Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Zamówiłam mały mebel w pewnym sklepie, ale nie został wysłany na czas. Po zapytaniu o termin wysyłki dostałam
po raz pierwszy wystawiłam negatywny komentarz sprzedającemu za - w skrócie - nieprofesjonalną obsługę. Finalnie wycofałam się z transakcji i anulowałam zamówienie zanim zostało wysłane.
Sprzedający w reakcji na mój komentarz przysłał mi maila pisanego niepoprawną polszczyzną i niepodpisanego z zarzutami w stylu, że jestem mściwa, złośliwa i niewyrozumiała oraz z informacją, że zostanę podana do sądu o zniesławienie.
Jak powinnam zareagować?
zgodnie z Konstytucją i przepisami na Allegro mamy możliwość oceny negatywnej - tak jest zaznaczone w przepisach wystawionych na Allegro
to napisz mi kto to jest a ja to zgłoszę do Allegro.
@ciemnemarzenie Ale co chcesz zgłosić? > nie napisał nic, co kwalifikuje się do zgłoszenia > to po prostu trzeba leczyć 👹
a jakie straty poniósł skoro wyzwał mnie od złośliwców na priv? ja też powinnam udać się z tym do rzecznika praw konsumenta. bo to jest oczernianie. nawet w wiadomości prywatnej w czasie gdy ja grzecznie się odzywałam do sprzedawcy plus napisałam że nie chcę od nich zwrotu kasy.
on od początku twierdził że klienci chcą wycyganić od nich paczki. to też jest oczernianie innych klientów.
Zgodnie z przepisami Allegro można wystawić negatywny komentarz.
@ciemnemarzenie zgodnie z prawem polskim to odpowiadasz za każda wypowiedź upublicznioną ale regulamin cię tu ani nie informuje ani nie uchroni. Jak dostaniesz pozew to w sądzie masz udowodnić swoje racje a ten kto przegra płaci koszty sądowe i możesz też zaplacić za spadek obrotów sprzedawcy za okres w którym negatyw miał przelożenie na sprzedaż co w przypadku dużego sprzedawcy to może być i kilkanaście tysięcy
dobra to za oczernianie mnie w rozmowach na priw też im mogę wytoczyć proces sądowy. poza tym zgodnie z prawem jest rodo.
Możesz wystawić, sprzedajacy może także pójść do sądu, teraz jest nagonka na kupujących, jak komentarz nie obraża to nie pójdzie tylko straszy.
dziękuję tyle wystarczy info pozdrawiam
I co z tego że jest rodo? Wystąpi do allegro o dane osobowe do pozwu i allegro ma mu te dane dać. Proste on ma prawo iść do sądu a rodo nie broni przed uzyskaniem danych do pozwu. Wy macie zawarty stosunek prawny poprzez umowę kupna sprzedaży rodo dotyczy udostępniania danych osobom trzecim
Wiem o tym, ja również mogę podać, że oczerniał innych klientów w rozmowach i mnie, co mam czysto na białym i negatywne opinie są również podane na ich stronie poza moją opinią.
Po 1 nazwanie kogos oszustem to oczernianie a publicznie pomowienie. Nazwanie kogos zlosliwym nim nie jest
Po 2 pozew cywilny mozesz zalozyc ale poniesiesz koszty zalozenia i musisz udowodnic pozwanemu w sadzie ze cie oczernil wiec za slowo zlosliwa szczescia zycze w udowodnieniu
Po 3 a masz z imienia i nazwiska kogo pomowil z klientow? Ze chca cos wycyganic czy tak ogolnie polecial po kims blizej njeokreslonym? Bo jak 2 wariant to przygotuj siena koszt zalozenia slrawy koszty sadowe i pozew zwrotny za zadoscuczynienie za negatyw ktory oddzialuje na sprzedaz 30dni wiec wystarczy ze sobie sprzedawca porowna sprzedaze z 3 ost mieisecy przed negatywem w tym i zeszlym roku i przedstawi wiarygodna kalkulacje ile mu sie nalezy odszkodowania za spadek sprzedazy. Zalezy tez co sie w komentarzu znalazlo
ocena produktu tylko i wyłącznie, poza tym nie chcę nikogo wzywać do sądu. opinię swoją cofnęłam chociaż nie powinnam zawsze jak coś się nie udało z firmami innymi się takie opinie wystawia i jeest git, nie znam z imienia i nazwiska tych osób ale widać w ocenach pod tą firmą ze są takie.
napisałam już że wystarczy tych komentarzy. już wiem wszystko dziękuję.
poza tym nie zostałam nazwana oszustem tylko osobą złośliwą. co już napisałam powyżej. koniec komentarzy - już wszystko wiem, nie trzeba o tym już pisać.
@ciemnemarzenie O to im chodzi, żeby zmienić ocenę, wystaw same gwiazdki!!!
dziękuję za uwagę już nie trzeba pisać pod moim postem
A zdajesz sobie sprawę że, nagrywanie rozmów bez poinformowania i otrzymania zgody rozmówcy jest wykroczeniem?
@gabik18 oceniłaś transakcję, której nie było bo odstąpiłaś od umowy
oceniałaś aspekty, które mogą być oceniane tylko po otrzymaniu przedmiotu
działalność gospodarcza jest w Polsce chroniona - namawiasz do niekupowania u sprzedawcy
spodziewaj się pozwu bo Sprzedawca jeżeli uzna że jego dobro jest zagrożone może to zrobić
a zniesłąwienie wynika z tych samych przepisów co widać czasami w TV - gdzie politycy dziennikarze czy działacze społeczni muszą przepraszać za swoje publiczne wypowiedzi
a samo sprostowanie czasami kosztuje tak dużo że ludzie tracą mieszkania bo cennik płatnych ogłoszeń jest bardzo wysoki
podczas ewentualnego procesu ty musisz udowodnić jego prawdziwość - sprzedawca nie musi nic robić
@RED I Ty zastraszasz? Wyluzuj 🙂 Negatywa już nie można wystawić na Allegro, czy co ?
Twoim zdaniem to tylko do kupowania można zachęcać a do niekupowania już nie 🙂
Przecież napisała, jakie pismo dostała - niepoprawną polszczyzną 🙂 Standard od pewnego czasu.