anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dane konta

Client:41279759
#1 Nowicjusz

Dzień dobry, to już trzecia wiadomość o kradzieży moich danych z konta allegro. Proszę o działanie w innym przypadku powiadamiam CERT

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Skąd ta wiadomość?

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz

Z mojego maila oraz Allegro 

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:41279759 czy możesz pokazać nam tę wiadomość wraz z widocznym adresem nadawcy? 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz

IMG_6685.png

IMG_6686.png

IMG_6687.png

IMG_6689.png

IMG_6688.png

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:41279759  ja bym powiadomił uodo

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Wygląda na to, że dane wyciekły u sprzedającego a nie z Allegro.

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz

Tyle że oba z Allegro

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Maila dostałeś na zaszyfrowany adres podany w Allegro więc wiadomości przyszły na Twoją skrzynkę w centrum wiadomości ale to są maile od sprzedających i tak jak napisałem - wygląda na wyciek po ich stronie a nie po stronie Allegro.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ja w tamtym roku dostałem od Dafi info o możliwości wycieku danych.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:41279759 dziękuję za te zrzuty, ale jednocześnie zapewniam, że ta sytuacja nie jest wynikiem wycieku danych z serwisu Allegro. Z zrzutów, które tutaj wstawiłeś, wynika, że naruszenie dotyczy zewnętrznej bazy danych jednego ze sprzedających, u którego dokonałeś zakupu. Jako platforma nie mamy w tym przypadku podstaw prawnych do eskalacji sprawy do organów państwowych, ponieważ ten obowiązek spoczywa bezpośrednio na sprzedawcy, którego baza została naruszona. Fakt, że otrzymałeś takie powiadomienie, świadczy o tym, że podjął on już odpowiednie kroki. Informowanie poszkodowanych to standardowa procedura w takich przypadkach, która wiąże się również z oficjalnym powiadomieniem Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) przez podmiot, z którego dane wyciekły.

Ola
oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem. Jednak czy Allegro nie powinno wymagać od wszystkich stron działających na platformie odpowiedniego poziomu zabezpieczeń? Jednak dzięki Wam ( wdzięczność) robimy tu zakupy.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:41279759 oczywiście jako platforma kładziemy ogromny nacisk na bezpieczeństwo i wymagamy od sprzedających bezwzględnego przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych, co reguluje również nasz regulamin. Nie mamy jednak technicznej możliwości kontrolowania wewnętrznych, prywatnych systemów informatycznych czy baz danych, z których firmy korzystają poza Allegro (np. do zarządzania własnym magazynem). Gdy dochodzi do takiego incydentu, ściśle współpracujemy, aby wyjaśnić sprawę, jednak samo zabezpieczenie zewnętrznych systemów leży już całkowicie po stronie danej firmy.

Ola
oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Mysle, że będę wyrazicielem wszystkich by upomnieć dostawców. To jednak wrażliwe dane, a narażanie klientów na ryzyko phishingu itp konsekwencji. Pisze tak bo miałem zaufanie do platformy, a teraz ….

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:41279759 zapewniam Cię, że nasze wewnętrzne procedury bezpieczeństwa spełniają najwyższe standardy. Cały czas monitorujemy sieć i błyskawicznie reagujemy na wszelkie zagrożenia. Choć ten konkretny incydent wydarzył się poza nami, to właśnie dzięki odpowiednim procedurom bezpieczeństwa na Allegro (np. obowiązkowym powiadomieniom) dowiedziałeś się o sprawie i możesz zachować czujność. Bezpieczeństwo Twoich danych na naszej platformie jest i zawsze będzie dla nas absolutnym priorytetem.

Ola
oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz

Dziekuje

oznacz moderatorów