Uwaga na
to oszust.
oszukał mnie na prawie 3000 ale na szczęscie policja odzyskała pieniądze.
Allegro ma to w nosie i konta nie zablokowało
@GrzegorzSA zgłaszałeś problem z transakcją? Opisz pokrótce o co chodzi w procederze?
dziwna sprawa . sprawa trafiła na policje a allegro nie podjęło działań wobec konta?
@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Client:44052296 Obstawiam transakcję poza Allegro.
@komis-bell nawet jak poza allegro ale jak są kwity z policji to już myślę, że allegro powinno podjąć pewne kroki w stosunku do użytkownika. Pytanie czy cokolwiek było zgłaszane do allegro. Bo z wypowiedzi @gdvorek wynika, że nie.
Prawda, nie widzę z nami żadnego kontaktu.
Wspomnę też, że gdybyśmy podjeli jakieś działania to na pewno byśmy o tym osób trzecich nie informowali, bo ze względu na RODO i inne przepisy nie możemy.
Nie widzę żebyś kontaktował się z nami w tej sprawie. Podaj proszę numer zgłoszenia gdzie zgłaszałeś nam tę sprawę.
Pisałem do allegro lokalnie i zgłaszałem sprawę. Jest tam taka zakładka "zgłoś nielegalną treść" i tam zgłosiłem. Pismo z prokuratury o umorzeniu postepowania mam do wglądu. Na szczęście szybko zgłosiłem sprawę na policji i udało im się zablokować środki na koncie. Po pół roku dostałem prawie całą kwotę bez 70 zł
Dziwne jest to, ze prokurator nie zrobił nic w tej sprawie.
Napisałem do prokuratora takie pismo:
W związku z umorzeniem postępowania w sprawie sygn. akt ...... wnoszę o niezwłoczne udostępnienie mi akt sprawy w formie elektronicznej, zgodnie z art. 156 § 5 Kodeksu postępowania karnego.
Jednocześnie wnoszę o udzielenie szczegółowych wyjaśnień, dlaczego organy prowadzące postępowanie (prokuratura lub policja) nie podjęły działań zmierzających do poinformowania operatora serwisu Allegro Lokalnie o wykorzystywaniu konta użytkownika Client:21197094 do popełnienia przestępstwa, co mogło skutkować jego zablokowaniem i zapobiec dalszym naruszeniom prawa.
Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że wskazane konto pozostaje aktywne, a jego właściciel logował się na nie jeszcze około miesiąc temu, co rodzi uzasadnione podejrzenie dalszego wykorzystywania go do działań o charakterze przestępczym.
Brak podjęcia przez organy ścigania działań zapobiegawczych budzi poważne wątpliwości w kontekście:
W związku z powyższym wnoszę o:
Jednocześnie informuję, że brak udzielenia wyczerpującej odpowiedzi może skutkować skierowaniem sprawy do organów nadrzędnych, w tym złożeniem skargi na bezczynność lub nienależyte wykonywanie obowiązków przez funkcjonariuszy publicznych.
@GrzegorzSA mogę jedynie potwierdzić, że podjęliśmy działania wobec tego konta.
Po 9 miesiacach dobre i to
Ciekawe ile jeszcze osób oszukał ten[edycja] bo od prokurka wiem, że kogoś z Krakowa i kogoś z Jaworzna.
Ja na pewno nie byłem pierwszy a pewnie i nie ostatni
Podjęliście działania ale konto nadal działa