anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedawca może nie wysłać towaru powołując się na błąd w cenie?

Client:44722999
#7 Wielbiciel#

Witajcie, 

Zamówiłam dzisiaj karmę dla kota, wszystko byłoby ok, gdyby nie to ze chwilkę później dostałam maila z informacja: „Niestety zamówienie nie może zostać zrealizowane. Powodem wystawienia aukcji jest błąd automatycznego systemu dodawania aukcji . złożone zamówienie zostanie anulowane a wpłacone środki zwrócone na konto.
Przepraszam za kłopot i pozdrawiam.”

Czy sprzedawca ma prawo nie wysłać towaru w takiej sytuacji? Nie chce nikogo narażać na straty, sprzedawca miał dobre opinie. Pierwszy raz taka sytuacja ma miejsce jeśli chodzi o moja „przygodę” z Allegro. Dodam, ze sprzedawca nadal nie anulował mojego zakupu. 

allegrowicze pomocy!

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Jeśli pomyłka była ewidentna to nie ma się czemu dziwić i sprzedawca może tak zareagować .Można sądownie domagać się wydania rzeczy ale jeśli cena jest wiele niższa niż rynkowa to orzeczenie może być na korzyść sprzedawcy.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:44722999 Chodzi tylko o błąd w cenie?

Sprzedawca może, powołując się na art. 84 Kc, odmówić sprzedaży wtedy, gdy cena była rażąco niska i kupujący mógł to z łatwością zauważyć. Ale o tym, czy cena była rażąco niska zadecydować może tylko sąd. Na rynku można spotkać wiele przecen towarów i promocji, więc kupujący ma prawo kupować po niskich cenach. Została zawarta prawnie wiążąca umowa, więc w zasadzie możesz domagać się wydania towaru.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Client:44722999 Bardzo mi przykro, że spotkała Cię taka sytuacja, ale w polskim prawie istnieje pojęcie tzw. wady oświadczenia woli. Oznacza to, że Sprzedający, który złożył oświadczenie pod wpływem błędu np. pomylił się w cenie wystawianego towaru na sprzedaż i pomyłka ta jest łatwo zauważalna (np. przez znaczną różnicę w cenie oferowanej od ceny rynkowej, tak jak w Twoim przypadku), może uchylić się od jego skutków prawnych. Jako platforma nie mamy tutaj pola do działania, bo Sprzedający ma prawo do złożenia takiego oświadczenia. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Client:44722999
#7 Wielbiciel#

W takim razie wszystko jasne, bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi! 🙂

oznacz moderatorów