Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłem od firmy monitor do komputera używany, który był opisany jako 100% sprawny. Dodam tylko, że sprzedawca udzielił mi pisemnej gwarancji na 30 dni, że sprzęt będzie przez ten czas w pełni działający. Okazało się, że monitor nie łączył już pierwszego dnia czyli działał w kratkę po 1-2 minutę od odpalenia i za chwilę gasł na amen. Zgłosiłem problem do sprzedawcy, a ten kazał mi się bawić kabelkami, przecierać alkoholem 😛 i robić restarty po czym mówił o zwrocie, więc tego samego dnia udałem się do poczty głównej, którą mam do godz. 20 i nadałem zwrot. Jakoś trzy minuty od dostania e-maila informującego o nadaniu paczki, sprzedawca odezwał się w dyskusji, że nie potrzebnie ten towar wysyłałem, naraziłem się na koszty transportu, ale on mi je zwróci, a sam nie zajmuje się naprawieniem sprzętu i że mogę sobie wybrać inny monitor z jego aukcji to albo mi cześć zwróci gdy tańszy albo dopłacę jak droższy. Nie chciałem już nic z jego katalogu, więc odmówiłem. Odezwał się po 4 dniach, że monitor przyszedł uszkodzony, a dokładnie zbity. Odesłałem go w ten sam karton w który przyszedł, zapakowałem w styropian, folie bąbelkowe tylko nie było mnie stać na DHL, bo koszt przesyłki trzykrotnie przewyższał cenę monitora, a sprzedawca pewnie korzystał z umowy firmowej i miał nadanie po dużo niższej cenie itp. Sprzedawca nagle stwierdził, że on by sobie ten monitor jeszcze naprawił wymianą kabla 😛 i żebym zgłaszał reklamacje na Poczcie. Tak też zrobiłem, ale po 14 dniach dostałem odmowę. Nie uznano mojej reklamacji, że produkt miał za duże gabaryty i był źle zapakowany oraz, że nie dokupiłem super płatnej opcji ostrożnie, która tez przewyższała cenę monitora. Teraz nie wiem co mam zrobić, bo od miesiąca nie odzyskałem pieniędzy, a sprzedawca ewidentnie się miga i umywa ręce, a na początku był tak chętny do zwracania pieniędzy nawet bez odsyłania towaru.
Odesłałeś samowolnie więc odpowiadasz za odesłanie. Po co odsyłałeś, złożyłeś reklamację i czekasz aż sprzedający( jak chce) to sobie odbierze, teraz reklamuj u przewoźnika.
No i co w związku z tym, skoro sprzedawca odpowiada za wysłanie sprawnego towaru, a tego nie zrobił i w dyskusji sam deklarował się, że nie chce towaru zwrotnego i odda pieniądze, a tego nie zrobił i czekał na przesyłkę. Jak przyszła uszkodzona to nagle sie wycofał z pierwszej deklaracji i już mu się odwidziało. Równie dobrze, mógł okładać tą paczkę kijem ze znajomym listonoszem, który dostał jakis procent z tego. Dziwne, że był chętny na zwrot, ale nigdy go nie dokonał.
On myślał ci zwrot lasy w ramach reklamacji zrobić gdzie odbiór po jego stronie jest a ty zrobiłeś zwrot towaru w ramach odstąpienia od umowy gdzie 1 pokrywasz koszt zwrotu, 2 odpowiadasz za spakowanie i w jakim stanie towar wróci. On teraz zgodnie z ustawą ci może zwrocić 1zł art 34.4 uk tyle ile to warte w tym stanie jak wróciło... samozaoranie z powodu nieznajomości prawa
Jakby odebrał sam a towar był źle spakowany to myślisz że kupujący by był bez winy?
to że on zleca odbiór nie znaczy że można go spakować dowolnie.
@Monika__L zdajesz sobie sprawę że kurier ma prawo paczki wydanej nie przyjąć jak jest źle spakowana? Skoro by przyjął tzn że nie miał do pakowania zastrzeżeń
Czy oprócz bycia zarozumiałym i przemądrzałym potrafisz też czytać ze zrozumieniem? Kompleksy leczy się u terapeuty, a nie na forum Allegro 😛 Paczka była spakowana prawidłowo w karton, folie bąbelkową, styropiany i mało tego jeszcze zabezpieczyłem ją specjalną taśmą zbrojącą! Trzeba by było rzucić tym z impetem, żeby cokolwiek w środku uległo zniszczeniu, ale widzę, że Poczta Polska wszystko co bez dokupionych oznaczeń traktuje po macoszemu. Nie opłacało się kupować dodatkowych opcji, bo wartość nadania przewyższała by wartość zawartości, więc może nie zwrócić nawet nic i tak wyjdę lepiej niż na twoich żenujących poradach. Proszę cię, żebys się więcej nie udzielał w moim wątku, bo nie wnosisz do niego nic prócz własnych problemów.
