Faktura korygująca - czy muszę ją odsyłać by dostać zwrot środków

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Czy po zwrocie (ostąpieniu od umowy bez podania przyczyny) musze odsyłać sprzedawcy fakturę korygującą, którą wysłał mi na maila? Kupuję bardzo dużo rzeczy przez allegro i zdarza mi się też rzeczy zwracać. Nigdy nikt nie prosił mnie o odesłanie faktury korygującej i uzależniał od tego zwrot środków.
Pytanie - czy to prośba ze strony kupującego czy jest to wymóg prawny?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
hyci jest to wymóg prawny / data i podpis /. Sprzedawcy stosują potwierdzenie mailowe otrzymania dokumentu , ale były przypadki zakwestionowania przez US takich dzialań .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@hyci Nie masz obowiązku fizycznie odsyłać (pocztą) żadnej faktury korygującej, nie może to być warunek zwrotu wpłaty po odstąpieniu od umowy. Potwierdź mu tylko mailem, że taką fakturę otrzymałeś.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie fizycznie, mailowo. Ale jest to problematyczne, bo drukarka padła i nie chce mi się biegać po mieście i drukować stronę, robić zdjęcie i wysyłać. Nigdy żaden sprzedawca nie wymuszał na mnie odsyłania takiej faktury. Zwrot zawsze wypełniałam przez allegro, jest tam nr konta i moje dane. Minęły 2 tygodnie i zwrotu środków nie otrzymałam. W dyskusji allegro sprzedawca odpowiada, że zwrotu nie wysłał, bo nie odesłałam faktury z podpisem...
Także mam napisać (szukałam w innych wątkach)"
"Potwierdzam otrzymanie faktury korygującej o nr.... dnia ...."?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Przepisy ustawy o VAT nie określają jednak szczególnych wymogów dotyczących formy takiego potwierdzenia, a więc czy powinien to być podpis kontrahenta na fakturze korygującej. Organy podatkowe akceptują każdy jego rodzaj, który pozwala bez żadnych wątpliwości ustalić, czy i kiedy faktura korygująca dotarła do nabywcy.
Powinny wystarczyć w mailu dane osobowe odbiorcy korekty , dane firmy z NIP-em i data .Niestety bywa ,że kontrolujący z US mają inne zdanie na ten temat .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@hyci Jeśli masz otwartą Dyskusję, poproś w niej o pomoc pracownika Allegro. Wymóg odesłania korekty jest w przypadku konsumenckiego odstąpienia od umowy niedopuszczalny. Nie może to stanowić warunku zwrotu środków. Jeśli mimo to nie odda pieniędzy, a pracownik Allegro Ci nie pomoże, po 14 dniach zamknij Dyskusję jako nierozwiązaną i złóż wniosek o zwrot wpłaty z Programu Ochrony Kupujących. To otrzeźwi sprzedawcę. https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/wybor-zamowienia

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tak, mam otwartą dyskusję. I zaraz zrobię jak radzisz. Dzięki.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
przecież na FV sprzedający nie musi przyjmować zwrotów. To jak to jest ?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A gdy nie jest się płatnikiem VATu tylko dotyczy podatek dochodowy i do każdej tranzakcji jest wystawiana faktura bez VATu, to też trzeba mieć potwierdzenie otrzymania faktury korygującej bez VATu?