anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Firma "e-pasek", albo "Trend_Zone", albo "FOSET".

pawelm11xz
#10 Popularyzator

Firma, która nie ma własnego towaru - świadczy usługi pocztowe!

Kupiłem u nich pasek do zegarka i otrzymałem rozczulającą odpowiedź, że kiedy producent przyśle im przedmiot, wtedy mi wyślą.

Oczywiście w ofercie mrowie rzeczy!

Telefon wskazuje na firmę Trend_Zone, Allegro na "FOSET", ja kupowałem na "e-pasek"....

Ile jeszcze mają kont na Alegro?

Ktoś się tym zajmuje?

oznacz moderatorów
36 ODPOWIEDZI 36

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@pawelm11xz 

Ta firma nazywa się "Foset", a Trend_Zone i e-pasek to marki ich sklepów (nazwa sklepu nie musi być taka sama jak urzędowa nazwa firmy).

Co do terminu doręczenia, to wstawia go Allegro i sprzedawca niewiele ma tu do powiedzenia. Po prostu Allegro uważa, że wie lepiej od sprzedawcy, kiedy ten może wysłać dany towar (deklaracja sprzedawcy też się wyświetla, ale trzeba wejść w szczegóły dostawy i gdzieś małą czcionką na dole będzie takie info) i wie lepiej od przewoźnika, kiedy ten go doręczy. 

Jeżeli chodzi o firmy kurierskie, to większość ma regulaminowy termin doręczenia 2-8 dni. Żadna firma nie oferuje w standardzie gwarancji doręczenia na drugi dzień.

A co do świadczenia usług pocztowych, to ta firma ich nie świadczy. Nie figuruje ona w Rejestrze Operatorów Pocztowych, wobec czego nie może ona świadczyć usług pocztowych i kurierskich (jest to branża regulowana). 

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

Jasne!

Przesyłka nadal nie wysłana - pobranie etykiety nie oznacza wysłania.

"e-pasek" nadal nie ma towaru, który sprzedaje!

Ja z ręką w nocniku i upomnieniem od Allegro.

Status przesyłki na Allegro - "opóźniona".

Ciekawe, kogo bronisz i dlaczego?

Podkreślam fakt, że otrzymałem informację, że towar zostanie wysłany po otrzymaniu go od producenta i naleganie na odstąpienie od transakcji.

Coś jeszcze?

Czekam z utęsknieniem na nowości!

Nie po raz pierwszy przekonuję się, czym dla Allegro są prawa klienta. Tyle, że bez klientów nie ma sprzedaży...

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

Czyli ta firma świadczy usługi pocztowe bez wpisu do ROP?

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@pawelm11xz 

Usługi pocztowe polegają na przyjmowaniu, sortowani i doręczaniu przesyłek. Do tego doręczanie własnych przesyłek nie stanowi usługi pocztowej (jest to usługa dostawy rzeczy). 

Oczywiście na etykiecie musi być nazwa firmy świadczącej usługi pocztowe, typ usługi nadawca (operator nie może być nadawcą, bo inaczej jest to przesyłka służbowa) oraz odbiorca. Do tego w przypadku przesyłki kurierskiej musi być nr umożliwiający śledzenie przesyłki w systemie danego operatora. 

Do tego w ich ofertach nie ma, że oni są przewoźnikiem, Mamy tam Allegro Inpost (to nie jest to samo co Inpost), Allegro One, Pocztę Polską itp.

A tu masz cytat z ustawy czy są i czym nie są usługi pocztowe

Art. 2. [Usługa pocztowa]
1. Usługę pocztową stanowi, wykonywane w obrocie krajowym lub zagranicznym, zarobkowe:
1) realizowane łącznie lub rozdzielnie przyjmowanie, sortowanie, doręczanie przesyłek pocztowych oraz druków bezadresowych;
2) przemieszczanie przesyłek pocztowych oraz druków bezadresowych, jeżeli jest wykonywane łącznie z przynajmniej jedną spośród czynności, o których mowa w pkt 1;
3) przesyłanie przesyłek pocztowych przy wykorzystaniu środków komunikacji elektronicznej, jeżeli na etapie przyjmowania, przemieszczania lub doręczania przekazu informacyjnego przyjmują one fizyczną formę przesyłki listowej;
4) prowadzenie punktów wymiany umożliwiających przyjmowanie i wymianę korespondencji między podmiotami korzystającymi z obsługi tych punktów;
5) realizowanie przekazów pocztowych.

