Witam serdecznie, zauwazyłem że pewien sprzedawca wprowadza w błąd. Ma ustawione w dostawie, że wysyła za pomocą InPost Kurier do godziny 23 przy cenie 99 złotych.
Dzięki czemu jego aukcje są wyświetlone dostawa jutro, a dopiero w koszyku okazuje się, że prawda jest zupełnie inna
Czy takie działanie jest zgodne z zasadami allegro? Konto expressdostawa24
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Coś chyba źle patrzysz, wrzuciłem testowo produkt i wyświetla się to tak:
Cześć @JuvenitoPL, sprawdziłem kilka produktów i przy każdym, przy którym wyświetlona jest informacja dostawa jutro, przesyłka kosztuje od 10,49 PLN:
@matt_rose ja znalazłem w ofercie 18367375584. W sumie ciekawa kwestia. Obecnie wyświetla się "kup do 17:05" ze względu na taką godzinę graniczną przy innej dostawie. Ciekawe rozwiązanie. Ciekawe czy również wpływa na Top ofertę.
Dzięki wielkie @kelpi_pl, skonsultuję sprawę i jeśli otrzymam więcej informacji, wrócę do tego wątku.
@matt_rose no i jest 23:00 😅 Swoją drogą ciekawe, że udało się osiągnąć odpowiednią ilość w ten sposób nadanych i dostarczonych przesyłek, żeby ta godzina graniczna się wyświetlała. Szczególnie zważywszy na koszt tej dostawy...
Jest 18:2, wyświetla mi się że mogę kupić do 23. Ale cena takiego zakupu i koszt wysyłki to 99 złotych. Wydaje mi się, że nie powinno tak się robić bo szukam oferty która faktycznie zostanie wysłana w dniu dzisiejszym a nie jawnego krętactwa.
@JuvenitoPL już to weryfikujemy, wrócimy do Ciebie z informacją.
jest to jak najbardziej możliwe, np. przy wysyłce z magazynu Allegro lub w ramach fullfilmentu Inpostu. A i wysyłka dzisiaj nie gwarantuje doręczenia na drugi dzień. W usłudze Inpost Kurier, przewidywany termin doręczenia to 2 dni robocze, a gwarantowany do 5 dni roboczych.
Dostawa na drugi dzień jest przewidywana w Allegro Kurier Inpost (to inna usługa niż Inpost Kurier), ale tu nie tu gwarantowanego terminu doręczenia.
@JuvenitoPL bo szukam oferty która faktycznie zostanie wysłana w dniu dzisiejszym a nie jawnego krętactwa.
no to znalazłeś w czym msz problem kupuj 😄 pamiętaj że z magazynów pakujących a ma je też InPost paczki wyjeżdżają nawet o północy i nie ma w tym nic dziwnego, kiedyś brałem paczkę z magazyny allegro i zamówienie z 21 nadali - wyjechało o 22 🙂
Fulfillment z nadaniem zamówienia po godzinie 23:00 jest możliwy dzięki zaawansowanym usługom logistycznym, szczególnie w przypadku współpracy z operatorami oferującymi automatyczne centra logistyczne (np. InPost Fulfillment) lub nowoczesne firmy 3PL pracujące w systemie zmianowym.
Indywidualne ustalenia: Możliwość nadania po 23:00 zależy od umowy z operatorem fulfillmentu – firmy specjalizujące się w szybkiej logistyce (fast commerce) oferują szersze okna czasowe.
Tylko jak ktoś ma takie coś to każda oferta z InPost jest dostępna a nie tylko ta za 99 złotych. Tutaj tylko opcja za 99 złotych jest dostępna dzięki czemu oferta wyświetla się że dostawa jutro.
Za taką cenę może dowozi samodzielnie do wybranego Paczkomatu. 🙂
Samo zawiezienie i nadanie w paczkomacie, jeszcze nic nie daje. Aby paczka została zaliczona jako nadana w terminie, musi ją jeszcze odebrać kurier. Tu należy nadmienić, że aby w ogóle wyświetlało się to ustawienie, co najmniej 10 paczek w ciągu ostatnich 30 dni, musiało zostać nadanych prawidłowo w wyznaczonym terminie.
Są 2 scenariusze. Albo Sprzedawca prawidłowo realizuje takie zamówienia i jeśli Kupujący zapłaci 99 zł za dostawę, to w jakiś sposób jest to nadawane w terminie, albo zastosowano tu pewnego rodzaju wytrych na wybicie ofert na tle konkurencji. Oba scenariusze są możliwe do realizacji, z zaznaczeniem, że pierwszy scenariusz uzależniony jest od dogodnej lokalizacji magazynu, z którego paczki są wysyłane. Drugi scenariusz to już niezłe kombinatorstwo. Na pewno nie jest to puste ustawienie i co najmniej 10 zamówień musiało zostać w ten sposób zrealizowanych.
Jak to sprawdzić? Chyba nie pozostaje nic innego jak zamówić @JuvenitoPL