Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedający w opisie podał że wystawia fakturę VAT.Zdecydowałem się na zakup z myślą o zwrocie Vatu na firmę 23%.Przed zakupem wystosowałem zapytanie o fakturę VAT,co sprzedający potwierdził twierdząco.Po zakupie wystawił mi niczego wartą fakturę na O%,z Francji.Tym sposobem w zasadzie oszukał mnie na około 400zł.
Zataił przedemną fakt,że faktura na nic mi się nie przyda.
Jakie mam wyjście w obecnej sytuacji?
@Skill_Player Ale tu nie ma niczego niezgodnego z prawem. Wszystko jest opisane w odpowiednich zakładkach tak jak dopuszcza Allegro. Po prostu trzeba włączyc myślenie i poczytać.
Nie widziałem tej oferty, chyba ktoś to usunął?
Tak czy siak jeżeli klient zadaje pytanie sprzedającemu to sprzedający powinien rzetelnie i w 100% z prawdą odpowiedz temu człowiekowi.
2. Jeżeli ktoś sprzedaje na Allegro, za pomocą polskiej platformy sprzedażowej to w domyśle jeżeli sprzedający wystawia fakturę i obowiązuje standardowa stawka opodatkowania na ten towar w kraju to faktura powinna zawierać tą stawkę a nie, że Francja, "zakładka "o sprzedającym" itp.
Pomijając 2 sprawa wygląda tutaj tak, że człowiek się pytał i nie dostał wyczerpującej odpowiedzi przez co mógł zostać wprowadzony w błąd.
Tutaj możesz zerknąć.
https://allegro.pl/uzytkownik/Kugoosmart/oceny?recommend=false&page=1
Ten sprzedający ma poleceń 97 % z hakiem i wystarczyło zerknąć w negatywy. Na wystawionych 8, dwa są o tych nieszczęsnych fakturach, Wystarczy jak napisał @Ziolko39 włączyć myślenie i poświęcić kilka minut na przeczytanie raptem dwóch zakładek.
Czyli coś jest na rzeczy, jeśli negatywy stwierdzają ze anonim nie wiadomo skąd (z Polski z Chin)łapie naiwnych na Vacie.
@Skill_Player już pisałem
Jeżeli ktoś mnie pyta czy wystawiam fakturę vat to ja odpisuje że : tak oczywiście wystawiam.
Nie podaje stawek ani przepisów ani wyjaśnień ponieważ zakładam że te kupujący zna. Warto zaznaczyć że w tym przypadku mówimy o transakcji miedzy dwoma podmiotami profesjonalnymi. Nie mówimy tutaj o sprzedaży konsumenckiej
@_Likos_ były gdzieś wyliczenia, że ile % Polaków nie rozumie tego co przeczytało więc może nie mówmy o tym, że kupujący musi znać stawkę opodatkowania danego towaru 😂
Pójdźmy może na ugodę, allegro powinno koniecznie zobowiązać sprzedających i dać taką opcję w formularzu wystawiania, żeby od razu wpisywać stawkę Vat gdy firma wystawia fakturę na dany towar i powinna być ona widoczna na stronie towaru.
Dążmy do jasności i niech nie będzie niedomówień z jednej czy drugiej strony transakcji 🙂
Dą
@Skill_Player Tak, zwykły konsument nie musi znać stawek VAT, ale tu mamy doczynienia z przedsiębiorcą, który działa na podstawie konkretnych przepisów > powinien je choć trochę znać . a przynajmniej te podstawowe.
A nie możesz zwrócić tego zakupu? Jeśli nie jest związany z prowadzoną działalnością to można odstąpić od umowy. Adres do zwrotów jest w Polsce.
Jaki ja przedsiębiorca..nie przesadzaj,bo mnie mdli:)
To byłoby uczciwe,i tak należało by postępować miedzy sprzedającym a kupującym.
@Skill_Player Masz link do innej oferty tego sprzedawcy. Podziekuj @Kaliope_Brzeg
https://allegro.pl/oferta/cleaning-robot-roborock-s7-12121271829
W sprzedaży na terenie wspólnoty sa różne stawki VAT > przedsiębiorca powinien się z tym liczyć. A odpowiedx była zgodna z prawdą, Pytanie : Czy wystawiasz fakturę Odpopwiedź ; Tak. Co tu jest nieprawdą?
@Ziolko39 tu jest niedomówienie, nie poinformowanie klienta w 100% na temat warunków zakupu.
Gdybym to sprzedawał poinformował bym: tak wystawiam fakturę Vat: 0%, lub 8%, lub 23%.
Była by to rzetelna informacja.
@Skill_Player nie ma czegoś takiego jak FAKTURA VAT 0 , FAKTURA VAT 8 CZY FAKTURA VAT 23
Stawka VAT jest zależna od wielu przepisów które PRZEDSIEBIORCA kupujący na fakturę powinien znać. Często wystawiam faktury gdzie część towaru jest na 23% inna cześć na 8% a jeszcze inna na 0% te wszystkie stawki VAT sa wykazane na jednej fakturze.
I teraz miałbym każdemu przedsiębiorcy tłumaczyć co i dlaczego ma taką a nie inną stawkę VAT?
Wybacz ale szanujmy sie. Ja wierze w inteligencje moich kontrahentów. Takie rzeczy po prostu trzeba wiedzieć prowadząc działalność
I dlatego interes mu kwitnie,przy akceptacji allegro..na działalność tego typu cwaniaków jak Kugoosnart i wielu innych.
No tak wszystko legalne, tylko śmierdzi przekrętem na odległość.
Jaki ten Ziolko39 oczytany,a gdzie taka ludzka uczciwość?
A to działa tak,doczyta się nie kupi..niedoczyta bo na górze wystawiam fakturę VAT.. a w korespondencji nie będę za szczery...to moja wygrana.
Tak to działa na cwaniactwie,przy akceptacji allegro.
@kinlib Masz całkowita rację > tak działa Allegro. Ale jesteś na Allegro na tyle długo, że powinieneś wiedzieć jak to działa > a wystawiam fre VAT dopisuje z automatu Allegro, bo to konto firmowe. A uczciwość > w miłości, na wojnie i w interesach nie ma przyjaciół > stara, znana od wieków sentencja.
Dlatego jest coraz gorzej na świecie od jakiegoś czasu.Po trupach do celu,bylebym ją był na górze.
@kinlib Zgadzam się. Ale Jak nie ja to on > więc wybór jest prosty.
A mogłoby przecież być inaczej..a nie na zasadzie pazerny jak człowiek.
@kinlib Chcesz zmieniać świat ?