anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Faktura na 0% z Francii

MAMY ROZWIĄZANIE!
kinlib
#7 Wielbiciel#

Sprzedający w opisie podał że wystawia fakturę VAT.Zdecydowałem się na zakup z myślą o zwrocie Vatu na firmę 23%.Przed zakupem wystosowałem zapytanie o fakturę VAT,co sprzedający potwierdził twierdząco.Po zakupie wystawił mi niczego wartą fakturę na O%,z Francji.Tym sposobem w zasadzie oszukał mnie na około 400zł.

Zataił przedemną fakt,że faktura na nic mi się nie przyda.

Jakie mam wyjście w obecnej sytuacji?

oznacz moderatorów
65 ODPOWIEDZI 65
LEW433
#21 Demiurg#

Zacznij od wyjaśnienia ze sprzedającym czy to normalne, ale wg.regulaminu Allegro ceny podane są cenami brutto a że to Fv na firmę powinno być napisane w ofercie ile, moim zdaniem. Otwórz dyskusję i czekaj na odpowiedź od sprzedającego.

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Otworzyłem dyskusje ,ale do sprzedającego nie przemawiają żadne argumenty.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@kinlib a jakie masz , podziel się z nami , a nallepiej podaj link do oferty , w której dokonałeś zakupu .

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Jeśli pytam się sprzedającego,czy napewno wystawia fakturę VAT,a on to potwierdza..zamiast dać sprostowanie że owszem wystawia,ale jest to taka i taka faktura,to jest fair wobec sprzedającego?

Ja nie muszę wgłębiać wszystkiego co ma tam wpisane .Kupiłem tylko dlatego że wystawia gość fakturę..no i się przeliczyłem.Zreszta firma z adresem z Chin, telefon tez..firma Kugoosmart. Inni sprzedający tez z niby Chin przynajmniej napisali o paragonie,a tutaj pułapka na kupującego. 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@kinlib Faktura ze stawką zerową jest również pełną fakturą Vat . 
Podaj proszę link do oferty , zweryfikujemy .

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Sprzedający dobrze wiedział że faktura taka nie będzie mi do niczego potrzebna.

To tak jakbym paragon dostał.

Proszę czytać co piszę .

Mdrogeria tez tak postępuje,?..ze jak ktoś pytałby o fakturę i byłaby na 0,to przemilczałby ten fakt?..czy wspomniał?

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@kinlib a Ty znowy swoje więc na koniec wytknę Ci 3 kardynalne błędy jakie popełniasz w swojm biiiznesie 

1. masz kiepskiego księgowego

2,   nie czytasz dzienników ustw co powinieneś robić jesli pkt1.

3. nie czytasz opisów ofert przed zakupem .

pozdrawiam 

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Dla mnie istotna jest uczciwość że strony sprzedającego.

Tak trudno to zrozumieć?

Na takim wpisie zeruje sprzedający, kosztem kupującego. 

Jeśli ktoś wpisuje fakturę VAT,to dla kupującego wiadomo o co chodzi.

Księgowy tu nie ma nic do rzeczy,bo tu chodzi o uczciwość a nie sprzedaż kosztem oszustwa.

oznacz moderatorów
Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@kinlib  

A ten negatywny komentarz o francuskich fakturach z kwietnia to Twój czy też go przeoczyłeś?

Byle jak zapoznałeś się z ofertą i informacjami o sprzedającym i teraz masz pretensje do całego  świata.

#7 Wielbiciel#

Nie wczytywałem się w opinię  bo większość ma takie i takie.

Pewnie mój błąd.

Szukałem sprzedającego który wystawia faktury VAT I na tym się skupiłem.I zostałem oszukany przez pseudosprzedajacego.

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@kinlib Pytałeś sprzedawcę czy wystawia fakturę Vat, a nie z jaką stawka Vat To TY sobie założyłeś te 23%, a jako przedsiębiorca (spółka to też przedsiębiorstwo) powinienes wiedzieć, że stawki Vat są rózne. Nie doczytałeś całości oferty i masz "pretensje do garbatego, że ma proste dzieci" Nie masz argumetów, które miały by "dotrzeć" do sprzedającego, bo próbujesz zwalić na niego własne gapiostwo. On nie ukrył żadnych istotnych informacji > umieścił je tam gdzie pozwala Allegro.