2. Nie stanowi usługi pocztowej:
1) przemieszczanie i doręczanie własnych przesyłek, jeżeli jest wykonywane bez udziału osób trzecich;
2) przewóz rzeczy innych niż korespondencja, wykonywany na podstawie odrębnych przepisów;
3) wzajemna nieodpłatna wymiana korespondencji dokonywana przez wymieniające się podmioty;
4) przyjmowanie, sortowanie, przemieszczanie i doręczanie przesyłek przez pocztę specjalną ministra właściwego do spraw wewnętrznych;
5) przyjmowanie, sortowanie, przemieszczanie i doręczanie przesyłek przez wojskową pocztę polową.

A co to do praw klienta, to ustawowo sprzedawca ma 30 dni na realizację zamówienia. Ustawa stanowi: "Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie wydać rzecz kupującemu, nie później niż trzydzieści dni od dnia zawarcia umowy, chyba że umowa stanowi inaczej." (art. 543(1) KC). Na Allegro niestety umowa nie stanowi inaczej, więc obowiązuje termin ustawowy.

A co do przeadresowania, to odpada. Za przeadresowanie płaci się, jak za nową przesyłkę (bo de facto jest to kolejna przesyłka pod nowy adres). Sprzedawca od razu zamawia na twój adres w hurtowni. Jaki sens, aby sprzedawca płacił za wysyłkę do siebie, a potem od siebie do ciebie. Nie lepiej wysłać bezpośrednio do ciebie. Przy okazji, zamawianie do siebie, a potem wysyłanie do klienta to klasyczna sprzedaż. Przecież towar nie bierze się u sprzedawcy z powietrza.

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

Wiesz - pokochałem Cię.

Zupełnie bezinteresownie.

Stój nadal na straży - dzielnie i niezłomnie. 

Po 22 latach na Allegro nie jestem zdziowny tym, że prawa klienta znajdują się u was w okolicy okrężnicy.

Jak napisałem powyżej - [edytowano] wobec Allegro to Wersal wobec chlewa!

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@pawelm11xz 

Ale nikt tu nie łamie twoich praw. Jako konsument masz owszem swoje prawa, ale i obowiązki, tak samo sprzedawca ma prawa i obowiązki. Nie ma tak, że ty masz tylko prawa, a sprzedawca tylko obowiązki. Pewnie jeszcze byś chciał, aby sprzedawca miał obowiązek oddać ci towar za darmo, bo płacenie narusza twoje prawa.

Poza tym jak wspomniałem, nawet jak ten sprzedawca zamawia u innego sprzedawcy, to nie są to usługi pocztowe. A ogólnie coś takiego jest w pełni legalne, sprzedawca nie musi mieć towaru na stanie, ma tylko móc mieć możliwość zrealizować zamówienie w zadeklarowanym czasie. Sprzedawca może korzystać z usługi dropshippingu (czyli towar wysyłany jest bezpośrednio do nabywcy z hurtowni lub producenta) lub z fullfilmentu (czyli sprzedawca wynajmuje magazyn od firmy, która za opłatą przechowuje jego towar, pakuje, wysyła i obsługuje zwroty, ogólnie zajmuje się całą logistyką). Usługi fullfilmentu świadczy np Allegro, Inpost, Poczta Polska czy specjalistyczne firmy.

Dodam, że coś takiego pozwala czasem obniżyć ceny, bo nie masz kosztów magazynowania i zabezpieczenia towaru (a to wbrew pozorom kosztuje i to nie mało oraz nie musisz płacić za przesyłki do sprzedawcy, a taki koszt zawsze jest wliczony w cenę towaru).