@hipolitka57 Jeżeli było ustalenia ze sprzedającym takie że zwraca kasę bez odesłania to czy odesłałeś czy nie to wtórne znaczenie więc wznawiaj dyskusje i oznacz ją jako nierozwiązaną, moderacja: @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Czy zamknąłeś, zakończyłeś dyskusję ? Prosiłeś o pomoc i o interwencję pracownika Allegro?
Czy sprzedający przedstawił jakiś dokument zgłoszenia uszkodzenia przesyłki w transporcie?
Nie prosiłem o interwencje, zakończyłem dyskusje w dniu odeslania towaru. Zglosiłem wtedy "wada wykryta podczas używania towaru". Tak, sprzedający wysłał mi zdjęcia rozbitego monitora i zgłoszony protokól szkody u przewoznika, gdzie było napisane, że opakowanie jest cale, były styropiany, folie, więc uważałem, że to zostanie rozpatrzone pozytywnie, a oni mi wyskoczyli ze złym zabezpieczeniem paczki.
@hipolitka57 Musisz teraz wznowić dyskusję, wiec albo tutaj prosisz moderatorki o wznowienie dyskusji albo zgłaszasz taką prośbę poprzez kontakt Allegro
Tutaj klikasz "Oznacz moderatorów" podajesz tytuł, nazwę przedmiotu i prosisz o wznowienie.
W dyskusji powołujesz się na niezniszczone opakowanie monitora, sprzedający sam nie odebrał uszkodzonego monitora, zlecił wysyłkę tobie ale nie dostarczył ci żadnej instrukcji jak monitor powinien być zabezpieczony. Monitor rzekomo uległ uszkodzeniu, twoim zdaniem z winy sprzedającego, z powodu zlekceważenia i niedopilnowania przez niego prawidłowej wysyłki i zapakowania monitora.
Poza tym masz prawo wątpić czy na zdjęciach jest ten sam monitor.
Oczywiście sprzedający zaprzeczy temu wszystkiemu ale jeśli znowu nie zamkniesz dyskusji to jest jedyna droga do uzyskania odszkodowania od Protect lub od sprzedającego.
Nie ma pewności czy wygrasz ale próbować trzeba, za bardzo zalatuje to cwaniactwem sprzedającego.
ps. od decyzji przewoźnika tez powinieneś się odwołać, ale sprawa sie wydłuża, zaczną ci uciekać terminy. A to nie twoja sprawa, odbiór monitora to był obowiązek sprzedającego.
Ten sprzedawca chyba ma praktykę zarabiania na zepsutych sprzętach, które wyglądają z zewnątrz ok, ale nie działają. Widzę, po negatywach, że nie tylko mi wysyła taki badziew, który zwyczajnie nie opłaca się zwracać bardzo drogimi paczkami. Spróbuję twojego rozwiązania, dzięki.
@hipolitka57 to może następnym razem przeczytaj komentarze ?
@hipolitka57 "...a oni mi wyskoczyli ze złym zabezpieczeniem paczki."
Czy oni zasponsorowali ci jakiś kurs prawidłowego zabezpieczania paczek? Ten zarzut uważam za bezczelność, oceniać to on ma prawo swoich pracowników a nie klientów.
Najlepsze jest to, że ta paczka była tak dobrze zabezpieczona, że nawet czołg nie powinien jej ruszyć... nie wiem w jaki inny sposób mozna opakować cos szklanego jak nie w styropiany, folie bąbelkowe i naklejki ostrożnie. Poczta się wymiguje, że maja opcje płatną "ostrożnie" i wtedy będą ostrożni, a jak nakleisz własny wydruk z tym napisem to będą nim pewnie rzucac, co uważam za kuriozalne. Nawet w protokole jest napisane co zawierała paczka i ile miała zabezpieczeń, a mimo to odrzucili z powodu złego zabezpieczenia.
Widać ze moderacja znowu omija sprawę dyskusji zamkniętej, poproś o pomoc może tam pomogą: https://allegro.pl/pomoc/kontakt
@LEW433 Mam wyjaśnić kwestię tego, że klient sam zamknął dyskusję, o czym pisał wyżej? 🙂
@w_kiwi kiciuś jak zawsze wszystko pokręcił
@hipolitka57 Na koncie, z którego piszesz nie ma żadnej dyskusji. Proszę, wskaż numer zamówienia, którego dotyczy dyskusja, a ja poproszę o jej wznowienie.
@w_kiwi Numer zamówienia: 44d3d781-bc0f-11ef-a81f-bb1c397223dc