proszę numer oferty żebym mógł zgłosić to do weryfikacji.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

agent_x007
#9 Pomysłodawca

Witam
Tak jak pisałem w pierwszym poście. Tekst "regulaminu" nie jest dostępny pod ofertami ale tylko i wyłącznie na stronie "o mnie" sprzedawcy.
Czy mam podać link do jednej z ofert, czy do konkretnego sprzedawcy ?

Pozdrawiam

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Gdyby był dostępny gdzie indziej to Allegro by mu ofertę zdjęło i wlepiło punkty karne. Jedynym miejscem gdzie sprzedawca ma prawo wstawić tego typu informacje jest strona "o mnie". Krzyczymy tu od lat o ograniczeniach treści opisów. Tak ma być i już, a jak nie to zdejmiemy ofertę. Kilka takich razy i blokada konta gotowa... O to pretensje możesz mieć wyłącznie do portalu..

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane

@agent_x007 możesz podesłać link do oferty, sprawdzimy odpowiednią zakładkę. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

agent_x007
#9 Pomysłodawca

OK, przykładowa : https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-80486-overdrive-dx20dpr66-66mhz-sz935-socket-5-gwarancja-16...
Strona "o mnie" jest dosyć obszerna, ale zaznaczony fragment znajduje się (oczywiście) na końcu.

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@agent_x007 dzięki! Odnosząc się do zaznaczonych przez Ciebie fragmentów: 

1. Tak, sprzedający może pomniejszyć kwotę zwrotu, jeżeli w wyniku działania kupującego doszło do pomniejszenia wartości towaru. 
2. Sprzedający nie może wymagać wypełnienia swojego formularza odstąpienia, ponieważ prawo nie precyzuje jego formy, a więc kupujący ma tu dowolność. Sam zapis z zakładki nie jest jednak sprzeczny z prawem, ponieważ nie wyklucza odstąpienia w inny sposób. Termin 14 dni od otrzymania towaru jest zgodny z prawem.
3. Koszt w przypadku odstąpienia od zakupu ponosi kupujący. Oczywiście, jeżeli przesyłka była darmowa w ramach Allegro Smart! masz możliwość darmowego zwrotu i możesz z niej skorzystać. Sprzedającemu chodzi w tym punkcie o to, że nie on ponosi ten koszt. 
4. W przypadku odstąpienia sprzedający zwraca kupującemu koszt towaru plus najtańszej metody dostawy udostępnionej w ofercie (jeżeli kupujący ponosił koszt dostawy), w tym punkcie chodzi o to, że sprzedający nie zwróci kosztu przesyłki powyżej najtańszej udostępnionej. 
5. Ten punkt jest dość nieprecyzyjny. Jednak ogólnie ma sens. Sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia odstąpienia, jeżeli zostało zgłoszone po ustawowym terminie 14 dni lub jeżeli odstąpienie nie zostało zgłoszone (np samo nieodebranie przesyłki i jej zwrot do nadawcy nie jest równoznaczne z odstąpieniem od zakupu). 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

agent_x007
#9 Pomysłodawca

Ad. 3. Prośba o doprecyzowanie :
Czyli wysyłka do kupującego (na koszt sprzedającego), NIGDY nie ma miejsca ?
("ZAWSZE kupujący" = NIGDY sprzedający", brak wyjątków)

Dziękuję za odpowiedź. Generalnie, mam nadzieję że allegro nie ponosi zbyt dużych strat na uszkodzonym towarze w transporcie od tego sprzedającego (allegro protect).

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Mieszasz wysyłkę ,do kupującego’ ze zwrotem ,do sprzedającego’.

Wysyłka do kupującego MOŻE zostać zrealizowana na koszt sprzedającego ale nie ma to żadnego wpływu na to że koszt odesłania i tak jest po stronie kupującego. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@agent_x007 nie do końca rozumiem pytanie. Czy masz na myśli wysyłkę do sprzedającego na koszt sprzedającego? Coś takiego zachodzi w przypadku reklamacji, w przypadku odstąpienia koszt zawsze jest po stronie kupującego (oczywiście nie ponosi tego kosztu, jeżeli ma darmowy zwrot smart)

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@agent_x007 generalnie to jest opcja zwrotu na koszt sprzedającego w przypadku odstąpienia od umowy a nie tylko reklamacji - o ile się nie mylę to sprzedający może nawet taką opcję zaznaczyć w ustawieniach zwrotów ale jest to jeden z wyjątków o których pisaliśmy wcześniej. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@komis-bell ale tu mówimy o dobrej woli sprzedającego, który sam tę opcję udostępnia. A w tym przypadku nie mamy takiej sytuacji. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Syrena_zT @Tak. Dlatego napisałem, że jest to możliwe ale jest to jedynie wyjątek od reguły 😉

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

to opis procedury reklamacji czy zwrotu? Jesli zwrotu to wszystko się zgadza, przy reklamacji koszt odesłania jest po stronie sprzedawcy. 

W "mojej branży" to niektórzy mają niezłe kwiatki w warunkach sprzedaży, jak odkopie screeny to Wam wkleję. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@agent_x007 @gdvorek tu jest wszystko zgodnie z prawem, to co wkleiłeś dotyczy Odstąpienia a nie Reklamacji 😄

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

w regulaminie są klauzule abuzywne

łowcy regulaminów by mieli używanie

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@RED  Które klauzule są abuzywne w tym regulaminie? 

Nie mogę znaleźć tych screenów o których pisałam wyżej ale są na Allegro sprzedawcy, którzy piszą w regulaminie, ze za nieodebraną paczkę potrącają sobie 10% wartości albo, że nie przyjmują zwrotów otwartych perfum, bo otwarcie perfum zmienia ich zapach. To są klauzule abuzywne. Ale w przytoczonym regulaminie nie ma nic niezgodnego z prawem. 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@Health___Beauty na szybko bez zastanowienia ... 2, 9 oraz 10 😉 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@sl-aw-ek

Raczej tylko punkt 10 może być wątpliwy. Co do pkt 2 to można to potraktować jako opis czym jest zmniejszenie wartości (czyli za co sprzedawca może pomniejszyć zwrot). Co do punktu 9, to sprzedawca nie ma obowiązku zwracać wpłaty gotówką (przez przekaz pocztowy czy kurierem), bo jest to dość drogie. A zwrot przez Allegro itp to de facto zwrot na konto bankowe. 

oznacz moderatorów