Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Zakupiłem konsolę PSP która według opisu miała być "idealna" a jest w stanie maksymalnie dostatecznym. Sprzedawca sprzedaje na koncie prywatnym mimo że ma firmę i daje gwarancję pisemną na tą firmę. Sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu i twierdzi, że konsola która jest mocno porysowana, ma pęknięcia i ubytki jest w bardzo dobrym stanie i nie znajdę nigdzie lepszej. Robi wszystko żeby nie przyjąć reklamacji. Czy taka sprzedaż jest zgodna z regulaminem allegro? Mam film jak rozpakowywałem konsolę - gdzie dokładnie widać jej uszkodzenia. Wrzuciłem już taki filmik jako ostrzeżenie dla innych na YT... @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
dyskusja już trwa od wczoraj, nic to nie daje sprzedawca twierdzi że konsola jest w super stanie i nie chce przyjąć zwrotu a pomoc prawnika allegro jak narazie też nic nie daje
@golo555 nie dziwię się bo sam nie wiesz co chcesz !!!
Sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu i twierdzi, że konsola która jest mocno porysowana, ma pęknięcia i ubytki jest w bardzo dobrym stanie i nie znajdę nigdzie lepszej. Robi wszystko żeby nie przyjąć reklamacji
Zdecyduj się czy reklamujesz czy zwracasz - odstąpienie ?
Chodziło mi o zwrot i tylko o tym rozmawiam z sprzedającym, to że tutaj napisałem reklamacja mając na myśli zwrot niczego nie zmienia - po prostu się pomyliłem.
Wg prawa prywatny sprzedajacy nie musi przyjmować zwrotu bez podania przyczyny, nic nie zrobisz. Jeżeli natomiast towar jest niezgodny z opisem to składasz reklamacje i tam jak sprzedający nie jest w stanie naprawić itd, to musi Ci zwrócić środki.
@golo555 a co ta gwarancja obejmuje? Do oferty były załączone zdjęcia przedstawiające stan konsoli? Pamiętaj, że każdy mierzy swoją miarą 😀 dla jednego stan idealny dla drugiego złom
No tak każdy mierzy swoją miarą ale pisząc że stan jest idealny nie spodziewasz się chyba pęknięć na obudowie. Sprzedający twierdzi że była to oferta wieloprzedmiotowa więc zdjęcia są z definicji poglądowe i może sprzedać konsolę jaka mu się trafi. Gwarancja jest nic nie warta skoro sprzedający nie chce przyjąć zwrotu mimo że chce opłacić przesyłkę i chce zwrot tylko za konsolę bez kosztów przesyłki to nie wierzę że respektował by gwarancję która obejmuje kwestie techniczne.
Czytasz co CI piszę, czy nie!! jak masz niezgodność z opisem to składasz reklamację(nie gwarancja) z tytułu rękojmi i tam sprzedający ma 14dni na jej rozpatrzenie, może uznać albo nie ale jak masz towar niezgodny z ofertą( nie było opisane że popękana) to śmiało składaj i tu wygrasz , zwróci Ci za zakup i zwróci koszty odesłania a jak nie zwróci to Allegro ci zwróci.
Spokojnie😅 właśnie przeczytałem, dobra tak zrobię. A o gwarancji pisałem tylko w odpowiedzi do kolegi który pytał...
Chcę Ci pomóc a Ty swoje, czasem chcesz coś ale źle to nazywasz a taki sprzedajacy zna się na tym doskonale i to wykorzystuje, złóż reklamację z tytułu rękojmi na niezgodność towaru z opisem w ofercie.🤗
Ok Dzięki wielkie, po prostu pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i jestem trochę zestresowany i zdenerwowany.
Opisz to w dyskusji i napisz że składasz reklamację z tytułu rękojmi na niezgodność z opisem-tylko powtarzam.😁
@LEW433: dalej jest "rękojmia" od 1.01.2023?
Tak została sama rękojmia nie ma już reklamacji z tytulu niezgodności z opisem
Tak kwestia nazewnictwa, masz rację teraz jest to: zamiast „rękojmi” mamy "odpowiedzialność za niezgodność towaru z umową"🤗
@golo555 na 90% skonczy się na tym że sprzedający reklamacje odrzuci a tobie coś allegro rzuci z pok jak psu kość. Pytanie za ile kupiłeś a po ile chodzą używki o takich parametrach technicznych jak twoja
Nie byłbym taki pewien skoro prowadzi na Allegro konto firmowe!
A ja byłbym jak sprzedaje co innego z firmy niż prywatnie
Jak zablokują to wszystko! więc jak jest (o ile jest) niezgodność z opisem to przyjmie reklamację.😁