Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry mam prośbę i pytanie co trzeba zrobić żeby znaleść przedmiot wystawiony w tamtym roku na aukcji ? Oraz czy Allegro ma możliwość sprawdzić czy fotki które były wystawione na Aukcji nie były między czasie zmieniane po wycofaniu kupującego ze sprzedaży tego przedmiotu ? Jeśli tak proszę o pokierowanie mnie co mam zrobić gdzie napisać czy zadzwonić żeby takie wiadomość uzyskać ? @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Client:103162646 Cześć. Na Twoim koncie nie widzę żadnej sprzedaży. Czy chodzi o produkt, który Ty sprzedawałeś, czy który kupowałeś?
Archwialne oferty znajdziesz tutaj: https://archiwum.allegro.pl/ (użyj wewnętrznej wyszukiwarki - wpisz nazwę przedmiotu lub numer oferty, informacje te znajdziesz w wiadomościach mejlowych).
Z zakładki Dane konta możesz też pobrać informacje dotyczącej swojej sprzedaży ale dane takie jak zdjęcia nie są archiwizowane.
Jeśli szukasz oferty, którą kupiłeś rok temu, to znajdziesz ją tutaj: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione. Wystarczy, że zalogujesz się na konto, z którego tych zakupów dokonywałeś.
Witam jeszcze raz to był mój zakup na początku w tamtym roku tyle że kupowałem poza Allegro nie dlatego że chciałem oszukać Allegro tyle że jak rozmawiałem z sprzedającym na temat wysyłki fotela którego chciałem kupić sprzedający lub ktoś z rodziny i pracownik powiedział że w czasie transportu że się zniszczy i że będę wozić po całej Polsce to mogą do Warszawy przywieść i że przy odbiorze zapłacę. I zostałem oszukany bo myślałem że mam do czynienia z uczciwą firmą oglądałem wcześniej fotki tego fotela nie zauważyłem wad bo fotki były tak robione żeby ukryć wady i jak wcześniej napisałem że myślałem że mam do czynienia z uczciwą firmą jak przyjechał fotel było już ciemno na dworze kiedy za płaciłem za fotel i zaniosłem do domu wypakowałem z foli a okazało się że zaraz zauważyłem wady ale było już było jak to się mówi po herbacie bo ten człowiek co dostarczył fotel odjechał samochodem . I tak się załatwiłem na cacy. I wszystkie zakupy robię przez Allegro nie raz mnie proponowano że będzie taniej kosztować dany przedmiot ale poza Allegro ale ja nie idę na takie propozycje bo mam dosyć kłopotów z tamtym sprzedającym. A zanim kupowałem ten przedmiot wad nie widziałem bo fotki były tak zrobione żeby ukryć wady fotela a ja że nie jestem już młody bo mam 63 rok życia nie umiałem przenieść tych fotek na swój adres na Pocztę elektroniczną i nadal nie umiem nie miałem nikogo w pobliżu kto by mógł mnie pomóc i chciałbym mieć bardziej dokładniejsze fotki tego fotela a do tego obawiam też że osoba która sprzedała ten fotel mogła wymienić na inne fotki jak ja to zgłosiłem . I dlatego też mam pytanie czy Allegro ma taką możliwość czy fotki mogły być miedzy czasie np modyfikowane czyli zastąpione innymi fotkami jeśli tak czy w Archiwum Allegro jest do sprawdzenia kiedy były wstawiane inne fotki ? Ale czy tak czy tak nie raz zauważyłem że sprzedający żeby sprzedać chwytają się na różne sposoby nie raz wprowadzając w błąd nie robiąc dokładnie fotek alby ukryć wady albo nie przykładają się do zrobienia dobrych fotek które bardzo często są bardzo ciemne a nawet jak się prosi o nowe dokładniejsze fotki to albo nie chcą robić albo robią tak żeby za wiele nie zobaczyć a jak się zapłaci na dny przedmiot i przedmiot się odbierze i człowiek dostaje szoku co widzi często osoby które handlują starociami zajmując się tym można powiedzieć zawodowo nie wystawiają przedmiotów jako firma tylko jako osoba prywatna myślę między innymi po to że jakby wystawili jako firma to musieliby przyjąć z powrotem dany przedmiot a tak powiedzą że kupujący wiedział co kupuje że reklamacji ani zwrotów nie ma . Kilka przedmiotów kupiłem z których jestem zadowolony ale bywały też przypadki że bywało różnie . Co nie którzy piszą że ten przedmiot jest np z tego i z tego okresu że to jest to a to nie prawda i nie są zadowoleni że im się zwraca uwagę . Często nie wiedzą jaki metal np mylą żeliwo z mosiądzem chyba kiedyś w szkołach uczono odróżnianie metali . Były kółka fotograficzne gdzie można nauczyć się było jak robić zdjęcia a teraz pewną nie uczą ? Nie jest tu bardzo proste kupić to co by się chciało myślałem że nauczę się kupować i mam rożne przedmioty po renowacji które chętnie bym sprzedał a na ich miejsce kupił coś innego jak nie dam rady kupować to chyba tym bardziej mogę mieć kłopoty z sprzedażą do tego można złapać jakieś wirusa że przypadkowo wejdzie się na nie odpowiednią stronę która jest łudząco podoba do Allegro i złapię wirusa jak w tamtym roku . No nic za bardzo się rozpisałem chyba będę próbował bo bardzo zależy mnie na uczenia się na kupnie i sprzedaży na Allegro .