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

A tak przy okazji - bardzo uważnie przygladnę się kopercie, czy aby nie jest tylko przeadresowana!

pawelm11xz_0-1765998972330.png

A przy okazji - dobrze, że nie jesteś w mojej rodzinie.

I pytanie z dziedziny...hmmm? Zoologii?

Skąd się biorą takie...Nie wiem!

Czyli ja jestem szmatą jako klient, a Pan jest mądry kodeksem? 

Super! Zapraszam do siebie! Nie spełnia to co prawda art.art. 190 KK, ale prawie!

Dobrej nocki życzę, we śnie o oszustach prawowomocnych.

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

Pozdrów Pan Szwagra!

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

" Pewnie jeszcze byś chciał, aby sprzedawca miał obowiązek oddać ci towar za darmo, bo płacenie narusza twoje prawa."

Oj tak, tak, tak!

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

Jeżeli - a jestem przekonany na 99% koperta została przez lenistwo firmy "worek", której tak Pan broni, tylko przeadresowana - wtedy nie skończy się na negatywie na Allegro. Wtedy w ruch pójdzie Urząd Skarbowy i Prokuratura. Buziaki!

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

Człowieku mój miły!

Czy Ty widzisz co piszesz? Czy uważasz, że jestem szmatą, bo domagam się dostawy w czasie?

Czy To faktycznie artykułujesz w oparciu o Regulamin a Allegro?

Czy ja jestem nikim?

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

Wiesz gdzie mam ciebie i mój chrześniak przypadkowo też?

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

A tak przy okazji - bardzo uważnie przygladnę się kopercie, czy aby nie jest tylko przeadresowana!

😁

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

OK. Jutro dostanę (jakoby) presyłkę. Jeśli po moim adresem na kopercie będzie inna naklejka - czego jestem pewien - firma "FOSET" vel Trend_Zone, alias "e_pasek" przestanie istnieć! I nieważne, że to Pana szwagier US i Prokuratura da sobie z tym radę.. Do wszystkich zainteresowanych.

oznacz moderatorów

pawelm11xz
#10 Popularyzator

OK. Jutro dostanę (jakoby) presyłkę. Jeśli po moim adresem na kopercie będzie inna naklejka - czego jestem pewien - firma "FOSET" vel Trend_Zone, alias "e_pasek" przestanie istnieć! I nieważne, że to Pana szwagier US i Prokuratura da sobie z tym radę.. Do wszystkich zainteresowanych.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@pawelm11xz

Zrozum, że termin doręczenia podaje Allegro a nie sprzedawca. Ten drugi może napisać w ofercie że wyślę towar za tydzień, a Allegro i tak wyświetli ci dostawę na drugi dzień (lub za dwa dni jak zamawiasz w dniu wolnym lub po godzinie granicznej u tego sprzedawcy.

Bot Allegro ma gdzieś co podaje sprzedawca, on oficjalnie bazuje na statystykach.

A przy okazji o jakie przestępstwo z KK chcesz oskarżyć właściela tej firmy? Sama inna naklejka adresowa pod tą z twoim adresem nie jest przestępstwem, ani nawet wykroczeniem. 

Ps. Nie mam nic wspólnego z tą firmą po prostu pisze jako ktoś, kto patrzy na sprawę z boku.

Ps2. Kiedyś trochę sprzedawałem prywatnie. Wiesz że Allegro potrafi zmienić treść wiadomości wysłanej do kupującego, aby klient był bardziej zadowolony. Przykładowo informujesz klienta że nie dasz rady już dzisiaj wysłać, a allegro zmienia to na że dzisiaj wyjdzie (bo uznali że wiedzą lepiej). 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela chłopie odpuść, @pawelm11xz promuje tutaj swój światopogląd odmienny od ogólnie przyjętego

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Czy jeżeli ktoś nie akceptuje regulaminu allegro, kodeksu cywilnego to może kupować na allegro, co na to wasz regulamin?

oznacz moderatorów