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Jakby był uczciwy nie wpisywałby wogole faktury VAT.. nie musi wupelniacvtej rubryki..po prostu pominąć. 

Najciekawsze ze mimo ze wskazałem dane do faktury..sprzedający się ociągał z jej wystawieniem.Tak jakby wiedział że będzie awantura. DZIWNE?

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@kinlib  moim zdaniem sprzedający nie popełnił tutaj nic złego

1) zapytałeś o fakturę - potwierdził że ją otrzymasz. Nikt nie może się domyślać że chodzi Ci o odliczenie VAT. Spółki często potrzebują FV ze względu na to że jest to najbardziej wiarygodny dokument dla US. Nie dla każdego odliczenia VAT są najbardziej istotne.

2) Czy pytałeś o stawkę VAT na fakturze? . W mojej branży większość towarów jest na 8% a po lutowych zmianach także są na 0%. Z pewnością jeśli ktoś pytałby mnie o fakturę to nie rozpisywałbym się na co jest jaka stawka VATu. Natomiast zdziwiłaby mnie reklamacja że ktoś o tym nie wiedział. Oczywiście klient otrzymując potem FV z zerowym VATem miałby mieć do mnie pretensje bo myślał że odliczy sobie 23%?

Wybacz ale to cokolwiek dziwne podejście. Sprzedawca informował ze wystawia francuskie FV . Ty jako podatnik VAT kupując towar z poza Polski powinieneś znać obowiązujące przepisy. Sprzedający wszelkich informacji udzielił jedyną osobą która popełniła błąd ( jeśli można mówić o błędzie) niestety ale moim zdaniem byłeś Ty

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Towar wysłany z Polski,a nie z poza Polski..firma zarejestrowana w Chinach..kontakt zerowy,mam na myslit telefon..no chyba ze z Chin.

Sprzedający nieznany..czy to on czy ona..

Przecież widać że jego wpis o fakturze VAT jest nastawiony na przyciągnięciu ewentualnego kupującego na firmę.W innym przypadku wspomniałby tylko o paragonie jak podobni sprzedający 

oznacz moderatorów
Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@kinlib 

Przecież sprzedający ma deklarację dostawy w ciągu 3 dni więc gołym okiem widać, że wysyłka z Polski.

A najlepsze jest w tym wszystkim to, że taki podejrzany sprzedający, kontakt z nim zerowy a Ty jednak kupujesz i to całkiem drogą rzecz. Gdzie tu jakaś logika?

#21 Demiurg#

@kinlib To co napisałeś to tylko Twoje "przypuszczenia" mające uzasadnić Twoje pretensje.

Sprzedający znany > nazwa firmy podana > dane też. To tak jak byś napisał > Allegro, a co to ? Kontakt do firmy był skoro dostałeś odpowiedź na pytanie o fakturę > znowu przekręcasz fakty.

Firma wystawia fry, więc jest to duzymi literami napisane tam gdzie nie chciało Ci się zajrzeć > ważniejsze było myslenie ile VAT-u uda Ci się odzyskać ? A oznaczenie o frze to pochodzi od Allegro.

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Oznaczenie pochodzi od allegro tylko trzeba kliknąć na dane okienko by tak było..Czyżbym się mylił?

oznacz moderatorów
kinlib
#7 Wielbiciel#

Naiwny sprzedający nie domyślał się niczego..że mimo adresu na fakturę to ociagał się z jej wystawieniem przez tydzień. 

To też normalne?..czy jednak bał się reklamacji?

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@kinlib Ale jakiej reklamacji ? Przepisy określają czas na wystawienie fry przy sprzedaży na odległość : Faktura wystawiana powinna być, co do zasady, nie później niż 15. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym dokonano dostawy towaru lub wykonano usługę. Czyli też jest OK. Powinienes to wiedzieć. Nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.

oznacz moderatorów
Skill_Player
#14 Krzewiciel#

Napiszę jako konsument...

Firma z Chin, wysyłka z Polski, faktura z Francji.... To jest pomieszanie z poplątaniem i takich "rzeczy" nie powinno być na Allegro ponieważ to jest po prostu motanie konsumentom w głowach.

Jeżeli kupujący pytał się o fakturę to sprzedawca powinien odpowiedzieć jasno i pełnym zdaniem - tak wystawiam: 0%, 23%, "100%" 😉 bez motania i niedomówień

oznacz moderatorów