anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak anulować zakup z przedsprzedaży ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Danej1
#8 Zapaleniec#

Witam.

Zakupiłem towar u sprzedawcy , może będzie za dwa miesiące. Nie zauważyłem że to przedsprzedaż.

Chcę anulować zakup towarów, ale nie ma zakładki "anuluj" Jest tylko zwrot towarów. A nie mam co zwrócić, ponieważ nie otrzymałem zakupu.

Jest to dziwne że nie ma "anuluj", ponieważ przesyłka nie jest jeszcze w przygotowaniu, ani nie ma numeru przesyłki.

Sprzedawce informowałem że chce zwrócić, i właśnie napisał mi żebym to zrobił poprzez anulowanie.

Jak z tego wybrnąć ?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6
Paint_Box
#12 Orędownik#

Bardzo prosto 🙂

Odstąpienie od umowy zakupu przedmiotu.

Sprawdź, czy jest dostępna ta metoda;

1. Wejdź w zakładkę Kupione, przy właściwym produkcie kliknij Szczegóły, potem w pozycji „anulowanie zakupu” kliknij Anuluj Zakup, wybierz powód anulowania i ponownie kliknij Anuluj zakup.

Jeśli nie ma takiej opcji;

1. Wejdź w Kupione, przy właściwym przedmiocie kliknij „Szczegóły”, potem na dole „Zwróć całość lub część zakupu”, następnie zaznacz przedmiot i wskaż jeden z powodów, najlepiej zaznacz „Bez podania przyczyny”, wpisz numer konta i na koniec zatwierdź zwrot. 

1. Możesz też wysłać sprzedającemu mailem oświadczenie o odstąpieniu od umowy, czyli krótkie pismo z datą zakupu, numerem oferty, nazwą przedmiotu, swoimi danymi osobowymi, informacją o rezygnacji z zakupu oraz numerem konta do zwrotu wpłaty.

Tak zwany "zwrot" możesz też przeprowadzić przed wysyłką, nie musisz w tym celu posiadać przedmiotu i go fizycznie zwracać. Wybierz którąkolwiek z trzech metod, każda jest tak samo ważna - sprzedawca musi Ci oddać pieniądze.

Jeżeli sprzedawca zmusza Cię do anulowania w jakikolwiek inny sposób, albo do anulowania, które nie jest dostępne w ofercie, wprowadza Cię w błąd, nie słuchaj go.

oznacz moderatorów
Danej1
#8 Zapaleniec#

Jest tam teraz w trzecim kroku "wybierz sposób wysyłki"

Kliknąć wysyłka własna, oraz że wyślę samodzielnie czy już tam nic nie robić ?

oznacz moderatorów
Paint_Box
#12 Orędownik#

Wybierz cokolwiek, to nie ma znaczenia. Rób tak, abyś mógł dokończyć i wysłać formularz zwrotu. Nie odebrałeś towaru i już go nie odbierzesz. Sprzedawca musi oddać pieniądze.

oznacz moderatorów
Danej1
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za podpowiedź 🙂 

Zakup anulowany, towar fikcyjnie zwrócony.

oznacz moderatorów
krzysztof20611
#1 Nowicjusz#

chcę anulować zakup ,niestety nie mogę ponieważ chciałem fakturę. Zakup nie jest opłacony bo jest za pobraniem a formularz żąda podania nr rachunku. Towar zakupiony w przedsprzedaży. Bez problemu anulowałem zakup u sprzedającego a na allegro nie mogę

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@krzysztof20611 Nie jest to błąd. Zakupu na dane przedsiębiorstwa nie anulujesz w Allegro. Ta opcja dotyczy jedynie zakupów konsumanckich.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów