Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Zakupiłem produkt na raty 13 grudnia. Według allegro towar powinien trafić do mnie 27 grudnia. Od 26 grudnia zadawałem pytania sprzedawcy o wysyłkę, a ten mnie zwodził że już będzie wysyłał. 30 grudnia pokazała się zarejestrowana wysyłka o statusie w przygotowaniu. 31 grudnia po kolejnych zapytaniach o wysyłkę dostałem informację że na 100% zostanie wysłana 2 stycznia. 3 stycznia z braku wysłania przesyłki odstąpiłem od umowy poprzez formulaż zwrotu. Oczywiście zwracać nie było czego, bo wysyłka nie została nadana. Jednocześnie otworzyłem dyskusję informując sprzedającego że odstąpiłem od umowy. Sprzedający następnego dnia poinformował mnie że ma już towar i mi go i tak wyślę, na co nie było mojej zgody. 4 stycznia włożył przesyłkę do paczkomatu która dziś do mnie wyruszyła, i której nie odbiorę. Po poproszeniu allegro o pomoc w dyskusji dostałem informację że sprzedawca nie miał prawa mi wysłać przesyłki, a jednocześnie że to przedłuży mój czas oczekiwania na zwrot. Pytanie brzmi dlaczego to przedłuży mój zwrot, skoro rozwiązałem umowę ze sprzedającym za nim on wysłał mi towar? Status towaru mam jako zwrócono. Sprzedający mi napisał że czas na zwrot będzie liczył od momentu jak przesyłka do niego wróci, a przecież wysłał towar bezprawnie, bez mojej zgody, z pełną swiadomością że odstąpiłem od umowy. @
Bo prawo mówi, że sprzedający ma na zwrot wpłaty 14 dni na od otrzymania zwracanego towaru. Trzymaj kciuki, że przesyłka szybko do niego wróciła.
No tak, tylko że formalnie towar został zwrócony w dniu rozwiązania umowy, gdyż nie został do mnie wysłany, i taki ma status. A kupujący nie miał prawa już mi go wysłać. Czy to oznacza że jak będzie do mnie wysyłał za każdym razem jeśli do niego wróci, to czas oczekiwania na zwrot będzie mi się za każdym razem przedłużał? Coś tutaj jest nie tak.
@wa-fel @Masz rację - coś tu jest nie tak.
Jeśli złożyłeś oświadczenie o odstąpieniu od umowy przed nadaniem przesyłki to 14 dni na zwrot środków przez sprzedającego liczy się od momentu złożenia tego oświadczenia.
Chyba trzeba poprosić o interwencję 🙉
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@wa-fel konsultuję kwestię zwrotu i gdy tylko ustalę szczegóły, wrócę do Ciebie z informacją.
@wa-fel Zwrot jest wg prawa 14dni po odebraniu przesyłki towaru, dlatego tak ktoś napisał (pewnie automatycznie system), Natomiast jak odstąpiłeś od umowy przed wysłaniem to sprzedający nie powinien wysyłać, wysłana własną odpowiedzialność, Ty nie odbieraj takie przesyłki towar nie należy do Ciebie, w dyskusji napisz że wg regulaminu Allegro sprzedający w takiej sytuacji ma 2dni na zwrot środków, wg prawa do 14dni max.