anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy to zgodne z prawem konsumenta

Pawel37_37
#7 Wielbiciel
  • Dzień dobry,
    Zakładam ten temat, ponieważ w mojej dyskusji ze sprzedawcą Nr reklamacji: a0c44460-fac2-4846-b5bd-1a0bd8a261b9 doszło do sytuacji kuriozalnej. Doradca Allegro, zamiast pomóc, oficjalnie podtrzymał decyzję sprzedawcy i napisał mi wprost:

"Zgodnie z Regulaminem Allegro, sprzedawca decyduje, czy zakup jest zakupem konsumenckim. Równa się to z tym, że to Pan ma obowiązek odesłać towar do sprzedawcy w ramach reklamacji."
    Chciałbym publicznie zapytać, od kiedy to wewnętrzny regulamin prywatnej platformy handlowej lub subiektywna decyzja sprzedawcy stoją ponad powszechnie obowiązującym prawem w Polsce?
    Status konsumenta (oraz JDG na prawach konsumenta) jednoznacznie definiuje art. 22¹ oraz art. 385¹¹ Kodeksu cywilnego. Mój zakup w pełni spełnia te kryteria prawne. Z kolei art. 43g ust. 2 ustawy o prawach konsumenta wyraźnie mówi, że przy reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową, to sprzedawca ma obowiązek odebrać towar na swój koszt.
    Pracownik Allegro w oficjalnej wiadomości sankcjonuje bezprawne działania sprzedawcy, przerzuca koszty na kupującego i wykazuje się całkowitą nieznajomością przepisów prawa, na które powoływałem się w dyskusji. Próba wmówienia klientowi, że to "sprzedawca decyduje czy jesteś konsumentem" to jawne wprowadzanie w błąd.
    Proszę Moderatorów Allegro Gadane o pilną interwencję, wyciągnięcie tej sprawy z rąk niekompetentnego konsultanta i przekazanie jej do kogoś z Działu Prawnego lub do Supervisora. Nie zgadzam się na takie traktowanie i zamykanie oczu na łamanie prawa.
  •  
oznacz moderatorów
31 ODPOWIEDZI 31

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pawel37_37 Konsultuję Twoje zgłoszenie z odpowiednim zespołem. Proszę Cię o chwilę cierpliwości. 

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pawel37_37 Wracam do Ciebie z odpowiedzią. Doradca nie opowiedział się po stronie sprzedawcy. Jeśli sprzedawca podejrzewa, że zakup nie miał charakteru konsumenckiego, jako Allegro nie możemy tego podważyć. Nie jesteśmy sądem i nie mamy mocy prawnej, aby zweryfikować charakter zakupu. 

Wiktoria
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zakup na fakturę na firmę.

Sprzedawca sprawdza to po kodach pkd kupującego.

oznacz moderatorów

Pawel37_37
#7 Wielbiciel

Mój NIP 9131010587 

proszę sprawdzić moje PKD

nie mam zarejestrowanej działalności transportowej i nie świadczę usług związanych przewozem osobowym. 
w związku z tym zakup był konsumencki. 
Sprzedający nie ma prawa odmówić mi przyjęcia reklamacji na swój koszt. 
żądam wysłania darmowej etykiety do zwrotu towaru. 
informuje ze zgłoszenie reklamacji zostało napisane w pierwszy dzień użytkowania więc towar był wadliwy w momencie jego wyprodukowania. Został sprzedany mi z wadą. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pawel37_37 Ani Ty, ani my, ani Allegro nie ma możliwości podważyć decyzji sprzedającego. 
Może to zrobić jedynie sąd.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pawel37_37 czat źle Ci podpowiada KC tu nie ma zastosowania, wszystko jest w UK 

Art. 7aa. 1. Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b
stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej
działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby
charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej
przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów
o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.
2. Jeżeli z treści umowy, która ma być zawarta, nie wynika, czy ma ona charakter
zawodowy dla osoby fizycznej, o której mowa w ust. 1, osoba ta najpóźniej w chwili
zawarcia umowy może złożyć oświadczenie, że umowa ma dla niej charakter
zawodowy albo że nie ma takiego charakteru. Druga strona umowy nie może jednak
uzależnić zawarcia umowy od złożenia takiego oświadczenia

