anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może odmówić zwrotu wpłaty po nieuzasadnionej reklamacji?

Client:49135622
#7 Wielbiciel#

Witam, zwróciłam kurtkę, przez przypadek zaznaczyłam reklamacje... Czy sprzedający może odmówić zwrotów środków za kurtkę poprzez nieuzasadniona reklamacje ? @Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

LEW433
#21 Demiurg#

A jak sądzisz, może odrzucić reklamację jak jest niezasadna.

oznacz moderatorów

Client:49135622
#7 Wielbiciel#

Ale czy może nie oddać mi pieniędzy za produkt ani go nie odesłać ?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:49135622 @Towar możesz odebrać na swój koszt. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Client:49135622 Opłać go,  musi Ci wówczas odesłać.

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

@LEW433 "jak może odrzucić niezasadną reklamacje" 😄

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Opłać go, musi Ci wówczas odesłać.😛

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Gratulacje składając reklamację  a nie zwrot odrzucono ci reklamację a czas na zwrot minął kurykę odbierasz na swój koszt

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@Client:49135622 A czas na zwrot minął? Jeśli nie, to poprawnie wyślij mu odstąpienie od umowy.

AGD-SERVICE
#13 Ambasador#

Sorry, to tak nie działa...

Albo reklamacja, albo odstąpienie od umowy.

Zwrot towaru - to inna sprawa - może on być związany z reklamacją lub odstąpieniem od umowy, lub z tym, że kupujący nie odebrał przesyłki.

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

Kupujący jak nie odbierze przesyłki z np. z punktu i wróci do nadawcy a minie termin na odstąpienie to odbiera towar na swój koszt, właśnie mam takich 7 przesyłek które lezą pół roku próbowałem się kontaktować z klientami żeby zabrali ale zero odzewu w takim przypadku mogę ich skasować za magazynowanie 😄

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@sklep_solpio nie wiem czy wiesz ale termin na odstapienie liczy sie od chwili wydania paczki a wlaściwie jest to 14dni od dnia kolejnego po wydaniu paczki więc jak paczki nie odebrał to ten termin nigdy nie zostanie przekroczony bo nigdy nie zaczął biec

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

wydania komu? kurierowi ?

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_   Może ktoś się wypowiedzieć odnośnie sprawy nieodebranej przesyłki przez klienta z paczkomatu lub punktu i powrocie jej do sprzedawcy (klient nie zgłosił odstąpienia od umowy)

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@sklep_solpio jeśli kupujący nie odbierze przesyłki z paczkomatu lub punktu i nie odstąpi od umowy, a przesyłka wróci do sprzedającego, to może on wyznaczyć czas na odbiór i poinformować kupującego, że po tym czasie umowę uznaje za rozwiązaną. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

@la_nika dziękuje za odpowiedź 😉 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Wyznaczy czas na odebranie, a jak wybierze czas kiedy przesyłka jest w drodze to co???

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@sklep_solpio kupującemu

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

@az1rael słyszałem inaczej od konsultantów w takim razie czekamy na odpowiedź moderatorów 🙂 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@sklep_solpio nie dziwię się bo jak ktoś ustawy nie czytał to różne brednie powtarza. Masz tu przepis

Art.  28.  [Początek biegu terminu do odstąpienia od umowy]

Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się:

1) dla umowy, w wykonaniu której przedsiębiorca wydaje towar, będąc zobowiązany do przeniesienia jego własności - od objęcia towaru w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik, a w przypadku umowy, która:

a) obejmuje wiele towarów, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach - od objęcia w posiadanie ostatniego towaru, jego partii lub części,

b) polega na regularnym dostarczaniu towaru przez czas oznaczony - od objęcia w posiadanie pierwszego z towarów;

2) dla pozostałych umów - od dnia zawarcia umowy

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223

oznacz moderatorów