anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Allegro Protect odrzuciło wniosek mimo zgłoszenia sprawy na policję

Client:72119939
#7 Wielbiciel#

Hej,kupiłam telefon który widniał w opisie aukcji jako powystawowy oryginalny, w opisie było że posiada nawet folię na wyświetlaczu oraz na klapie tylnej. Po otrzymaniu telefonu wizualnie wyglądał na idealne dlatego odłożyłam go na półkę i zaczęłam korzystać dopiero po miesiącu. Bardzo szybko telefon zaczął szwankować aparat fotograficzny nie działał prawidłowo przerywało w trakcie rozmów a bateria trzymała 7 godzin. Pojechałam 200 km do autoryzowanego serwisu Huawei na ekspertyzę gdzie się okazało że wyświetlacz był wymieniany obudowa środkowa wymieniana a klapa tylna w ogóle jest nieoryginalna. Poradzono mi na infolinii Allegro żeby zgłosić sprawę na policję i na podstawie zgłoszenia na policję miałam ubiegać się o Allegro Protect. Tak też zrobiłam kropka jednak po zgłoszeniu sprawy na policję mimo przesłania zaświadczenia o zgłoszeniu sprawy oraz ekspertyzy salonu Huawei wniosek został odrzucony. Inny konsultant powiedział że zwrot będzie możliwy dopiero wtedy jak będzie wynik postępowania czyli rozumiem że wtedy jak sprzedawca zostanie ukarany. Allegro zaleca odesłanie sprzedawcy telefonu natomiast na wielu innych portalach ten sprzedawca funkcjonuje jako oszust to znaczy ludzie piszą ostrzeżenia aby od niego nie kupować a pozytywne opinie na Allegro kupuje poprzez dołączanie informacji że wydłuża gwarancję o 12 miesięcy jeżeli kupujący wystawił mu pozytywną opinię na Allegro. Na innych portalach ci którzy od niego kupili piszą dosłownie że ta gwarancja to jest fikcja bo on jej w ogóle nie uznaje albo ściemnia że telefon nie działa ponieważ został uszkodzony przez użytkownika. Allegro żąda ode mnie odesłania telefonu do sprzedającego ale sprawa została już zgłoszona na policję więc nie wiem czy ja mogę ten telefon odesłać bo być może on będzie stanowił dowód w sprawie jestem teraz w kropce i nie wiem co mam robić sprawa toczy się już od dwóch miesięcy kosztowała mnie wiele nerwów i stresu oraz godzin spędzonych na telefonach z konsultantami Allegro oraz czterech godzin spędzonych na komisariacie policji. Konsultacji są niedoinformowani i każdy mówi co innego wprowadzając w błąd @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

#7 Wielbiciel#

Dodam że w pewnym momencie telefon w ogóle przestał działać tak jakby nie czyta karty SIM pojawia się cały czas określenie tylko telefony alarmowe być może dlatego że na podstawie numeru seryjnego sprawdziłam że telefon został przeznaczony do dystrybucji w Chinach w tym momencie telefon jest bezużyteczny i od miesiąca leży na półce

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@Client:72119939  kopiłaś telefon i położyłaś na półce  zamiast sprawdzić, czy jest zgodny z opisem w aukcji🤔, a po miesiącu zamiast złożyć reklamację, to poleciałaś na policję🤔

Po drugie jeśli ktoś dał pozytywny komentarz, to  zawsze może go zmienić na negatywny

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Telefon wizualnie wyglądał idealnie a poszłam na policję ponieważ mi tak doradzono nie odsyłam telefonu ponieważ jak wygooglowałam tego sprzedawcę to na innych portalach pokazało mi się że to jest oszust i ludzie ostrzegali że w ogóle przed kupowaniem od niego ale także przed odsyłaniem mu telefonu na reklamację 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Konsultanci Allegro doradzili mi zgłoszenie sprawy na policję jako oszustwo żeby dostać zwrot z Allegro Protect

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

A zmienić komentarz na negatywny można tylko do 90 dni od daty zakupu bo potem możliwość edycji wygasa,więc jeśli trefny telefon odmówi posłuszeństwa po więcej niż 90 dniach to nie ma jak zmienić m negatywny 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@Client:72119939  to prawda, ale jeśli to jest takie badziewie jak w Twoim przypadku, to myślę ,że trzy miesiące wystarczą, aby się przekonać, że jest niezgodny z opisem

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

bo wypłaty z allegro protect są uznaniowe, oparte na niepublikowanych i niejasnych zasadach

bo kliencie naciągają i koszta tego tworka pokonują możliwości tej wspaniałej instytucji

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć @Client:72119939, dziękuje za obszerny opis sytuacji.
Poprosiłem o konsultację z odpowiednim działem i czekamy na odpowiedź w tej sprawie.
Proszę Cię o odrobinę cierpliwości.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów