anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Klient

GrzegorzSA
#7 Wielbiciel

Uwaga na 

[edytowano]

to oszust.

oszukał mnie na prawie 3000 ale na szczęscie policja odzyskała pieniądze.

Allegro ma to w nosie i konta nie zablokowało

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@GrzegorzSA zgłaszałeś problem z transakcją? Opisz pokrótce o co chodzi w procederze?

dziwna sprawa . sprawa trafiła na policje a allegro nie podjęło działań wobec konta?

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296 Obstawiam transakcję poza Allegro.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell nawet jak poza allegro ale jak są kwity z policji to już myślę, że allegro powinno podjąć pewne kroki w stosunku do użytkownika. Pytanie czy cokolwiek było zgłaszane do allegro. Bo z wypowiedzi @gdvorek wynika, że nie.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:44052296 

Prawda, nie widzę z nami żadnego kontaktu. 

Wspomnę też, że gdybyśmy podjeli jakieś działania to na pewno byśmy o tym osób trzecich nie informowali, bo ze względu na RODO i inne przepisy nie możemy.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@GrzegorzSA 

Nie widzę żebyś kontaktował się z nami w tej sprawie. Podaj proszę numer zgłoszenia gdzie zgłaszałeś nam tę sprawę.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

GrzegorzSA
#7 Wielbiciel

Pisałem do allegro lokalnie i zgłaszałem sprawę. Jest tam taka zakładka "zgłoś nielegalną treść" i tam zgłosiłem. Pismo z prokuratury o umorzeniu postepowania mam do wglądu. Na szczęście szybko zgłosiłem sprawę na policji i udało im się zablokować środki na koncie. Po pół roku dostałem prawie całą kwotę bez 70 zł

oznacz moderatorów

GrzegorzSA
#7 Wielbiciel

Dziwne jest to, ze prokurator nie zrobił nic w tej sprawie.

Napisałem do prokuratora takie pismo:

W związku z umorzeniem postępowania w sprawie sygn. akt ...... wnoszę o niezwłoczne udostępnienie mi akt sprawy w formie elektronicznej, zgodnie z art. 156 § 5 Kodeksu postępowania karnego.

Jednocześnie wnoszę o udzielenie szczegółowych wyjaśnień, dlaczego organy prowadzące postępowanie (prokuratura lub policja) nie podjęły działań zmierzających do poinformowania operatora serwisu Allegro Lokalnie o wykorzystywaniu konta użytkownika Client:21197094 do popełnienia przestępstwa, co mogło skutkować jego zablokowaniem i zapobiec dalszym naruszeniom prawa.

Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że wskazane konto pozostaje aktywne, a jego właściciel logował się na nie jeszcze około miesiąc temu, co rodzi uzasadnione podejrzenie dalszego wykorzystywania go do działań o charakterze przestępczym.

Brak podjęcia przez organy ścigania działań zapobiegawczych budzi poważne wątpliwości w kontekście:

• obowiązku działania na podstawie i w granicach prawa (art. 7 Konstytucji RP),
  • zasady legalizmu i obowiązku ścigania przestępstw (art. 10 § 1 Kodeksu postępowania karnego),
  • obowiązku podejmowania czynności zmierzających do zapobieżenia dalszym naruszeniom prawa oraz zabezpieczenia interesów pokrzywdzonych (art. 2 § 1 pkt 1 i 3 Kodeksu postępowania karnego).

W związku z powyższym wnoszę o:

1. wskazanie czy organ prowadzący postępowanie podejmował jakiekolwiek działania mające na celu ograniczenie dalszego wykorzystywania wskazanego konta do celów przestępczych,
  2. wskazanie przyczyn zaniechania takich działań (o ile nie zostały podjęte),
  3. podanie podstawy prawnej uzasadniającej brak reakcji w powyższym zakresie.

Jednocześnie informuję, że brak udzielenia wyczerpującej odpowiedzi może skutkować skierowaniem sprawy do organów nadrzędnych, w tym złożeniem skargi na bezczynność lub nienależyte wykonywanie obowiązków przez funkcjonariuszy publicznych.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@GrzegorzSA mogę jedynie potwierdzić, że podjęliśmy działania wobec tego konta.

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

GrzegorzSA
#7 Wielbiciel

Po 9 miesiacach dobre i to

Ciekawe ile jeszcze osób oszukał ten[edycja] bo od prokurka wiem, że kogoś z Krakowa i kogoś z Jaworzna.

Ja na pewno nie byłem pierwszy a pewnie i nie ostatni

oznacz moderatorów

GrzegorzSA
#7 Wielbiciel

Podjęliście działania ale konto nadal działa

oznacz moderatorów