Allegro nie jest stroną transakcji, złożyłeś oświadczenie w dniu zakupu ? sprzedawca ma pod fakturą taki zapis:

Zakup został dokonany na cele firmowe

Jak uważasz inaczej udowodnij sprzedawcy, udaj się do rzecznika konsumenta, pytasz się nas o radę podaj co kupiłeś i swój nip zobaczysz jak to interpretujemy 🙂

Masz aktualne pkd czy jak kiedyś wpisałeś wszystko jak leci a nóż się przyda i teraz są problemy 😞

Pawel37_37
#7 Wielbiciel

NIP 9131010587 

kupiłem pokrowce do auta wada ujawniła się w pierwszym dniu użytkowania  więc jakie  ma znaczenie czy jest odpowiednie PKD 

nie mam firmy transportowej ani usług przewozu ludności. Pojazd użytkuje sporadycznie. 
nie zostałem poinformowany przez sprzedającego że mam złożyć oświadczenie czy zakup ma charakter konsumencki czy nie. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pawel37_37 Takie oświadczenie należy złożyć najpóźniej w chwili zakupu.

Sprzedający nie musi Cię o tym informować - to jest zawarte w przepisach UOPK na które się tu zresztą powołujesz.

oznacz moderatorów

Pawel37_37
#7 Wielbiciel

Jestem użytkownikiem Allegro od 23 lat!

Pierwszy raz czuję że nie mam wsparcia ani ochrony ja do tej pory. 
wiele produktów mogłem kupić taniej z pominięciem Allegro ale stawiałem zawsze na to że tu mam ochronę jako konsument. 
tu mam faktury i paragony i zawsze polecałem tą formę zakupu wszystkim. 
No cóż ,  świat się zmienia pewnie z mojego powodu nie zamknięcie platformy.
Przykre to a i niesmak pozostanie. 
dziękuję . 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pawel37_37 Kupując na fakturę nie jesteś konsumentem - w pewnych sytuacjach możesz jedynie nabyć pewne prawa przysługujące konsumentom.

Musisz zrozumieć że Allegro nie ma prawa podważać decyzji sprzedającego i nie ma prawa wymuszać na nim jakichkolwiek działań.

oznacz moderatorów

Pawel37_37
#7 Wielbiciel

Nie korzystałem pierwszy raz  z pomocy i zawsze ją otrzymywałem. 
Sprzedajacy korzysta z waszej platformy więc pośrednio ponosicie za niego odpowiedzialność. 
Ja kupiłem produkt na Allegro. 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pawel37_37 Tu chodzi o kwestie prawne. Nie jesteśmy sądem, dlatego nie mamy podstaw, aby podważać decyzję sprzedawcy. Jeśli nie zgadzasz się z nim, możesz wejść na drogę sądową. 

Wiktoria
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pawel37_37 @Tak, kupiłeś produkt na Allegro ale nie od Allegro tylko od tego konkretnego sprzedającego. 

Allegro to taka galeria handlowa online. 

Jeśli kupisz coś w galerii od jakiegoś sprzedającego i pojawi się problem to nie idziesz do właściciela galerii po pomoc tylko do sprzedającego a jeśli to nie pomoże to do odpowiednich instytucji. 

To jest dokładnie to samo a jedyna różnica jest taka że Allegro działa online. 

oznacz moderatorów

Pawel37_37
#7 Wielbiciel

W takim razie proszę o pomoc. 
sprzedający wprowadził was w błąd. 
na fakturze nie ma zapisu że towar został zakupiony na cele firmowe

oznacz moderatorów

Pawel37_37
#7 Wielbiciel

IMG_2623.jpeg

oznacz moderatorów

Pawel37_37
#7 Wielbiciel

Proszę wskazać wpis że zakup został dokonany na cele firmowe 

oznacz moderatorów

shopmw
#12 Orędownik

Sprawdź, przy następnym zakupie. Oznaczasz zaznaczając fakturę "ptaszek", że "Zakup został dokonany na cele firmowe"  pytanie czy patrzysz co zaznaczasz, czy jak koń...

oznacz moderatorów

Pawel37_37
#7 Wielbiciel

IMG_2623.jpeg

oznacz moderatorów

Pawel37_37
#7 Wielbiciel
  • Gdzie jest ten wpis że zakup jest na cele firmowe 
oznacz moderatorów