@Client:103162646 Zawsze masz miejskiego rzecznika konsumenta, możesz tam napisać, zadzwonić się udać, pomagają bezpłatnie. Także nie jest to prawda że kupując od osoby prywatnej nie masz praw, masz rękojmie i należy się zapoznać: https://www.rzetelnyregulamin.pl/pl/a/reklamacja-towaru-kupionego-w-internecie-od-osoby-prywatnej
Wiem o tym ale nie jest to do końca takie proste ponieważ podałem z sprawę do Rzecznika Konsumentów dziś dzwonił żeby się dowiedzieć co w sprawie od jednej Pani dowiedziałem się że przyszła odpowiedzieć od sprzedającego i napisałem dziś wiadomość na Pocztę elektroniczną do Rzecznika Praw Konsumentów i czekam na odpowiedzieć na moją wiadomość ale dla mnie jest to wszystko dość z komplikowane nie wiem jak to się skończy ? Do tego uważam że Allegro powinno zmienić zasady żeby ludzie nie oszukiwali i jeśli się komuś udowodni kłamstwo to powinien odpowiadać finansowo żeby na drugi raz nie oszukiwał . A tak co nie które osoby czują pewnie że nic ich za to nic nie spotka , do tego jeśli ktoś nie jest czegoś pewien nie powinien pisać nie prawdy i wprowadzać kogoś w błąd jeśli nie jest pewien z jakiego okresu jest dany przedmiot to powinien napisać prawdopodobnie jest z tego okresu . Ja się spotkałem nawet na **piiip** gdzie kobieta wystawiła przedmiot napisała że ten talerz ma 100 lat że jest bardzo stary i kiedy poprosiłem i fotkę sygnatury okazało się że to sygnatura nie zbyt stara bardziej bym powiedział współczesna i kiedy zwróciłem tej Pani uwagę odpisała że zapyta się znajomego po czym odpowiedziała ma pan rację ten przedmiot nie ma 100 lat ale za jakiś czas wszedłem na stronę tej Pani i zobaczyłem że nadal pisze w opisie że ten przedmiot ma 100 lat dlatego też uważam że trzeba z tym walczyć bo ludzie czują się bezkarni . Tak jak nie dawno miałem przypadek że kupiłem lampę karbidową rowerową fotki były wystawione bardziej na ciemniejszym tle poprosiłem o dodatkowe fotki okazało się że też tak były zrobione żeby za wiele nie było widać i zakupiłem tą lampę okazało się że lampa była naprawiana przez człowieka który się chyba uczuł obudowa metalowa była cala pokaleczona bo lampkę ktoś naprawiał między innymi za pośrednictwem młotka i innych narzędzi prymitywnych i żeby ukryć wady lampa została zamalowana starą jakaś brudną farbą złotą żeby ukryć wady i żeby nie było widać wad i kiedy zgłosiłem to na Allegro sprzedający nie uznał reklamacji oraz wady tego przedmiotu i tylko dzięki POK dostałem pieniądze a uważam że sprzedający powinien za to odpowiadać i ponieść koszty a nie POK . Dlatego potrzebne są zmiany w regulaminie żeby ludzie nie mogli coś takiego robić a jeśli przedmiot ma jakieś wady powinny być pokazane na zdjęciu a nie ukrywane . Dlatego ja nie raz wolę zobaczyć przedmiot w realu niż kupować internetowo bo użeranie się o zwrot pieniędzy pochłania dużo czasu a sprzedający się broni żeby nie uznać reklamacji oraz nie chce przyjąć zwrotu i oddania pieniędzy . Co do mojej sprawy czekam na odpowiedzieć czy mogę coś w tyk kierunku zrobić czy zostaje mnie sprawa tylko sądowa a to niesie koszty i nigdy nie wiadomo jak się sprawa skończy .
@Client:103162646 Jeżeli towar był niezgodny z opisem, ofertą to działaj.