Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedający w opisie podał że wystawia fakturę VAT.Zdecydowałem się na zakup z myślą o zwrocie Vatu na firmę 23%.Przed zakupem wystosowałem zapytanie o fakturę VAT,co sprzedający potwierdził twierdząco.Po zakupie wystawił mi niczego wartą fakturę na O%,z Francji.Tym sposobem w zasadzie oszukał mnie na około 400zł.
Zataił przedemną fakt,że faktura na nic mi się nie przyda.
Jakie mam wyjście w obecnej sytuacji?
Zacznij od wyjaśnienia ze sprzedającym czy to normalne, ale wg.regulaminu Allegro ceny podane są cenami brutto a że to Fv na firmę powinno być napisane w ofercie ile, moim zdaniem. Otwórz dyskusję i czekaj na odpowiedź od sprzedającego.
Otworzyłem dyskusje ,ale do sprzedającego nie przemawiają żadne argumenty.
@kinlib a jakie masz , podziel się z nami , a nallepiej podaj link do oferty , w której dokonałeś zakupu .
Jeśli pytam się sprzedającego,czy napewno wystawia fakturę VAT,a on to potwierdza..zamiast dać sprostowanie że owszem wystawia,ale jest to taka i taka faktura,to jest fair wobec sprzedającego?
Ja nie muszę wgłębiać wszystkiego co ma tam wpisane .Kupiłem tylko dlatego że wystawia gość fakturę..no i się przeliczyłem.Zreszta firma z adresem z Chin, telefon tez..firma Kugoosmart. Inni sprzedający tez z niby Chin przynajmniej napisali o paragonie,a tutaj pułapka na kupującego.
@kinlib Faktura ze stawką zerową jest również pełną fakturą Vat .
Podaj proszę link do oferty , zweryfikujemy .
Sprzedający dobrze wiedział że faktura taka nie będzie mi do niczego potrzebna.
To tak jakbym paragon dostał.
Proszę czytać co piszę .
Mdrogeria tez tak postępuje,?..ze jak ktoś pytałby o fakturę i byłaby na 0,to przemilczałby ten fakt?..czy wspomniał?
@kinlib a Ty znowy swoje więc na koniec wytknę Ci 3 kardynalne błędy jakie popełniasz w swojm biiiznesie
1. masz kiepskiego księgowego
2, nie czytasz dzienników ustw co powinieneś robić jesli pkt1.
3. nie czytasz opisów ofert przed zakupem .
pozdrawiam
Dla mnie istotna jest uczciwość że strony sprzedającego.
Tak trudno to zrozumieć?
Na takim wpisie zeruje sprzedający, kosztem kupującego.
Jeśli ktoś wpisuje fakturę VAT,to dla kupującego wiadomo o co chodzi.
Księgowy tu nie ma nic do rzeczy,bo tu chodzi o uczciwość a nie sprzedaż kosztem oszustwa.
A ten negatywny komentarz o francuskich fakturach z kwietnia to Twój czy też go przeoczyłeś?
Byle jak zapoznałeś się z ofertą i informacjami o sprzedającym i teraz masz pretensje do całego świata.
Nie wczytywałem się w opinię bo większość ma takie i takie.
Pewnie mój błąd.
Szukałem sprzedającego który wystawia faktury VAT I na tym się skupiłem.I zostałem oszukany przez pseudosprzedajacego.
@kinlib Pytałeś sprzedawcę czy wystawia fakturę Vat, a nie z jaką stawka Vat To TY sobie założyłeś te 23%, a jako przedsiębiorca (spółka to też przedsiębiorstwo) powinienes wiedzieć, że stawki Vat są rózne. Nie doczytałeś całości oferty i masz "pretensje do garbatego, że ma proste dzieci" Nie masz argumetów, które miały by "dotrzeć" do sprzedającego, bo próbujesz zwalić na niego własne gapiostwo. On nie ukrył żadnych istotnych informacji > umieścił je tam gdzie pozwala Allegro.
Jakby był uczciwy nie wpisywałby wogole faktury VAT.. nie musi wupelniacvtej rubryki..po prostu pominąć.
Najciekawsze ze mimo ze wskazałem dane do faktury..sprzedający się ociągał z jej wystawieniem.Tak jakby wiedział że będzie awantura. DZIWNE?
@kinlib moim zdaniem sprzedający nie popełnił tutaj nic złego
1) zapytałeś o fakturę - potwierdził że ją otrzymasz. Nikt nie może się domyślać że chodzi Ci o odliczenie VAT. Spółki często potrzebują FV ze względu na to że jest to najbardziej wiarygodny dokument dla US. Nie dla każdego odliczenia VAT są najbardziej istotne.
2) Czy pytałeś o stawkę VAT na fakturze? . W mojej branży większość towarów jest na 8% a po lutowych zmianach także są na 0%. Z pewnością jeśli ktoś pytałby mnie o fakturę to nie rozpisywałbym się na co jest jaka stawka VATu. Natomiast zdziwiłaby mnie reklamacja że ktoś o tym nie wiedział. Oczywiście klient otrzymując potem FV z zerowym VATem miałby mieć do mnie pretensje bo myślał że odliczy sobie 23%?
Wybacz ale to cokolwiek dziwne podejście. Sprzedawca informował ze wystawia francuskie FV . Ty jako podatnik VAT kupując towar z poza Polski powinieneś znać obowiązujące przepisy. Sprzedający wszelkich informacji udzielił jedyną osobą która popełniła błąd ( jeśli można mówić o błędzie) niestety ale moim zdaniem byłeś Ty
Towar wysłany z Polski,a nie z poza Polski..firma zarejestrowana w Chinach..kontakt zerowy,mam na myslit telefon..no chyba ze z Chin.
Sprzedający nieznany..czy to on czy ona..
Przecież widać że jego wpis o fakturze VAT jest nastawiony na przyciągnięciu ewentualnego kupującego na firmę.W innym przypadku wspomniałby tylko o paragonie jak podobni sprzedający
Przecież sprzedający ma deklarację dostawy w ciągu 3 dni więc gołym okiem widać, że wysyłka z Polski.
A najlepsze jest w tym wszystkim to, że taki podejrzany sprzedający, kontakt z nim zerowy a Ty jednak kupujesz i to całkiem drogą rzecz. Gdzie tu jakaś logika?
@kinlib To co napisałeś to tylko Twoje "przypuszczenia" mające uzasadnić Twoje pretensje.
Sprzedający znany > nazwa firmy podana > dane też. To tak jak byś napisał > Allegro, a co to ? Kontakt do firmy był skoro dostałeś odpowiedź na pytanie o fakturę > znowu przekręcasz fakty.
Firma wystawia fry, więc jest to duzymi literami napisane tam gdzie nie chciało Ci się zajrzeć > ważniejsze było myslenie ile VAT-u uda Ci się odzyskać ? A oznaczenie o frze to pochodzi od Allegro.
Oznaczenie pochodzi od allegro tylko trzeba kliknąć na dane okienko by tak było..Czyżbym się mylił?
Naiwny sprzedający nie domyślał się niczego..że mimo adresu na fakturę to ociagał się z jej wystawieniem przez tydzień.
To też normalne?..czy jednak bał się reklamacji?
@kinlib Ale jakiej reklamacji ? Przepisy określają czas na wystawienie fry przy sprzedaży na odległość : Faktura wystawiana powinna być, co do zasady, nie później niż 15. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym dokonano dostawy towaru lub wykonano usługę. Czyli też jest OK. Powinienes to wiedzieć. Nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.
Napiszę jako konsument...
Firma z Chin, wysyłka z Polski, faktura z Francji.... To jest pomieszanie z poplątaniem i takich "rzeczy" nie powinno być na Allegro ponieważ to jest po prostu motanie konsumentom w głowach.
Jeżeli kupujący pytał się o fakturę to sprzedawca powinien odpowiedzieć jasno i pełnym zdaniem - tak wystawiam: 0%, 23%, "100%" 😉 bez motania i niedomówień