Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
W skrócie, sprzedający ma własny "wewnętrzny" sposób prowadzenia reklamacji (opisany w zakładce "o mnie"). Chciałem się upewnić, czy nie łamie on ogólnego regulaminu allegro.pl
Zaznaczyłem punkty budzące moje wątpliwości :
Pozdrawiam.
Moim zdaniem tak, a na pewno jest zgodne z prawem stojącym wyżej niż regulamin Allegro.
Ma prawo obniżyć wartość zwrotu o zużycie towaru. Często nawet zaleca się tu wystawienie takiego przedmiotu na licytację i zwrot kwoty jaką dostał, ale może też to zwyczajnie wycenić.
Oświadczenie to też norma. Na Allegro oświadczeniem będzie kliknięcie ANULUJ lub ZWROT.
Koszt odesłania ponosi kupujący, wszystko zgodnie z prawem.
Kolejny punkt to samo. Wyjątkiem jest smart, który się nie liczy. Jeśli np w ofercie była miniprzesyłka, a kupujący wybrał kuriera to sprzedawca ma prawo zwrócić tylko za miniprzesyłkę.
Pod odstępstwa pewnie wiele rzeczy można wliczyć. Głównie to jednak będzie miało zastosowanie przy zgłoszeniu zwrotu po terminie itp. Tu zgodnie z prawem może odmówić.
Allegro przeważnie stosuje się do tego. Jednak Allegro ma masę konsultantów średnio się orientujących w czymkolwiek (oraz boty udzielające się w dyskusjach), więc odpowiedzi nie na temat albo 3 różne odpowiedzi na to samo pytanie zdarzają sie dość często... Bierz to pod uwagę.
to opis procedury reklamacji czy zwrotu? Jesli zwrotu to wszystko się zgadza, przy reklamacji koszt odesłania jest po stronie sprzedawcy.
W "mojej branży" to niektórzy mają niezłe kwiatki w warunkach sprzedaży, jak odkopie screeny to Wam wkleję.
@agent_x007 @gdvorek tu jest wszystko zgodnie z prawem, to co wkleiłeś dotyczy Odstąpienia a nie Reklamacji 😄